Wednesday, August 24, 2011

Semperit kelapa/Coconut Semperit

Semalam saya cuti....bukan cuti nak buat biskut tapi cuti sebab ada pemeriksaan mata susulan kat Hospital Tun Hussein Onn, malas nak ambik time off sebab lepas habis pemeriksaan saya kena uruskan urusan bank....semalam gaji masuk so macam-macam bank kena masuk untuk buat payment. Alhamdulillah mata yg operation hari tu dah nampak ok tapi semalam bila doktor minta saya setkan date untuk buat satu lagi operation mata sebelah kanan (hari tu sebelah kiri)....saya dah termenung, saya minta tangguh 2 tahun tapi doktor kata keadaan mata kanan dah agak kritikal sebab 'akar' dah memasuki mata hitam dan dia bagi 6 bulan tempoh untuk buat set date operation. Ini bermakna awal tahun depan kena buat operation lagi.


Lepas selesai segala urusan dan shopping serba sikit beli kelengkapan raya yang masih belum lengkap maka dalam jam 2 petang barulah dapat membuat cookies. Kalau bukan hari cuti memang malas saya nak buat cookie......malam-malam lepas berbuka memang saya tak nak buat apa-apa....kalau tak pergi terawih kat surau, saya akan buat terawih kat rumah sendirian pastu terus masuk tidur. Ok jugak sepetang dok meng'cookies' dapatlah 3 jenis tapi tart nenas belum buat lagi....tak tau bila nak buat kalau kat kampung saya dah tak buat cookies sebab oven kecil.....lambat.


Oklah ini resepi samperit kelapa atau biskut kelapa. Terpaksa buat sebab entah apa mimpi masa shopping barang-barang biskut kat BWY, terbeli kelapa kering. Tak rugi buat bau biskut masa bakar semerbak harum kelapa.....sedap dan berbiji jugaklah saya makan lepas berbuka semalam.

Coconut Semperit/Semperit kelapa

Sumber: Buku Festive Cookies by Chef Asma

Photo & Publish by resepidaria.com


Bahan-bahannya:-


Bahan A

250gm mentega

180gm gula kaster (saya kurangkan kepada 150gm)

1/4 sedu teh esen vanilla


Bahan B

1 biji telur kuning


Bahan C (diayak bersama)

350gm tepung jagung

50gm tepung gandum

secubit garam

2 sudu besar tepung kastard

100gm parutan kelapa-dipanggang


Hiasan:-

Kuning telur + pewarna egg yellow, ceri merah dan hijau


Cara-caranya:-

1. Pukul bahan A sehingga ringgan dan kembang

2. Masukkan kuning telur. Pukul hingga sebati

3. Masukkan bahan C. Pukul perlahan-lahan sehingga menjadi doh

4. Ambil 1 camca teh doh dan bulatkan, susun didalam loyang pembakar. Sapu dengan kuning telur dan susun ceri merah dan hijau.

5. panaskan ketuhar. bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit


Nota:-

- Kuning telur yang disapu tu sebenarnya tersilap bubuh pewarna oren sebab tu nampak terlalu oren. Nak ambik egg yellow terambil oren dan terus titik so teruskan jugaklah.

No comments: