Friday, August 5, 2011

Bersahur dengan Oat

Hari nie saya nak tunjuk hidangan wajib bersahur bagi orang bujang pada setiap tahun. Mudah dan simple tanpa perlu menyalakan api dapur gas. Inilah hidangan saya sepanjang bulan puasa setiap tahun daripada dahulu lagi (sejak duduk bujanglah). Kalau bersahur dengan keluarga, bangun tidur....basuh muka....gosok gigi pastu duduk kat meja makan....semua terhidang...tak adalah nampak oat nie. Wahhh....bestnya zaman tu....dah tak merasa nak 'mengada-gada' gitu.




Mesti ada yang bertanya tak boring ke.....nie baru 5 hari puasa....tak boring lagi. Cuba tanya hari yang ke 25 nanti.......masa tu dah boring tahap gaban....nak telan oat pun dah tak lepas tekak. Kat kabinet saya ada oat dan Nestle Cereal...dua pilihan untuk bersahur. Saya amalkan makan oat bersahur dari beberapa tahun yang lepas.......bagi saya ianya amat-amat mudah dan mengenyangkan...perut saya tak pernah berkeroncong bila petang-petang sementara menunggu berbuka. Seperti yang telah tahu saya baru lepas melakukan pembedahan mata baru-baru nie....salah satu perkara yang saya agak happy adalah keputusan medical test. Untuk memastikan saya sesuai atau tidak menjalani pembedahan mengunakan bius, saya kena ambil medical checkup....check tekanan darah, blood test, buah pinggang dll. Keputusannya...semua OK dan berada dalam range normal. Bagi saya salah satu penyumbang utama keputusan begitu adalah amalan saya memakan oat sebagai sarapan dan bersahur dalam bulan puasa beberapa tahun yang lepas sehingga sekarang.




Ini salah satu cara bagaimana saya menjadikan oat sebagai hidangan sahur. Dengan cara begini sahaja oat masuk dalam tekak saya....kalau masak oat, tak lepas kat tekak...kembang semacam. Setiap hari dibulan puasa saya bangun jam 4.55 pagi. Jam 5.05 saya dah kedapur....keluarkan susu, madu, kismis, oat dan kurma...pastu makan sahur. Jam 5.30pagi...bukak TV3...tengok Kalamullah....wajib setiap pagi. Untuk tahun nie seonok sungguh tengok budak-budak tahfiz memperdengarkan hafalan ayat-ayat al-quran mereka. Habis sahaja Kalamullah...sembahyang dan bersiap pergi ofis. Jam 6.40 keluar rumah dan jam 7 pagi dah sampai ofis.



Oat bersama madu dan kurma

Bahan-bahannya:-

35gm oat (4 sudu makan penuh oat)
1/2 tsp madu
sedikit kismis
3 biji kurma yang dibelah 6
1/2 cawan susu segar

Cara-caranya:-
1. Masukkan oat dalam mangkuk kecil, masukkan kismis, kurma dan madu





2. Tuang susu dan terus makan. Jangan dibiarkan lepas masuk susu nanti kembang semacam....sure tak lepas dari anak tekak anda.




Selain kismis anda boleh masukkan kekacang. saya suka beli biji bunga matahari (yg mentah), badam, gajus dll. Lepas saya bakar kekacang tu, saya masukkan dalam bekas. Saya akan berselang seli setiap kali makan oat.




Kalau anda agak-agak boleh tahan bersahur dengan hanya ini sahaja selama sebulan puasa. saya dah biasa.....kalau saya tak ambil oat....saya rasa macam tak sahur....perut saya tak padat...dalam jam 10 saya dah lapar sangat tapi dengan oat sampai petang pun saya tak rasa apa-apa. Bersama oat saya ambil juga segelas milo kosong dan 2 gelas air suam. Cukup 20 minit makan bersahur....tak perlu kelentang kelentung kat dapur pagi-pagi buta. Itu untungnya bersahur orang bujang.....fikir perut sendiri je hehehehe....mesti ada yang tension...jangan marah.

11 comments:

Mekar said...

Salam.

Aduh... tak pernah buat makan oat bersahur. rasa macam nk cuba. sahur td masak behon goreng, tp terpedas sikit. sudahnya perut x berapa sedap siang hari ni.
pst : wah.. 5.40am dah keluar gi kerja. awalnyer

zures said...

Semua orang tahu oat memang bagus untuk jantung tapi masalahnya bila dah makan muakla pulak. Boleh cubalah resepi ni...guna susu sejuk ye?

Amie said...

memang tabik habislah sebab boleh bertahan dengan oat.... Amie pernah cuba makan oat tapi beli sekilo, makan sekali je....lain kali kena ikut cara beginilah ye kalau nak menikmati oat...

CT NoArIzAh ArIs said...

Alahai hari2 berazam nak wat camni tak juga terbuat2 klau dr dulu buat dah slim cantik dah agaknya..hhuhuhu!!!

bdaria said...

Salam Zures,

Susu segar yang dikeluarkan dari peti ais. Sy cuma boleh makan oat dgn susu mcm nie. kalau masak oat memang tak boleh nak makan sbb kembang begitu juga jika masuk air panas.

bdaria said...

Salam Amie,

Mula-mula dulu saya pun tak boleh nak telan. Bila kita pelbagaikan dgn masukkan madu, kismis, kurma atau kekacang spt walnut, badam, gajus dll barulah oat tu terasa sedap dan boleh ditelan. Mmg saya boleh tahan bersahur dgn oat selama sebulan dah beberapa tahun amal....tak jadi masalah.

noradzlina.kamdani said...

btl ckp akk tu..klu bujang xpayah fk perut org len..tp lin kene la fk perut ank2...

Siti Asiah said...

baik makan oat drpd makan ns. kalau sy perut jd sebu makan nasi...sy mkn ns jgak tp selang seli ngan oat.

Massyur Nur Khalifah said...

berat turun x mkn oat je??

roseshilla said...

Sy pun bsahur dgn oat.. gilir2 bsama nestum..msuk dlm mgkuk. Ltk susu cair low fat sikit. Tambah air pns. Sdpppp

roseshilla said...

Sy pun bsahur dgn oat.. gilir2 bsama nestum..msuk dlm mgkuk. Ltk susu cair low fat sikit. Tambah air pns. Sdpppp