Saturday, December 31, 2011

Giveaway pertama dari blog ini

Sebagai menghargai kunjungan anda ke blog nie, ada sedikit hadiah penghargaan akan saya berikan kepada pengunjung yang bertuah. Syaratnya mudah sahaja....

Jika anda lihat pageviews kat sebelah kanan tu dan ada angka ini

500090
atau
500900
atau
509000

maka anda terus print screen atau ambil gambar sebagai bukti dan hantarkan kepada email saya bdaria10@gmail.com. Jangan lupa sertakan nama penuh dan alamat penghantaran hadiah. Hadiah hanya diberikan kepada salah satu nombor diatas. Nombor diatas adalah nombor IC saya....saya guna nombor 5090 sebagai no phone dan no plat kereta (kereta pertama).

Senang bukan.....so apa hadiahnya. Tak adalah hebat dan extravaganza sangat.....cuma peralatan baking dan kitchen utensils yang berharga dalam lingkungan RM100. Contoh hadiah yang akan diberi adalah seperti Ikea grater dan potatopress dibawah nie. Kedua-dua nie sudah berharga lebih RM60 dan bakinya saya akan beli peralatan baking.

Tambahan:-
  1. Stok potato press telah tiada di Ikea, saya akan gantikan dengan produk baking Ikea yang lain.
  2. Jika pemenang berada diluar Malaysia, hadiah akan ditukar kepada sesuatu item yang lebih ringan supaya kos penghantaran tidak melebihi harga barang. Saya akan putuskan apakah hadiahnya kemudian.
Ini adalah STICKY POST, sila kebawah untuk artikel terbaru.

Thursday, December 22, 2011

Pulut durian bersantan

Pulut tanak bersama durian dan santan kelapa.....my favorite. Dalam keluarga saya hanya saya seorang yang suka makan macam nie....kalau belah utara makan macam nie dah biasa.

Resepi simple....rasanya semua orang tahu. Tanak pulut/masak pulut dan kemudian perah santan bersama dengan air suam dan masukkan sedikit garam dalam pati santan tersebut. Masukkan pulut kukus dalam pinggan dan letakkan isi durian....curahkan pati santan atas pulut dan makanlah bersama dengan durian tadi.


Saya nak bercerita pasal durian nie. Hari sabtu lepas.....lepas penat study dan jam pun dah pukul 6.30 petang so saya berdiri ditepi tingkap pandang pasar malam yang berada didepan apartment. Sejak saya pindah ke sini saya tak pernah pergi pasar malam seksyen 8 nie. Hari nie ramailah pulak peniaga. Saya masuk bilik....salin pakaian dan keluar jalan kaki ke pasar malam. Niat awal hanya nak beli meehun sup sahaja.

tengok ada dua tempat orang jual durian....saya pergi ke tempat yang dijual oleh pasangan suami isteri bersama anak remaja mereka. Seperti biasa saya pilih durian timbang yang paling mahal sekali.....yelah saya sorang so beli sebiji cukuplah.....sebijik dalam RM25.....saya mintak dia belah sebab kat rumah tak ada pisau besar.

Masa dia tengah masukkan durian tadi dalam plastik....saya belek-belek durian yang dilonggok....selonggok RM20 lebih kurang 7 biji selongok. Budak lelaki tadi perasan saya dok tengok durian longgok tu....dia kata "akak....durian tu isinya tebal wp kecil". Mula-mula saya buat tak tahu sajalah.....takan saya nak makan banyak-banyak durian tu. Saya ambil durian yang dibeli tu dan berjalan ke gerai depan....hati saya masih tertarik kat durian yang dilonggok tu sebab nampak macam baru....saya pergi kat budak tu dan beli selonggok durian yang kecil-kecil tu.

Bila balik rumah....saya makan durian yang beli timbang...emmmmm kurang sedap sangat.....saya belah durian yang dilonggok tadi....duriannya hanya sebesar tapak tangan saya. Bukak durian tu.....wahhhh kuningnya isi....makan seulas...memang betul isi tebal dan yang penting sedappp sangat. Jadi janganlah pandang rendah kat durian longgok nie....kadang-kadang ia lebih elok daripada durian timbang yang mahal tu. memang puas hati betul beli durian longgok nie berbanding dengan durian timbang yg saya beli pada awal nya...saya cuma sentuh seulas sahaja....masih ada lagi kat dalam peti ais tu. 



Dalam sebiji durian nie hanya ada 3-4 ulas sahaja.

Inilah baki durian yang tinggal setelah 3 biji sekali makan......buah kecil tapi isi tebal dan sedap. Rezeki saya...sebelum nie tak pernah beli durian dapat yang elok.

Wednesday, December 21, 2011

Dah habis exam

Alhamdulillah....dah habis exam paper law pada isnin lepas.



Selepas study bagai nak rak.....seminggu lebih saya betul-betul concentrate kat paper nie. Saya tahu kelemahan saya....so saya memang betul-betul berusaha untuk 'try my best', saya benci kena menghafal.....saya orang akaun yang begitu phobia bila kena menghafal. Saya cuba jadikan nota-nota saya sesuatu yang mudah....saya buat graf....diagaram....setiap nama kes yang susah nak ingat...saya jadikan ia dalam perkataan yang funny supaya saya senang ingat.

Selepas bertungkus lumus begitu.....jam 5 pagi pada hari exam saya terjaga dan mula rasa panik. Untuk elak 'blank' masa exam saya tidur awal...dalam jam 9 malam saya dah masuk tidur....saya pastikan otak saya tak penat. Selepas bangun jam 5 pagi....saya mula tak boleh tidur....bangun dan cuba tenangkan diri....

Saya tiba awal kat dewan exam....sebelum masuk dewan saya pergi cafe dan ambil sedikit sarapan. Saya simpan nama-nama kes dalam bentuk note kat handphone....saya cuba ingat balik setiap fakta kes tapi 'blank'....ah sudah macam mana nie......coool.....tenang mungkin dalam dewan nanti saya akan ingat.....saya simpan note tersebut dan cuba tenangkan diri lagi.

Bila dalam dewan.....saya baca ayat-ayat quran supaya saya tenang dan tak panik.....sebab saya rasa 'blank'......kosong. Bila kertas soalan dibenarkan bukak.....saya baca satu persatu soalan....saya cuba tulis setiap kes bagi setiap soalan....gagal. Saya benar-benar 'blank'....saya tak ingat satu kes pun sedangkan saya tahu jawapannya....saya tahu bagaimana nak jawap tapi saya tak boleh sokong jawapan saya dengan kes undang-undang.....saya tak boleh sokong jawapan saya dengan dikta hakim yang diputuskan bagi setiap kes yang berkaitan. Saya cuba ingat balik....saya ketuk-ketuk kepala saya....kenapa 'blank'.....saya dah hafal kes tu....saya dah hafal setiap fakta kes sehingga setiap keputusan mahkamah.....kenapa saya boleh tak ingat pada saat-saat saya perlukannya. Saya dah nak menangis......saya nak berdiri bangun dan lari keluar dari dewan exam tapi saya tahan diri dan cuba bertenang lagi.....2 setengah jam berlalu dan dalam kertas jawapan saya saya hanya mampu beri jawapan tanpa disokong dengan kes undang-undang.

