Saturday, August 27, 2011

Raffero Hazelnut Cookies

Ini salah satu biskut yang sempat saya buat pada hari ahad lepas tapi baru semalam menyalut coklat. Ketika menyalut coklat jam dah 11 malam so sebab tu anda nampak pantulan cahaya lampu kat coklat tu. Saya buat biskut banyak jenis tapi sebenarnya dalam kuantiti yang sedikit....cukup dapat sebalang sahaja bagi satu jenis. Yang penting saya nak testing resepi-resepi biskut yang terdapat dalam buku tu. Atleast saya tak beli dan simpan tanpa mencuba. Setakat nie biskut yang paling sedap dan yang paling saya suka makan adalah biskut Alamanda Bar Cookies, resepi disini.


Tekstur biskut nie gebu, tidak ranggup macam tekstur almond london. Kurang manis sebab gula hanya 20gm sahaja dimasukkan, harapkan manis dari coklat. Saya tak pasti samada sukatan gula ini salah atau memang biskut nie tidak manis. Yang pasti kalau anda nak cuba....sila tambah gula menjadi sebanyak 80-100gm.

Raffero Hazelnut Cookies

Sumber: Buku Festive Cookies

Photo & Publish by resepidaria.com


Bahan-bahannya(70 keping):-

Bahan A

150gm mentega

40gm majerin

20gm crisco/shortening

20gm gula kaster (Tambah gula sehingga menjadi 80gm-100gm)

1 kuning telur

1 sudu teh cappucino emulco


Bahan B

180gm tepung gandum

secubit serbuk penaik

20gm tepung jagung

20gm tepung kentang

1 sudu besar susu tepung

30gm milo

50gm coklat rice

20gm kacang hazel-panggang & kisar


Hiasan:-

Kacang hazel (70 biji)-panggang & buang kulit, cawan kertas, coklat masakan hitam dan putih(saya letakkan pewarna hijau)


Cara-caranya:-

1. Kacau bahan-bahan A sehingga ringgan dan kembang

2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau sehingga menjadi doh lembut

3. Ambil sebiji kacang hazel yang telah dipanggang dan salut dengan 1 camca teh doh. Buat berbentu bulat

4. Susun biskut diatas loyang pembakar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20minit diketuhar yang telah dipanaskan sehingga kekuningan.

5. Biarkan biskut sejuk. Apabila sejuk, celup biskut kedalam 'dark chocolate' dan masukkan kedalam cawan kertas berwarna hitam. Hiasi dengan coklat putih


Nota:-

-Masak coklat dengan menggunakan kaedah 'double boiling'.

No comments: