Monday, November 24, 2014

Lagi berkenaan sms scam

"saya diwajibkan menghantar pesanan kepada nombor 36556 - Macrokiosk Bhd
untuk mendapatkan password.
Saya ingat ia takkan ada kesan apa apa, cuma hanya bayar sekali sahaja. saya langsung tak tahu pasal perkara ni,

selepas saya menghantar pesanan kepada nombor tersebut,
dia caj saya berkali ganda, kerana saya tak menggunakan prepaid, saya gunakan bil. saya sudah menghantar STOP ALL ,
kalau saya dicaj lagi , boleh bagitahu saya solution untuk dia langsung tidak boleh mengecaj lagi.

Harap sis baca dan bagitahu solution,
terima kasih :)   "
 
Saya menerima komen di atas....nak terangkan dalam box komen amat limited yang boleh ditulis.
 
Untuk Saudari Nur, tolong baca tulisan saya sebelum ini. Saya ada terangkan bagaimana anda ingin membuat aduan atau report kepada SKMM bagi pemulangan wang anda semula.
 
Syarikat melakukan kesalahan jika selepas STOP ALL, mereka tidak memberhentikan langganan tersebut. Oleh itu tolong print scrin sms tersebut dan buat lapuran kepada SKMM. Pergi ke laman web SKMM dan buat aduan di situ.
 
Solution untuk dia tidak mengecaj lagi TIADA......mereka akan terus caj....kecuali anda seorang penguna yang garang. Call dan bagi amaran kepada mereka.....buat lapuran kepada SKMM. Anda pengguna.....Hak Di Tangan Anda. TOLONG BERTINDAK....jangan biarkan.
 
Cara yang kedua...selain buat aduan adalah menghadkan amaun kredit telefon anda. Sila lihat had limit kat penyata anda....jika diletakkan limit RM300 dan anda hanya guna RM80 sahaja sebulan (tanpa caj VAS nie) maka call customer centre telco anda dan hadkan kredit anda kepada RM80 sahaja. Ini untuk memudahkan anda pantau bila terdapat caj yang tidak berkenaan dikenakan kepada anda.
 
Macrokiosk adalah syarikat besar, mereka menyalahkan pihak ke 3 iaitu sub CP bila berlakunya perkara begini. Mereka menyalahkan pengguna yang kononnya melanggan tetapi tidak ingat mereka langgan. Pengguna disalahkan.
 
Syarikat ini juga adalah syarikat yang mendapat pelepasan cukai iaitu taraf perintis dan tidak perlu membayar cukai selama 10 tahun.
 
Kita....saya dan anda yang bekerja makan gaji...kena bayar cukai bagi setiap sen duit yang kita terima. Tidak boleh terlepas.....tidak boleh mengelak tapi mereka nie sudahlah mendapat untung mudah.....mencuri duit rakyat lagi.....menindas pengguna Telco....tak perlu bayar cukai satu sen pun. Duit untung berpuluh-puluh juta itu diagihkan sebagai pendapatan dividen pengarah....mereka beli kereta mewah.....rumah-rumah mewah ditengah-tengah bandar. Rakyat yang makan gaji seperti kita tidak mampu nak beli rumah sebab harga melambung naik tinggi ditengah bandar maka kita semua carilah rumah dikawasan pinggiran bandar dan terpaka berulang alik berjam-jam untuk ketempat kerja.
 
 

2 comments:

Lets Masak said...

Assalamualaikum wrt wbt,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

Ami said...

assalamualaikum Bariah,
akk salah seorang peminat blog ini sejak 3-4 thn. akk bersimpati dgn apa yg menimpa keluarga bdaria Dan mendoakan agar bdaria sekeluarga tabah dan diberi kekuatan menempuh dugaan ini. akk menghargai setiap perkongsian bdaria dari dahulu sehingga sekarang Dan berharap bdaria akan tetap menulis se pergi dahulu. sampaikan Salam akk pada bondamu..