Selepas keluar dari dewan.....saya terus berlalu keluar dari dewan tanpa mahu bertembung dengan rakan-rakan....saya terus berlari ke kereta dan terus balik. Sampai dirumah saya terus masuk tidur.....tapi saya tak boleh tidur.....saya cuba menagis sepuas-puas hati tapi air mata saya tak keluar.....saya bangun dan duduk di sofa.....bukak internet dan cari movie yang lucu dan tonton. Alhamdulillah saya jumpa sebuah movie yang menarik dan saya ketawa sepuas-puas hati. Hati saya lapang......tahun depan kena ambik lagi exam tu hahahahaha.

Bila pergi ofis....semua orang bertanya tentang exam tu....saya jawap ' Exam tu ok tapi saya nak prepare untuk ambik sekali lagi tahun depan". Saya dah tahu saya gagal dalam exam nie....pegawai senior tak percaya bila saya kata saya gagal jawap. "kenapa tak boleh jawap.....bukankah selama nie u selalu guna kes undang-undang mahkamah  dalam perbincangan kes yang u sedang buat......u praktis dalam kerja u.....kenapa tak boleh jawap kat exam". Pelikkkkkkk......bukan dia sahaja pelik tapi rakan-rakan yang lain pun pelik sebab mereka sangka saya bijak.....selalunya sayalah tempat mereka tanya bila mereka confuse tentang akta. Saya cuma boleh jawap "masa prepare kes.....saya rujuk buku, akta, nota, jurnal dalam cari bahan untuk support kes saya.....bukannya saya hafal 500 kes dalam kepala....cuba tanya peguam kat luar sana tu mereka hafal ke semua kes undang-undang.....asalkan kita tahu macammana nak guna dan nak cari kes bila perlu.....cukuplah.....bukannya saya nak masuk mahkamah berhujah......saya betul-betul tak faham mengapa saya perlu hafal 500 kes mahkamah nie.

Apa-apapun....yang penting saya tahu kat mana silap yang saya dah buat dan saya akan pastikan saya tidak ulangi pada tahun depan dan padan muka saya sebab tahun depan saya kena ambil 2 exam sekali....satu paper baru dan satu paper ulang.

Friday, December 16, 2011

Rumors

Sebenarnya saya tidak ada niat ntuk mengupdate blog untuk beberapa hari nie sebab tumpuan adalah pada exam yang hanya tinggal 2 hari sahaja lagi. Saya tulis kisah nie kat blog supaya ia hilang dari fikiran saya dan saya boleh study dengan tenang pada malam ini.

Dalam hidup saya, saya amat berhati-hati dengan rumors/cerita buruk. Saya bercuti untuk study walaupun sebenarnya saya tidak perlu buat begitu sebab exam ini adalah salah satu keperluan kerja. tapi saya tetap ambik cuti sebab saya rasa bersalah guna waktu kerja untuk study. 

oleh kerana saya tidak boleh study dirumah, saya pergi ofis hari ini. Duduk senyap dibilik kosong untuk study....tenang dan tiada gangguan. Pagi tadi saya sedar yang handphone saya tak boleh guna terus....ahhhh ini problem sebab macammana saya nak contact rakan-rakan bagi bincang topik penting exam....atau tips soalan. Saya ambik handbag, kemudian turun ke lobby untuk ke cari handphone baru. Masa tu baru jam 11 pagi. Untuk jaga nama jabatan, saya simpan pas kerja dalam handbag supaya orang luar tidak membuat tuduhan bahawa pekerja mengular time kerja.

Saya sampai dilobby, tunggu lif untuk turun ke tempat parking. Depan lif....ramailah pulak orang termasuk boss saya sendiri. Seorang pegawai lelaki dari jabatan lain nampak saya tengah tunggu lif. Dia masa tu tengah bercakap dengan polis bantuan kat kaunter pertanyaan. Bila nampak saya, dia terus cakap 

Pegawai lelaki " hai takan jam salah kot....kan baru pukul 11 bukan pukul 12.15 (hari jumaat, rehat awal). ramai pulak jam salah hari nie. pakat nak mengular lah nie".

Polis bantuan " Belum time rehat dah pakat keluar....semua nak mengular"

Pegawai lelaki " Akak (dia panggil saya)....takan rehat awal kot....ke jam akak salah....baru pukul 11 pagi nie kak". Masa tu ada beberapa orang awam depan lif. Saya termalu.

Kebetulan pintu lif terbuka, saya pandang pegawai lelaki tu dan kemudian masuk dalam lif. Dalam lif, boss saya tanya "kenapa datang kerja....kan awak cuti" Saya jawap "saya datang ofis sebab nak study". beberapa orang awam ada dalam ofis tu....hope mereka tidak buat andaian buruk pada pegawai jabatan kami. Imej jabatan yang perlu dijaga.

Selepas selesai urusan beli handphone, saya balik semula ke ofis. Saya bukak carta organisasi cawangan pegawai lelaki tu....cari muka dia disetiap jabatan (saya tak ingat nama tapi cam muka). Setelah 30 minit mencari muka pegawai tu....akhirnya jumpa.

Saya bukak email ofis dan kemudian hantar email pada pegawai lelaki nie. walaupun saya tidak guna bahasa kesat tapi memang saya lepaskan marah dan geram kat pegawai tu sebab telah menjatuhkan maruah saya depan orang ramai dihadapan lif tadi. Dia bukan sahaja mencemarkan nama saya sebagai pegawai dihadapan orang ramai tetapi telah meletakkan imej buruk dimata polis bantuan tadi. 

5 minit kemudian, dia reply email saya " mintak maaf akak....saya cuma bergurau dengan akak tadi. saya tak sangka boss akak kat depan pintu lif. Maaflah ye....jangan simpan dalam hati lah akak....saya gurau je". Gurauuuuuuuuu.....gurau apa sampai jatuhkan maruah orang. saya tak kisah jika hanya saya seorang tapi masalahnya dia bercakap sindir dihadapan beberapa orang awam....dihadapan polis bantuan. Adakah dengan maaf dia boleh kembalikan nama baik saya. Saya delete email dia dan kemudian tutup komputer dan terus balik rumah.

Peristiwa yang sama pernah berlaku pada saya 4 tahun lepas. Saya terima surat dari sebuah syarikat penerbitan menyatakan bahawa saya mendapat tenpat ketiga dalam satu peraduan. Lebih kurang 2 minggu saya tunda ambil hadiah tu sebab tempat tu jauh. Satu hari ketika saya dan 3 orang pegawai keluar buat tugasan luar. Kami lalu kat kawasan syarikat penerbitan tu. Saya minta rakan saya singgah sebentar untuk saya ambil hadiah tersebut yang merupakan hamper besar. Oleh kerana kenderaan pejabat parking di tingkat 5, saya terpaksa bawak hamper ke pejabat sebab kereta saya parking kat basement. Masa masuk dalam lif ada seorang pegawai perempuan (cawangan lain), dia nampak saya bawak hamper. 

Pegawai perempuan " hai.....takan terima rasuah kot"

Kata-kata pegawai tu betul-betul mengejutkan saya dan 3 rakan tadi. Belum sempat kami jawap....lif terbuka dan perempuan tu keluar. Kami berempat memang tergaman sangat-sangat. Sesampai sahaja saya kat ofis....saya masuk bilik dan bukak komputer. Saya hantar email aduan terus kepada ketua cawangan dia dan CC kepada pegawai perempuan tadi serta boss saya (kami cawangan yg berlainan). Saya tunggu 5 minit dalam bilik saya.......saya dengar kecoh kat luar ofis....tak lama kemudian boss saya datang bersama pegawai perempuan tadi ke bilik saya. Boss saya mintak pegawai perrempuan tadi mintak maaf dengan saya.

Pegawai perempuan " Puan, saya mintak maaf banyak-banyak. saya cuma bergurau sahaja".

saya keluarkan surat syarikat penerbitan tadi dan tunjuk depan muka dia "saya tak terima rasuah....saya cuma ambik hadiah yang saya menang dari peraduan....mujur dalam lif tadi tak ada orang awam....jika tidak, saya takan maafkan awak....saya akan panjangkan hal ini". Boss saya pun sound pada pegawai tadi " U jangan cakap benda yang sensitif begini pada pegawai saya....u tahu tak berapa beratnya tuduhan awak kepada pegawai saya". 

Saya ada catu cerita pendek untuk anda.....baca dan fahami mesej yang hendak disampaikan dalam cerita pendek ini.

Once upon a time an old man spread rumors that his neighbor was a thief. As a result, the young man was arrested. Days later the young man was proven innocent. After been released he sued the old man for wrongly accusing him.


In court the old man told the Judge: 'They were just comments, didn't harm anyone..'


The judge, before passing sentence on the case, told the old man: 'Write all the things you said about him on a piece of paper. Cut them up and on the way home, throw the pieces of paper out. Tomorrow, come back to hear the sentence.'

The next day, the judge told the old man: 'Before receiving the sentence, you will have to go out and gather all the pieces of paper that you threw out yesterday.'

The old man said: 'I can't do that! The wind spread them and I won't know where to find them.' 

The judge then replied: 'The same way, simple comments may destroy the honor of a man to such an extent that one is not able to fix it. If you can't speak well of someone, rather don't say anything.

'Let's all be masters of our mouths, so that we won't be slaves of our words.'

  

Saturday, December 10, 2011

Saya kena study

 Dalam seminggu lagi saya akan hadapi exam paper law. Sejak khamis lepas saya mula ambil cuti untuk study. Kalau ikutkan, saya nak study kat bilik di pejabat sebab saya rasa akan lebih displin. Suasana pejabat  memang mudah untuk study sebab dalam satu floor yang luas, hanya beberapa bilik pegawai sahaja dan bilik kami pula tertutup.....jadi memang sunyi dan tiada gangguan. Masalah bila dipejabat saya tidak tergamak nak tolak tugas membantu pegawai lain bila mereka buat operasi/kerja luar. Saya tak tergamak nak kata 'sorry ye, saya tak boleh bantu u...saya nak study' sebab itu saya korbankan cuti rehat dan duduk study dirumah.

saya orang akaun...jenis yang hanya suka pada angka.....saya tidak suka menghafal. saya dan adik bongsu mempunyai sikap yg sama....tidak suka menghafal sebab itu hanya kami berdua lain sikit dalam keluarga. Semua yang lain adalah ustaz dan ustazah yang hafal al-quran dan hadis tapi saya dalam aliran akaun dan adik bongsu dalam aliran engineering. Bila masuk kerja dalam bidang saya sekarang....kena pulak baca buku akta dan hafal kes undang-undang. Otak saya sebenarnya payah nak terima....saya benci menghafal sebab saya cepat lupa. Ingatkan bila dah habis U, dah tak payah bukak buku lagi....rupanya sampai pencen kena bukak buku dan study.

Inilah keadaannya bila study kat rumah. Saya ubah meja makan jadi tempat saya study.....luas dan mudah saya nak letak semua buku dan nota termasuk laptop. meja makan mengadap dapur....so faham-faham sajalah bila mengadap dapur. Pagi-pagi sebelum study saya dah sediakan sarapan merangkap makan tengahhari dan makan malam iaitu bubur nasi.
 saya goreng sardin.....buat pedas-pedas sikit.
 saya buat bubur nasi guna beras bukit yang saya beli dekat pasar serikin, sarawak.
 saya goreng ikan terubuk masin
 Ok inilah bubur nasi saya....untuk sarapan, makan tengahhari dan makan malam....kononya. Cadangan awal-awal pagi supaya saya boleh fokus pada study.
 Masa makan bubur dengan ikan terubuk....rasa tak ummmmpppplah pulak. dalam hati alangkah sedapnya kalau ikan terubuk nie dimakan bersama pulut kukus dan kelapa. baru baca 2 muka surat....terus bangun pergi dapur dan cari beras pulut. Masak pulut dan keluarkan kelapa dari peti dan kukus supaya ia defrost. Dalam jam 10 pagi makan pulut kukus bersama ikan terubuk. Pastu duduk balik study.
 Walaupun baru sahaja habis semangkuk bubur nasi dan sepinggan pulut kukus dengan ikan terubuk....mulut tetap mengunyang coklat tiramisu beryls. Sedar-sedar separuh plastik habis.

Oleh kerana makan pulut maka rasa mengantuklah pulak.....so dalam jam 12.30 masuk biilik....kononnya nak baring-baringlah kejap. Sedar-sedar dah pukul 2 petang. bangun mandi dan sembahyang pastu duduk semula kat meja untuk study.

Studylah dengan tenang dalam sejam....pastu rasa perut laparlah pulak. Bangun ke dapur dan makan bubur nasi yang dibuat pagi tadi. 

habis makan duduk balik kat meja....study lah dalam 1/2 jam gitu.....tiba-tiba teringat......ishhhhh kan sedap kalau makan cheese cake waktu petang-petang gini. Bangun dan pergi bukak peti ais....keluarkan cheese cake....ambil satu potong dan bawak ke meja. Sambil baca.....sambil makan.
Sedar-sedar satu hari berlalu.....saya baru habis membaca nota sebanyak 20 muka surat (baru baca dan buat ringkasan.....belum hafal) sedangkan nota yang perlu saya baca adalah setebal fail 3 inci. 

Aduhhhh kalau macam nielah saya punya attitute study kat rumah.....bukan sahaja tak tercapai sasaran untuk study tapi badan saya akan gemuk. Kena cari tempat lain untuk study.

Kuih Kasturi @ kuih kacang


Sekarang nie sibuk study....sebab tu blog nie jarang di update dengan masakan. Dalam keadaan sekarang resepi yang saya sempat buat adalah yang simple-simple sahaja. Sesuatu yang tidak rumit dan memerlukan saya lama sberada di dapur....saya cuma buat apa yang tekak saya teringin nak makan.

Kuih Kasturi @ kuih kacang

Bahan-bahannya:-
  • 300gm kacang hijau (sy beli paket kecil kat supermarket)
  • anggaran dlm 1 cawan kelapa parut
  • 1 ketul gula melaka
  • 3 @ 4 sudu makan gula pasir
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 4-6 cawan air
  • sedikit garam
bahan salutan
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung gandum
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • sedikit bancuhan air kapur (dlm anggaran 1 sudu makan)
  • 1 biji telur
  • air secukupnya
Cara-caranya:-
  1. Basuh bersih kacang hijau dan masukkan kedalam periuk. masukkan air sebanyak 4 cawan dahulu. Masukkan sebilah sudu/garpu besi. Rebus sehingga kacang kembang dan pecah-pecah. Tambah air jika kacang masih keras.
  2. Setelah kacang kembang dan nampak pecah-pecah, masukkan gula melaka yang telah dipotong kecil, garam, gula dan kelapa parut. Tambah gula jika anda hendak lebih manis atau anda boleh kurangkan gula jika tidak mahu terlalu manis. Sentiasa rasa masakan anda.
  3. Selepas itu masukkan 3/4 cawan tepung gandum dan gaul sebati.
  4. Leserkan minyak atas dulang dan kemudian tuangkan kacang ke atas dulang. ratakan dengan belakang senduk. tuang sikit minyak atas kacang supaya ia tidak melekat.
  5. Sejukkan dan ketepikan
  6. Sediakan adunan salutan. Masukkan semua bahan kecuali air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga bancuhan cair (ala-ala bancuhan roti jala atau kuih ketayap). ketepikan
  7. Guna gelas bulat dan tekap pada adunan kacang. Buat sehingga habis. lebihan adunan kacang, bulat-bulatkan dan kemudian leper.
  8. Panaskan minyak dengan api sederhana. Ambil doh kacang yang telah dibulat tadi dan masukkan dalam bancuhan tepung salut. Masukkan dalam kuali. Buat sampai penuh kuali dan goreng sehingga garing dan kekuningan.
  9. Angkat dan toskan.

Tuesday, December 6, 2011

Saat-saat yang mencemaskan

Peristiwa nie berlaku dalam jam 3.25 petang tadi. Ketika saya dan 4 orang rakan sedang berbual di tepi tingkap cermin yang mengadap bangunan yang sedang dalam pembinaan. Saya berdiri membelakangkan cermin....tengah dok sembang tu tiba-tiba rakan sekerja menjerit dan menunjuk ke arah bangunan yang sedang dalam pembinaan ini. Tali kabel yang mengikat kabel ini terputus.....mujur hanya terputus sebelah kiri......kabel melurut kebawah dan berhenti di tingkat 3 bangunan. Saya dan rakan-rakan tergamam.

walaupun kelihatan kabel telah berhenti tapi kabel masih bergoyang-goyang sebab harapkan hanya satu tali pemegang sahaja......mujur kabel berhenti dibawah sikit dari tingkap tingkat 3....mudah bagi rakan dia membantu.

Bila tengok keadaan sudah terkawal barulah saya terfikir untuk ambil kamera dan ambil gambar saat-saat mencemaskan bagi pekerja ini.





Ais Krim Goreng

Ais krim goreng ini saya buat beberapa hari lepas. Ais krim goreng nie nampak macam dah cair sikit sebab lepas buat saya terus nak goreng tapi terlupa panaskan minyak terlebih dahulu. Dibiarkan diluar sementara menunggu minyak panas....itu yang menyebabkan ia sedikit cair.

Resepi simple sahaja.....asal ada bahan kat rumah bila-bila masa boleh buat.

Ais  krim goreng

Bahan-bahannya:-
  • 4 keping roti putih (roti gardenia)
  • Serbuk roti secukupnya
  • Ais krim apa-apa perisa yang anda suka
  • 1 biji telur
Cara-caranya:-
  1. Pecahkan telur dan pukul sedikit. Ketepikan.
  2. Masukkan serbuk roti dalam pinggan dan ketepikan.
  3. Sediakan zip lock bag atau aluminium foil di meja kerja anda.
  4. Sediakan satu mangkuk kecil air bersama dengan berus sapuan untuk disapu di permukaan roti supaya ia lebih melekat.
  5. Ambil roti putih dan kemudian leperkan sedikit.
  6. Ambil pemotong bulat dan potong roti dalam bentuk bulat atau guna bekas sandwich seperti saya guna ini untuk cara yang lebih mudah.
  7. Letakkan satu scoop ais krim diatas nya dan kemudian sapu sedikit air disekitar tepi potongan roti bagi membolehkan ia melekat.
  8. letakkan sekeping roti diatasnya dan tekan
  9. Buang kulit tepi roti (jika guna acuan macam saya-bila kita tekan acuan ini, lebihan roti akan terpotong sendiri)
  10. Celup roti dalam telur dan kemudian letakkan pula diatas serbuk roti. Pastikan ia bersalut rata
  11. Masukkan roti tadi dalam bekas zip lock atau balut dengan aluminium foil dan masukkan ketempat beku dalam peti ais sekurang-kurangnya sejam. Ulang proses diatas untuk 2 keping roti lagi
  12. Jika hendak makan, panaskan minyak penuh dengan api sederhana. Pastikan ia betul-betul panas
  13. Keluarkan roti ais krim dan kemudian terus goreng.
  14. Goreng sehingga kelihatan garing di kedua-dua belah.
  15. Angkat, toskan dan terus hidang.
Nota:-
  • Bekas acuan sandwich diatas saya beli di Daiso dengan harga RM5.

Dilema ibu yang bekerja

Image credit to google


Pagi nie, dilema yang ditimbulkan oleh pendengar radio RedFm adalah berkenaan dengan keadaan dirinya sebagai seorang isteri, ibu dan pekerja. Setelah bertungkus lumus menjalankan peranan sebagai seorang pekerja, isteri dan ibu....dia merasa dirinya tidak dihargai. Dipejabat dia tidak dihargai dan dirumah juga dia tidak dihargai.

Saya tidak mahu beri apa-apa pendapat dalam hal ini sebab saya bukan working mother cuma saya nak kongsikan satu cerita. Masa saya belajar di universiti dahulu, ada seorang pensyarah sambilan yang mengajar pada hari selasa dan khamis setiap minggu dari jam 8 malam sehingga 10 malam.

Satu hari ketika saya dan rakan berehat di surau di falkuti selepas sembahyang sementara menunggu kelas jam 8 malam. pensyarah wanita tersebut berada disurau. Dikesempatan itu, kami datang kepadanya dan berbual. Dia cerita pada kami...dia adalah seorang peguam yang masuk kerja pada jam 9 pagi dan habis 6 petang kemudian terpaksa tempoh trafik jam di KL untuk pergi mengajar di beberapa univeristi tempatan (maknanya bukan universiti kami sahaja) pada setiap hari. dari pejabat dan kemudian habis mengajar dalam jam 10 malam....dia akan luangkan masa sejam untuk menjawap pertanyaan student atau membuat nota bagi bahan mengajar keesokan harinya. Dia sampai dirumah dalam jam 12 malam. Anak-anak semua sudah tidur.

Sesampai dirumah.....dia tidak terus tidur. Dia akan memasukkan semua baju-baju kotor dalam mesin basuh. Membersihkan pinggan mangkuk di singki dan mengeluarkan bahan-bahan untuk dimasak esok pagi. Masuk tidur dalam jam 1.30 pagi dan kemudian bangun dalam jam 4.30 pagi untuk sediakan makanan. Bekalan sarapan dan makan tengahhari disediakan untuk anak-anak. Pakaian yang telah dibasuh perlu disidai, baju kerja suami dan anak perlu di seterika. Rumah perlu di kemas, sapu dan mop. Semuanya dilakukan sendiri tanpa bantuan orang gaji.

Selesai urusan dirumah dan menyiapkan anak-anak dan hantar mereka kesekolah.....dia masuk kerja. Hari demi hari dia ulang perkara yang sama. ketika itu hari sabtu adalah hari bekerja jadi dia cuma 'berehat' pada hari ahad sahaja. Siapa kata wanita bekerja boleh berehat pada hari ahad....mereka masih tidak boleh bangun lewat......bermalasan di sofa sambil baca suratkhabar......dia tetap bekerja kerana kerja rumah tidak pernah habis.

Ketika pensyarah wanita itu bercerita.....memang jelas kelihatan di wajahnya bahawa dia kepenatan.....dia berkata "hidup di KL, kita tidak ada pilihan......kita terpaksa berkerja.....kalau tidak bagaimana hendak besarkan anak seramai 5 orang dengan harapkan gaji suami sahaja.....tidak cukup". Dia tidak boleh harapkan gaji sebagai peguam sahaja......dia perlu dapatkan pendapatan sampingan. Adakah dia mengeluh.....tidakkkk.... dia tidak mengeluh tetapi dia ceritakan keadaan hari-hari yang dia lalui...keadaan realiti kepada kami yang masih belum keluar dari kepompong hidup sebagai pelajar.

Saya teringat kepada emak saya....seorang ibu tunggal yang ambilalih tugas arwah suami untuk besarkan anak yang masih kecil seramai 6 orang. Pagi berkerja diladang dan malam buat kuih-muih untuk berjualan. Walaupun sibuk dan penat beliau masih membenarkan saya tidur di riba nya ketika berehat diwaktu petang.....masih duduk dimeja makan menemani kami makan sambil bercerita...masih menemani kami membaca buku diwaktu malam sambil menguli tepung.

Dihargai......jika itu yang anda minta dari manusia maka anda akan berada dalam keadaan kecewa seumur hidup. Manusia tidak pernah menghargai sesiapa. Manusia mudah lupa. Lakukan ia sebagai ibadat kepada Allah.....insyaallah kepenatan dan pengorbanan anda akan dibalas dengan setimpal. Tiada istilah penat bagi seorang ibu apabila dia lihat senyuman diwajah anak-anaknya. Untuk lihat senyuman itu.....seimbangkan antara kerjaya dan keluarga anda.

Thursday, December 1, 2011

Tepung Goreng Ranggup

Petang semalam saya buat bancuhan tepung goreng pisang. Masih guna resepi yang pernah di postkan dahulu iaitu kat sini. Kali nie saya mempelbagaikan kegunaan tepung goreng tersebut. Saja seronok-seronok untuk berkreatif dengan resepi....kita tengok samaada ia turn out to be a good recipe or bad recipe.

Pertama sekali saya cuba buat ais krim goreng tetapi guna tepung goreng ranggup.

1. Ais krim goreng


Experimen saya tidak menghasilkan resepi yang bagus. Ais krim goreng tak boleh guna tepung goreng ranggup sebab untuk buat ia garing....ia perlu digoreng agak lama. Bila goreng lama.....air krim kat dalam tu akan cepat cair. Selain tidak mendapat kulit yang ranggup.....ais krim juga mencair tapikan ia tetap sedap. Sekejap je saya habiskan ais krim goreng tu.

Oh ye ini hanya experimen saya sahaja ye.

2. Tapai ubi goreng

Ini resepi kedua guna tepung goreng ranggup tersebut. Semasa singgah kat kedai runcit kat apartment untuk beli pisang....tengok kat kaunter cashier ada beberapa bekas tapai ubi. Ubi yang digunakan itu kecil-kecil sahaja dan nampak menarik. Saya beli sebekas....dan cuba buat tapai ubi goreng.




Rasanya tapai ubi goreng tidak asing lagi kepada kita semua. Anda tentu pernah makan.....saya ada jumpa tapai ubi goreng kat satu restoran tapi tak beli. kali nie saya nak cuba rasa macam mana tapai ubi goreng.....sedap ke tidak. Ia sedap bagi yang suka tapai ubi.

3. Pisang goreng
Dah tentu tepung goreng ranggup dibuat untuk goreng pisang. Hari jumaat lepas, family saya termasuk anak-anak saudara datang ke apartment saya....oleh kerana time tu saya baru balik pejabat so tak boleh nak prepare apa-apa yang special. mereka datang pun mengejut....tiba-tiba je masa kat ofis.....mereka call dan kata dah ada kat KL. kelam kabut saya balik dan singgah kedai beli sedikit barang dapur termasuk seikat pisang. Bila saya buat pisang goreng guna resepi tepung goreng pisang ranggup nie.....anak-anak saudara saya suka sungguh makan. Mak saya kata tepung goreng tu sedap.

So petang semalam saya goreng semula pisang guna tepung tu.

Tepung Goreng Ranggup
(Post asal kat sini.....sila ke sini untuk lihat sumber asal resepi ini)

Bahan-bahan:-
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 sudu besar kelapa kering/kelapa parut segar (resepi asal pakai santan)
  • 1/2 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 biji telur
  • Air secukupnya
  • 2 sudu besar majerin yang telah dicairkan
  • Garam secukup rasa  
Cara-caranya:-
  1. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali majerin dan air.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga pekat
  3. Masukkan majerin cair dan kacau rata



Wednesday, November 30, 2011

Benarkah....barang di kedai bebas cukai airport lebih murah

Dalam minggu sebelum saya ke Kuching....saya dah kehabisan minyak wangi. Saya tidak akan keluar rumah jika tak sembur minyak wangi so memang bila dah habis tu terasa tak sedap hati. Masa tengok minyak wangi tinggal sikit....berharap sangat ia dapat tahan sehingga time krismas sebab masa nie minyak wangi ada 'sale'.

Ramai yang kata minyak wangi kat kedai bebas cukai airport murah....kedai yang kita lalu bila turun kapal terbang sebelum ke kaunter check out....bukan kedai yang berada di luar tu. Betul ke dakwaan mereka tu???????

Lepas sahaja tiba kat airport Klia, saya singgah ke kedai minyak wangi dan dah tentu saya hanya tuju kepada minyak wangi yang saya selalu guna iaitu J'adore, CD. Sebotol J'adore 100ml diatas tu berharga RM410, travelling botol RM100, dan body lotion RM189.

Bila masuk kerja seorang staff kat pejabat kata dia ada beli minyak wangi kat airport dan kemudian bila dia pergi ke Metrojaya....minyak wangi jenama yang dibeli tu harganya lebih murah kat metrojaya. Saya dah mula rasa tak sedap hati.

Semalam lepas sahaja selesai urusan kat pejabat Pos, saya terus ke kaunter CD di Metrojaya. Tanya harga J'adore 100ml, jurujual tu kata sebotol tu berharga RM415 dan jika saya beli sebotol 100ml tu dia akan bagi beberapa mini gift. Mujur beza harga RM5 sahaja tapi itu harga sebelum 'sale'.....yang pasti harga tersebut akan lebih rendah lagi jika 'sale' masa krismas nanti. saya suka beli minyak wangi kat kaunter sebab saya akan mintak banyak free gift....kadang-kadang saya akan dapat botol mini 15ml minyak wangi, 15ml lotion badan, 15ml body shampoo.....terasa rugi beli kat kedai bebas cukai tu.

