Saturday, June 18, 2011

Tidbits dan cerita minggu lepas

Dalam jam 8.02 malam tadi, satu gegaran berlaku mungkin dalam 2-3 saat. Saya tengah duduk kat sofa di tingkat 10 memang terasa gegeran tapi sekejap.


Dah seminggu tiada entry baru kat blog nie, saya berkursus lagi...kali nie hanya 2 minggu. Minggu depan baru habis. Kursus undang-undang nie sambungan dari kursus yang lepas....akan ada satu sesi lagi untuk paper 1 ini dan exam akhir tahun. Paper 2 akan diadakan tahun depan dan saya perlu habiskan 4 paper supaya lengkap.


Bila study, inilah benda yang ada dalam laci meja saya kat bilik asrama tu dan juga dalam beg saya....tidbits, masa diet saya dah buang semua makanan nie...saya tak lalu kat rak-rak tidbits bila pergi shopping tapi bila dah mula belajar semula nie....kena juga simpan stok tidbits. Topik yang dibelajar berat....pensyarah pulak bila bagi kuliah mendatar je baca nota.....beberapa kali saya tersengguk-senguk....jadi asamlah yang menyelamatkan saya daripada tertidur terus masa dalam kelas. Nampaknya lepas nie naik lagilah sekilo berat badan saya sebab banyak makan tidbits.....aduhhhh dahlah nak turun 1/2 kilo seminggu pun kena kerja keras.


Masa balik dari asrama, saya sengaja singgah kat Bandar Baru Bangi sebab nak cari murtabak singapore yang dijual kat sebuah restoran nie. Saya ambil yang selapis sahaja berharga RM5. Besarkan.......


tapikan rupanya dia hanya lipat je....murtabak tu dibuat memanjang dan kemudian dilipat dua. Ini rupanya murtabak Singapore....yang nie selapis, ada 2 lapis dan ada yang tiga lapis yang berharga RM12. Saya tak ambillah yang 2-3 lapis tu nanti pecah perut nak habiskan.



Anda pernah menonton Nanny 911 kat channel NTV7 pada setiap malam selasa. Kat asrama tak ada astro sebab tu kena tengok channel nie kalau tak jangan haraplah saya nak tinggal cerita korea pada setiap malam. Dalam epised Nanny 911 kali nie ia berkisar berkenaan dengan sebuah keluarga 'young couple' yang ada 4 anak, 3 lelaki dan seorang perempuan. Bila tengok kehidupan keluarga nie rasa macam tak percaya begitu teruk sekali. Sibapa menurunkan sikap yang paling teruk kepada anak lelakinya yang berusia 9 tahun. Anak lelaki nie sangat-sangat kurang ajar dan tidak beradap.....dia buli adik perempuan dia, dia gomol adik dia nie, dia jatuhkan adik dia, dia hempap dan dia buat macam-macam sehingga budak nie sentiasa menangis....ayah dia pulak tak tolong bila anak perempuan dia nie dibuli sebaliknya salahkan anak perempuan tu sebab terlalu 'dramatik' dan selalu cakap 'that my boy' atau 'itulah yang sepatutnya dilakukan oleh budak lelaki'. Dia tak ambil kisah bila anak lelakinya cuba gomol adik perempuan nie sebab nak tiru aksi bercium dalam filem. Sibapa pula buli si isteri.....isterinya dilayan macam orang gaji dan dihina macam-macam perkataan yang teruk dihadapan anak-anak beliau. Yang dia tahu hanyalah duduk didepan TV tengok bola sepanjang hari. Dua orang anak lelaki yang lain masih kecil, si baby pulak baru boleh merangkak dan akan merangkak keseluruh kawasan rumah tanpa dipeduli atau disedari oleh ibu dan ayah.....kadang-kadang siabang akan hempap baby nie......menjerit baby nie sakit....keluarga nie memang teruk dan ganas.

Satu scene yang buat saya bengang adalah bila sianak lelaki yg berusia 9 tahun nie cuba jatuhkan mak dia. Mak dia hendak ambil sikecil baby tadi, si anak lelaki nie buat aksi pemain ragbi dan meluru jatuhkan siibu. Siibu tersungkur jatuh atas lantai tak puas lihat ibu tersungkur ke lantai, anak lelaki tadi buat aksi macam pemain gusti dan melompat atas badan mak dia sambil bergomol dengan mak dia. Bila mak dia nak bangun dia akan tarik dan jatuhkan mak dia semula.....badan mak dia kurus amat mudah dijatuhkan oleh anak lelaki yang merupakan pemain ragbi kat sekolah. Si ibu tak tegas dia hanya kata 'stop.....stop....stop' tapi anak lelaki dia makin galak....siayah pulak hanya tengok dari sofa...tengok anak lelaki sendiri buli siibu. Dalam satu scene yang lain, si anak lelaki yg tengah menonton TV dengan siayah...sianak tadi jerit dari sofa diruang tamu dan siibu pula yg berada di dapur tengah masak..... dia minta supaya amilkan dia air (dia tiru perbuatan ayah dia) tapi si ibu buat tak dengar dan minta si anak ambil sendiri. Sianak degil dan mintak supaya dibawakan air kepada beliau.....setelah beberapa kali tidak dilayan oleh siibu maka anak tadi bangun dan ke dapur....'ini air kau tak nampak ke' katanya pada siibu kemudian dia balik semula ke sofa dan kata pada ayah dia 'nampaknya awak kena hantar isteri awak ke hospital mental, isteri awak dah gila....apa yang dah rasuk isteri awak tu...dah tak tahu nak ambilkan air untuk saya". Siayah hanya ketawa.....setan betul.....mendidih darah saya tengok ayah dia nie. SiNanny mula-mula hadapi masalah nak solve problem keluarga nie tapi 2 hari kemudian siayah dan anak lelaki nie berubah.....nampak sangat berlakon....tak mungkin sikap yg dah sebati dalam diri siayah akan berubah dalam 2 hari. Kalau tak berubah maka gagallah si nanny nie dan tak jadilah Nanny 911 kan.


Ada satu lagi kisah, ini berlaku pada adik saya 9 tahun yang lepas. Masa adik sy baru kahwin, suami dia nie ambil anak angkat lelaki sebab sekolah anak yatim tu tak mampu nak jaga....mak budak nie kristian, bapa islam (islam warisan).....bapa dia nie jahat.....lepas bercerai dgn bini dia nie tadi, dia bawak lari 2 anak yg masih kecil dan tinggalkan depan rumah anak yatim....tak lama kemudian bapa dia masuk lokap. Besarlah anak dia nie dirumah anak yatim sehingga usia 9 tahun.....adik saya ambil dan bela budak nie sehingga umur 14 tahun. Budak nie sangat-sangat nakal....dia mencuri, merokok, menipu, buli dan macam-macam lagi. Allah kurniakan budak nie suara yang sangat merdu terutama bila dia lagukan ayat-ayat alquran dan azan. Dia hampir hafal 15 juzuk al quran bila dia lakukan kesalah besar sehingga adik ipar saya tak mampu nak kawal lagi sebab para pelajar tahfiz mula terpengaruh untuk jadi jahat seperti budak nie. Adik ipar saya putus asa terhadap budak nie. Setelah jaga selama 5 tahun dan beri didikan agama tapi budak nie tak jadi baik sebaliknya bertambah teruk....dia amat pakar dalam membuka pintu-pintu rumah guru2 malah dia ceroboh bilik adik ipar saya dan kopak peti besi.....bukan sedikit duit yg adik ipar saya hilang malah barang kemas saya dan adik saya juga hilang. Akhirnya adik ipar saya hantar dia balik ke rumah anak yatim sebab tiada pilihan lain demi menjaga tahfiz.


Baru-baru nie adik saya tanya saya ' yong, awak ingat lagi tak kat Fendi', adik saya bagitau yang Fendi telah telefon adik ipar saya dan kata 'ustaz, boleh fendi balik jumpa ustaz......dulu ustaz kata kalau fendi berubah...fendi boleh jumpa ustaz dan balik rumah ustaz....fendi dah berubah...fendi dah masuk U', kalau betullah Fendi berubah seperti yang dia kata.....tentu ia berita yang amat mengembirakan keluarga kami terutama mak saya yang amat sayangkan fendi. Tapi bolehkah manusia berubah dengan begitu mudah....hanya Allah sahaja yang tahu.

No comments: