Tuesday, May 10, 2011

Adik saya dan kad kredit

Image dari googleSaya hendak bercerita sedikit berkenaan dengan kejadian yang berlaku pada hari ini. Dalam dua hari nie saya kena kerja luar....dengan keadaan panas diluar tu dah tentu letih sangat bila balik ke rumah. Tadipun saya kerja kat luar jugak.....masa tengah bekerja adik perempuan saya yg jadi cikgu kat perak tu call beberapa kali. Saya jawap call dan bagitau yang saya tengah bertugas so susah nak sembang lama-lama jadi saya janji akan call dia balik bila tugas dah selesai.


Dalam jam 3 petang tadi, saya call adik saya semula dan tanya apa hal dia telefon saya berkali-kali. Adik saya beritahu yang dia bercadang nak buat pinjaman peribadi dengan bank rakyat bagi ubahsuai rumah yg dibeli kat terenganu untuk dijadikan sebagai homestay memandangkan dia suami isteri dah menetap di perak. Dia kata permohonan tersebut bermasalah sebab ada sangkut dengan hutang kredit kad. Saya terkejut sbb setahu saya adik saya nie benci dengan kredit kad. Dia dan suami dia jenis manusia yg tak suka berhutang dan mereka tak pernah ada walau sekepingpun kredit kad dalam dompet mereka. lagipun adik saya mengajar kat kawasan pendalaman....masa bila nak pakai kredit kad. Dia terkejut sangat bila bank beritahu yang dia berhutang dengan 2 bank sbb kredit kad dan nama dia telah di blacklist. Adik saya panik sangat sebab dia tak pernah guna atau memiliki kredit kad. Nama adik saya telah digunakan oleh manusia tak guna.


Saya mintak adik saya apply cuti dan turun ke KL esok untuk pergi ke bank negara dan siasat bank mana beliau berhutang kemudian buat aduan kat bank negara. Tension betul kalau hal begini berlaku pada kita kan. Saya harap masalah adik saya nie selesailah.


Kepada anda semua, berhati-hatilah apabila membuat salinan IC. Pastikan anda palang salinan ic anda dan tulis "untuk tujuan .....sahaja". Selalunya apabila kita buat pinjaman bank seperti loan kereta, loan rumah....pegawai bank secara memaksa akan meminta kita supaya menandatangani surat permohonan kad kredit atau secara paksa menghantar kad kredit kepada kita. Jika tak berniat untuk guna, anda perlulah menghantar semula kad tersebut kepada bank dan isi borang pembatalan, jika tidak anda akan tanggung bayaran cukai RM50. Tak pasai2 kena bayar RM50 kan. So janganlah pandang mudah hal-hal begini.
1 comment:

CT NoArIzAh ArIs said...

Satu info yg baik..TQ share kat sini.