Jadi tidak benarlah dakwaan bahawa harga minyak wangi kat kedai bebas cukai airport lebih murah. Kalau harga tak banyak beza....apa gunanya perkataan 'bebas cukai tu'. (Note....kenyataan saya nie berdasarkan survey untuk J'adore sahaja....so jangan serang saya pulak kalau anda tak bersetuju).

Untuk makluman anda peminat minyak wangi......1hb-2hb Disember iaitu esok dan lusa akan ada warehouse sale branded fragrances & Cosmetics. Saya tak pergi kot kali nie sebab dah habis beratus-ratus beli J'adore set tu.


Kaunter Serba Boleh.....Pos Malaysia

Minggu-minggu terakhir nie memang saya agak sibuk.....sibuk menyiapkan semua kerja-kerja sebelum bercuti panjang pada 7hb Dis sehingga 16hb untuk persediaan menghadapi exam pada 19hb nie.

Petang semalam, lebih kurang jam 3.45 petang.....tergerak hati untuk tarik laci yang mengandungi dokumen peribadi penting. Bukak diary....tengok ada sampul surat yang tidak dibuka lagi. Bila bukak surat tu....terkejut beruk bila tengok itu notis renew insuran kereta dan road tax. Rupanya insuran dan road tax saya dah mati beberapa hari lepas. Bila dah tahu....terus takut nak bawak kereta takut kena tahan.

Mulalah kalut call agen insuran yang selalu saya uruskan hal-hal tersebut. Dia pulak outstation....call maybank, banyaklah pulak prosedur nak kena buat....geran asal ada kat tangan saya.....ambik masa jugak nak selesai. Mengadu kat seorang pegawai senior....dia kata pergi aje kat pejabat Pos.....u boleh uruskan hal tu semua dalam masa sejam sahaja.

Saya pelik.....pejabat Pos boleh renew insuran kereta ke???.....itukan kaunter 'serba boleh' kata pegawai senior tersebut. Saya dah bertahun tak jejak kaki ke pejabat pos bila semua urusan bil boleh dibayar secara online so perkembangan terbaru pejabat pos memang saya tak pernah nak ambik tahu.

Ambik kunci kereta dan terus drive ke pejabat pos di IPC, Mutiara Damasara. Jam dah 4.15 petang, saya dapat nombor 2086....no tertera kat skrin ketika itu 2066....maknanya ada 20 orang didepan saya. Tiba turn saya....kaunter 3 tak boleh uruskan sebab satu komputer sahaja yang boleh digunakan untuk insuran....so kena tunggu turn kat kaunter 2. Sejam berlalu......tiba turn saya. memang boleh beli insuran kereta tapi bukan insuran Tokio Marine Insurans....insuran Kurnia, Etika dan ada beberapa lagi. Saya pilih Kurnia Insuran.....hanya bawak cover note insuran lama dan original geran kereta maka urusan insuran dan road tax dapat dilakukan.....ohhhhhh termasuk duit sekalilah ye.

Dalam jam 5.45 petang, urusan saya selesai. Kaunter serba boleh......pejabat Pos Malaysia.....lebih baguslagi kalau komputer yang digunakan itu ditukar kepada komputer baru supaya urusan dilakukan dalam masa yang sekejap bukan 1 jam. Komputer yang digunakan tu....komputer zaman dinasor.....masa tu saya terasa diri bertuah kerana selama 5 tahun bekerja di pejabat saya sekarang.....komputer dimeja saya ditukar setiap 3 tahun sekali. Apa-apapun syabas pejabat Pos Malaysia......kaunter serba boleh (pinjam kata-kata pegawai senior saya).

Sunday, November 27, 2011

cucur kembong


Cucur kembong

photo n recipe by resepidaria.blogspot.com

Bahan-bahannya

  • 80gm gula (kali nie sy kurangkan kpd 60gm)
  • 500gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 40gm marjerin/butter-lembutkan
  • 1/2 tsp ibu roti/yis segera(mauripan)
  • 1/2 tsp soda bicarbonat
  • sedikit garam
  • 380ml air
Cara-caranya

  1. Masukkan tepung kedalam bekas yang bertudung. Buat lubang ditengah-temgah tepung, masukkan telur, gula dan ibu roti. Gaul rata.
  2. Masukkan sedikit garam kedalam air dan kacau rata.
  3. Masukkan majerin kedalam bekas tepung dan kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga ia menjadi seperti bancuhan jemput-jemput.
  4. Tutup bekas dengan tudung penutup dan biarkan sehingga ia naik 2 kali ganda (lebih kurang 1-2 jam)
  5. Setelah diperap, masukkan soda bicarbonat dan kemudian kacau rata. Biarkan selama 10-15 minit sebelum digoreng
  6. Panaskan minyak penuh, goreng sehingga kekuningan. bentuk kuih terpulang kepada anda.
  7. sangat sesuai dimakan bersama kopi @ teh panas atau kari.
Nota:-
  • Ini kali ke 3 saya buat cucur kembong mengunakan resepi yang sama.
  • Dalam memasak diharapkan anda jangan terlalu sekema dengan resepi. Anda boleh tambah atau kurang kuantiti sukatan bahan dalam resepi diatas, ikut citarasa anda. Saya tidak marah dan tidak perlu meminta maaf. Saya paling suka manusia kreatif.....so jangan minta maaf jika anda kreatif.
  • Ada yang pernah cuba resepi cucur kembong nie dan kata tidak kembong. pelik jugak kenapa tidak kembong sebab bancuhan guna ibu roti....dah tentu ia akan kembong sbb guna ibu roti kan melainkan ibu roti tu dah tak elok. Saya tak boleh beritahu dengan tepat masalah anda sebab saya tak nampak bagaimana anda buat...saya cuma boleh andaikan ibu roti tidak akan aktif dengan baik jika tercampur dengan garam. Jika majerin yang masih panas dituang kedalam bancuhan....ia juga akan menyebabkan yis mati.
  • Atas sebab diatas maka saya ubah sedikit cara-cara membuat berbanding dengan entri sebelum ini. Saya bancuhkan garam bersama air terlebih dahulu bagi memastikan garam tidak dimasukkan atas yis/ibu roti. majerin/butter dicairkan saya ubah kepada sekadar dilembutkan sahaja. Tapi anda boleh cairkan majerin/butter dan kemudian biarkan ia sejuk sebelum dituang kedalam bancuhan.
  • Diharapkan kali ini anda berjaya buat cucur kembong dengan elok.

Friday, November 25, 2011

Copycat

 Setiap pagi, masuk sahaja dalam kereta satu terus pasang radio Redfm....sampai sahaja kat bilik saya di pejabat....saya on kan radio dan seperti biasa masih jugak Redfm. Setiap pagi dj akan membincangkan satu dilema yang dipilih dari aduan pendengar. Pagi nie dilema yang diudarakan adalah berkenaan 'copycat'. Anda tahu apa itu copycat.....mereka adalah peniru

Pendengar ini bernama Fatin....dia akan berkahwin pada awal tahun hadapan. Dalam masa yang sama sepupunya juga akan berkahwin tetapi sebulan lebih awal dari fatin. Sepupu dia bertanya berkenaan dengan persiapan perkahwinan Fatin dan fatin telah mencerita segala-gala dan sedetail-detailnya setiap persiapan yang dia telah buat tanpa menduga bahawa sepupunya akan 'copycat' semua idea tersebut termasuk baju kahwin pun sama. Sekarang Fatin dalam dilema....adakah dia perlu tunda majlis perkahwinan dia dan membuat persiapan semula atau teruskan wedding tersebut dan terima kritikan bahawa dia meniru majlis perkahwinan sepupunya.

Berbagai pendapat dan nasihat pendengar dikemukakan....saya suka nasihat-nasihat yang dikemukakan sebab ia tidak 'childish atau stupid'. Jika seorang kawan beritahu anda masalah yang sama seperti Fatin....jangan sesekali berkata "itulah u....sapa suruh u bagitau". Heiiiiii....benda tu dah berlalulah....benda yang berlaku tak boleh patah balik dan jangan kata "kalau sayalah....bla bla bla".....heiiii sapa nak dengar cerita u. Jangan guna perkataan 'kalau sayalah atau itulah u' terlalu kerap.....its annoying (menjengkelkan). Benda yang berlaku tidak boleh patah balik so jangan susahkan hati dia lagi....jika hendak bantu....tunjukkan cara untuk 'melangkah' kedepan bukan pandang kebelakang.

Fatin adalah seorang yang boleh berfikir 'outside the box' dan boleh 'come up with unique ideas' so walaupun masa sudah suntuk dan persiapan telah dibuat....tapi fatin boleh ubah disaat-saat akhir dan jadikan majlis perkahwinannya lebih unik. Fikirkan sesuatu yang lebih unik....fatin pasti boleh buat sebab dia adalah manusia yang ' think outside the box' dia bukan copycat.

Isu copycat bukan asing bagi blogger......setiap masa akan ada berpuluh-puluh orang yang keluar masuk blog untuk mencuri idea....meniru idea. Apa yang kita boleh buat??????.....nothing sebenarnya.


Ini adalah pengalaman saya berkaitan dengan ciplak iaitu adik beradik tiri copycat. Ingat lagi isu ciplak http://tipsone.com yang telah mencuri 36 entry saya dan masukkan dalam blog beliau. Bila masuk dalam blog tersebut ia seolah-olah blog resepidaria ada dua. Inilah ciplak ....whyyyyy sebab ia cuma salin bulat-bulat entri saya dan publishkan. 


Selepas saya 'mengamuk' kat blog tipsone....walaupun si maling nie masih belum tutup blog dia tapi si maling ini telah berhenti mencuri dan letakkan "read the original post' kat setiap entri yang dia ciplak. Oklah saya dah tak marah lagi.

Habis tu apa dia copycat?.......manusia copycat akan datang kat blog anda dan kemudian dia akan publish entri dengan idea yang anda timbulkan. Dia publishkan idea anda itu dan kata " dah 3 tahun saya guna cara nie....." dia akan buat seperti itulah idea dia....dia ambil kredit atas idea orang lain. Inilah manusia copycat. Manusia copycat nie lebih teruk dari penciplak diatas tu. Tapi ciplak dan copycat tiada bezanya sebab ia adalah "copy dan paste" jugak.

So apa yang boleh kita buat........nothinggggg.....tak perlu buat apa-apa sebab.....

It is human nature and if your idea was a good one....it will be copied

Thursday, November 24, 2011

Entri merapu


Tiba-tiba je ada image CSI dengan NCIS nie....mesti confuse kejap...apa kaitan dengan blog masak-masak nie?. tak ada apa-apa sebenarnya....saja nak merapu pagi-pagi nie sebab tengah buntu....rasa macam nak hentak-hentak je kepala kat meja kerja nie.

Saya nie peminat cerita-cerita siasatan macam kat atas tu......dari remaja lagi memang sentiasa ikuti setiap siri CSI, NCIS, Criminal Mind dll...... tak pernah tertinggal(bila dah tua nie je kurang sikit). Masa tu selalu terfikir..... kenapa senang sangat mereka selesaikan kes. hebatnya mereka berfikir. Senang sungguh tertipu sedangkan semua tu hanyalah jigsaw puzzle.....mereka dah ada gambar lengkap.....hanya susun sahaja.

Dalam realiti....adakah kerja siasatan semudah itu.....TIDAK.....jika ianya mudah....tak adalah saya rasa nak hentak-hentak je kepala kat meja pagi nie.

Tuesday, November 22, 2011

Seminggu di Kuching

Lebih seminggu saya tidak menjenguk blog. Maaf jika komen-komen anda lambat publish dan saya jawap. Pada ahad lepas saya dan rakan sekerja ke Kuching untuk kursus seminggu. Saya rasa tahun nie terlalu banyak berkursus.....masa saya berada di bilik pejabat amatlah kurang. Kalau kursus yang boleh kita enjoy....oklah jugak...ini semua kursus yang membebankan otak.

Bila pergi untuk tugasan rasmi maka bolehlah menaiki MAS.....tiket syarikat bayar.

Bilik penginapan saya semasa berkursus. Bukan hotel tapi asrama penginapan. Asrama baru....cantik dan bertaraf hotel. Beria-ia bawak baju untuk seminggu....5 pasang pakaian kerja, pakaian untuk makan malam, baju tidur dan segala macam lagi...last-last tengok kat asrama ada siap disediakan mesin pencuci baju dan mesin pengering. Basuh baju pastu masuk dalam mesin pengering.....2 jam dah boleh pakai baju tu semula. Buat berat beg je bawak banyak2.

Sebenarnya ini kali ke 3 saya ke Kuching, kali pertama atas urusan rasmi.....datang bertugas bersama dengan 3 orang pegawai lelaki so hanya sempat sewa teksi untuk ke rumah budaya dan sekitar pasar satok serta waterfront....itupun hanya untuk tempoh setengah hari sebab tiket flight petang. Kali kedua saya datang melancung bawak emak dan adik-adik saya. saya belanja mereka untuk makan angin....kali ini saya siap sewa kereta bersama pemandu pelancung.....masa tu sehari dalam RM210....saya bayar lebih RM500 untuk 2 hari setengah. Memang habis semua tempat yang patut dilawati saya dah lawat. Ini kali ke 3, so dah tak excited sangat nak berjalan-jalan. lepas habis kelas.....balik duduk dalam bilik...layan movie2 yang dah didownload. Oh ye line internet tak ada sepanjang tempoh saya kat sini. Saya guna Unifi kat umah dan terminate Celcom.....so bila outstation.....mati kutulah tak ada internet line.

Cuma pada petang jumaat barulah saya ikut kawan pergi ke batu 4 untuk ke kilang pasu. Kawan saya dapat pinjam kereta Avanza, so dia drive sendiri dengan bantuan papa go. Oh ye kat bandar kuching.....tak banyak singboard walaupun dipersimpangan jalan besar....memang memerlukan GPS atau papa  go. Kami menuju ke arah airport dari bandar Kuching kemudian masuk ke kiri menghala ke Serian. Selepas perkuburan cina....kita akan bertemu dengan deretan kedai/kilang-kilang menjual pasu. Kawan saya berhenti di kedai yang ke dua kami jumpa (kedai pasu Wong)....kedai pertama nampak grand sangat sebab ia khas untuk pelancung. Bila masuk kedai....memang saya amat-amat terkejut tengok harga pasu sebab ia sangat murah berbanding dengan kedai pasu yang dibawa oleh pemandu pelancung saya dahulu (2 tahun yang lepas). Beza harga yang sangat besar.....kawan saya kata itu perkara biasa bila guna pemandu pelancung....dia akan bawak pelancung ke kedai yang akan bagi dia komisyen.

So nasihat saya kepada anda......sewa kereta sahajalah kalau hendak melawat kuching. Bawak GPS atau guna papa go....anda takan sesat....kalau sesatpun masih kat Malaysia....tak lepas ke Indonesiapun. Banyak yang anda dapat jimat....dan yang penting..... ia lebih adventure. Bila tengok harga pasu kat sini dan kemudian pergi ke waterfront.....bezanya separuh. Contohnya satu pasu sederhana besar berharga RM15 (belum diskaun) kat kedai di batu 4 tapi kat waterfront ia berharga RM32.....untuk jenis dan design yang sama sebijik. So kalau nak beli pasu.....jangan beli kat waterfront ye.

Semua rakan sekerja yang lain balik terus lepas kursus tapi saya dan 2 orang rakan lain balik pada hari sabtu sebab nak pergi ke pasar serikin. Keluar dari asrama jam 6.30 pagi dan sampai kat pasar serikin jam 7.20 pagi. Kedai-kedai baru nak beroperasi. kalau anda jenis yang minat dengan barangan Indonesia seperti kain batik, kain pelikat, kain sembahyang, beg-beg tiruan, baju-baju kulit, kain baju sulam, tikar dll....maka kat sinilah tempatnya. Kalau tak pergi lagi Bandung.....datang kat sinipun dah ok.

Saya nie jenis yang tak pandai langsung menawar.....sebab tu saya jarang nyatakan harga barang yang saya beli sebab mesti yang akan kata "ehhhhhh....saya boleh dapat murah daripada tu". Buat sakit hati sahaja. Biasanya saya akan set dalam otak apa yang hendak dibeli....contohnya beberapa helai kain pelikat untuk adik lelaki dan pak cik, kain batik untuk emak dan adik-adik perempuan dan adik ipar. saya tuju satu kedai....bila tengok berkenan....maka saya tawar lebih kurang pastu beli. Memang kalau berjalan dengan orang yang pakar....mereka akan marah kat saya. Saya tak suka ambik masa yang lama untuk beli sesuatu so jangan ajak saya pergi shopping.....tak seronok bershopping dengan saya.


Inilah sebahagian gambar-gambar yang saya ambik sebab dalam masa setengah jam saya dah habis shopping. Lepas tu barulah tengok barang-barang kat kedai lain.....cuci-cuci mata tengok beg-beg tiruan dan barang2 lain. Nasihat saya kalau nak beli tikar sarawak......beli sahaja di waterfront, kuching sebab saya tengok harga yang kawan saya beli kat sana lebih murah daripada kat sini walaupun dah habis tawar (ada orang tegurlah....nak buat macammana....saya cerita pengalaman saya bukan pengalaman dia...nak pakai nasihat nie, pakailah....tak de orang paksa pun...tak setuju, keluar ajelah dari blog nie...senang cerita). Lagipun dia tak packing elok untuk dibawak naik kapal terbang. Dekat waterfront....mereka dah pakar bab-bab packing untuk pelancung bawak balik atau untuk post/courier. Kalau rasa berat  barang anda akan overlimit maka anda gunalah courier untuk post balik semenanjung berbanding bayar excess bargase kat airport yang RM15 bagi setiap kilo lebihan. Kat pasar serikin....tidak ada kemudahan tu ye....dia masukkan tikar anda dalam plastik itam besar sahaja pastu pandai-pandailah fikir macammana nak packing bawak balik. Kalau harga terlalu murah berbaloi jugak tapi kalau kat waterfront lebih murah.....jangan buang masa beli tikar kat sini. My fren beli tikar bersaiz besar dengan harga RM280 (harga dia letak RM380) kat waterfront....kat pasar Serikin dia cari tikar yang sama jenis dan saiz supaya dapat bandingkan harga.....harga awal dia letak RM400 lebih......paling habis tawar dapat RM320. Itu pakar tawar menawar yang tawar harga.....kalau saya mesti tak dapat harga RM320 tu. Maaflah saya nie tak ingat jenis tikar dan saiz tikar tu.....tapi tikar yang kawan saya beli tu memang jenis yang mahal dan cantik. Saya tak minat semua tu....sebab tu saya tak ambik pot sangat nama tikar tu.

Kat pasar serikin nie jam 10 pagi dah panas....panas dia lain macam sikit....rasa menyengat kulit-kulit sebab ia pasar dikawasan lapang dan tak ada pokok-pokok besar. Kalau nak bershopping tapi ada anak kecil......fikirlah 10 kali kalau nak bawak anak tu kat sini.


Lepas habis sahaja shopping kat Pasar Serikin dalam jam 10 pagi, kami singgah kat pasar tani yang terletak tak jauh dari pasar serikin. penduduk tempatan datang berjual.....seronok tengok sayur-sayur segar yang dijual amat murah. Bunga kantan kat atas tu cuma RM1 seikat. Gambar atas sekali adalah ulat sagu.......penjual tu kata sedap kalau goreng kunyit. saya cuma beli beras bukit sekilo sahaja....niat hati kami masa singgah kat pasar nie adalah untuk beli sayur midin....sejenis sayur yang macam pucuk paku tapi bersaiz kecil dan pendek. Sayur yang takan jumpa kat semenanjung.....sayangnya sayur tu dah habis. kalau anda suka petai....kat sini harga petai murah 5 kali ganda. kalau kat tempat kita seikat RM5 tapi kat sini seikat hanya RM1. saya tak terfikir nak beli petai tu dan kemudian keluarkan biji petai dan simpan dalam bekas untuk bawak balik......bila dah sampai kat asrama baru rasa ralat sangat tak beli.

Kami sampai kat asrama dalam jam 12 tengahhari. Flight kami jam 5.45 petang. Oh ye kalau orang semenanjung pergi Kuching tak sah kalau tak beli ikan terubuk dan kek lapis kan. Untuk kali ke 3 nie saya dah tak pergi sendiri ke pasar satok tapi kami call dan tempah. Mereka akan hantar direct ke tempat penginapan kita. Saya order 6 ekor ikan terubuk tempatan yang berharga RM15 (kat pasar harga di letak RM20 tapi tawar dapat RM15 seekor....ini yang paling mahal) dan udang galah 2 kilo dan kertas 1 kilo. Peniaga tu hantar pada saya di asrama dalam keadaan packing yang amat kemas dan boleh dimasukkan dalam kargo. Udang tu dibekukan dahulu dan dipack kemas. Kek lapis pun macam tu jugak....saya suka kek lapis Dayang Salhah jadi bila kawan nak pergi sana saya hanya mintak kawan tolong belikan sahaja.

Atas permintaan pembaca, ini sedikit maklumat tambahan:

Ini adalah no contact peniaga yang ambil tempahan dan penghantaran termasuk melalui pos ke semenanjung. Dia jual Ikan terubok masin sarawak, udang galah, udang kertas, udang kara, ikan bawal putih, ikan kurau, udang salai, udang kering dan telur terubok.

Aswandy Ikan terubok Masin Sarawak
Pasar tamu Satok, Kuching

Hubungi:-

Aswandy Seruji 016-808 5710 atau 014-688 7105
Rudy Seruji  013-822 3440 atau 014-889 9104

Tentang harga.....pandai-pandailah anda menawar.