Wednesday, May 2, 2012

Clay Flower Classes, part 1


Sekarang nie dah ada minat baru. Mintak maaaf banyak-banyak sebab sekarang nie 'mood rajin memasak' dah hilang.....dapur rumah saya bersih sentiasa sebab tuan dia jarang masuk dapur....hanya masuk untuk bancuh milo sahaja. Banyak resepi-resepi yang dibelajar dan yang hendak dicuba duduk dalam file. Kadang-kadang saya masak juga tapi selalunya resepi simple dan resepi ulangan so rasa macam malas nak masuk dalam blog banyak-banyak kali.

Saya selalu lepak kat Popular bookstore kat Ikano dan setiap kali naik exclator untuk ke tingkat 3, saya akan lalu depan kedai nie Yenyi Clay Craft. Kadang-kadang masuk jenguk....ambik pamplet pastu senyum kat cashier sebelum berlalu dari situ. hampir setahun saya teragak-agak nak masuk dalam kelas nie.

Hari Ahad lepas....saya ke Popular sekali lagi sebab nak beli hadiah harijadi anak jiran depan rumah. Sebenarnya tak tahu nak beli apa kat budak....so saya fikir buku adalah hadiah terbaik untuk mereka. Lepas keluar dari Popular saya tergerak hati untuk singgah kat Yenyi.....bagusnya ketika ini ada seorang staff lelaki kat sini datang berbual dengan saya. Dia tunjukkan kelas belajar dan selama 20 minit dok berbual akhirnya saya daftar untuk masuk kelas clay craft. Saya ambil pakej 3 jenis bunga so kena bayar RM270. Jika anda daftar online dapat diskaun 20%....saya daftar walk-in hanya dapat diskaun 10% sahaja. Anda boleh jenguk ke laman web nie untuk mengetahui berkenaan Yenyi.

Bunga pertama yang kena buat adalah Phalacnopsis Flower ....gambar tak ada kat sini. nanti bila kerja tangan saya dah siap.....saya akan tunjukkan. Jika anda lihat gambar-gambar dibawah....tentu anda tidak sangka bahawa bunga-bunga dibawah dibuat daripada tanah liat (clay). Bermula dari putik bunga sehinggalah ke daun dan batang bunga semuanya dibuat daripada tanah liat.






Bunga pilihan saya yang kedua mungkin bunga Hyacint kat atas tu. Bunga ke tiga saya belum pilih lagi sebab bunga pertama adalah orkid putih.

Hari isnin yang lepas, saya masuk bengkel untuk tempoh 2 jam sebab lepas balik kerja dan saya tamatkan dalam jam 7.30 malam. Dalam bengkel nie saya diajar untuk buat putik bunga dan kelopak bunga orkid putih...selama 2 jam saya hanya dapat siapkan 9 kelopak dan 5 putik bunga sahaja.....kerja tangan yang perlu ketelitian.

Tempoh masa untuk bengkel adalah bebas....kita boleh masuk bila-bila masa yang kita suka. Pengajar sentiasa berada dalam bengkel tu. Duduklah berapa jam pun tak kisah.

Sebelum anda decide nak join jugak kelas nie....pertama sekali anda perlu tahu adalah:-

1. Kelas nie mahal

Mahal....bukan sahaja yuran belajar tu. Bayaran package RM150 (untuk satu jenis bunga) adalah untuk bayaran kelas dan pengajar. Bayaran nie belum termasuk material.

Saya duduk sahaja kat meja dibengkel....pengajar akan letakkan material untuk bunga pilihan kita dan kemudian dia tanya...nak besar mana gubahan bunga tu....pasu besar atau pasu kecil. Saya pilih pasu kecil. Dia letakkan bahan-bahan serta mould untuk bunga orkid putih. Lepas 2 jam duduk kat bengkel dan nak balik....dia bagi bil....jumlah bil adalah RM135. So hari pertama saya dah habis:-

                                RM270 + RM135 = RM405

Nie belum habis lagi ye.....nie baru kali pertama saya masuk bengkel.....masih ada banyak material kena beli. Clay sahaja yang hanya seberat 200-300gm berharga RM30. Untuk satu pasu bunga orkid putih saya anggar dalam 3 clay nak guna. Itu belum masuk pewarna lagi....satu tiub kecil pewarna berharga RM18++.

2. Saya tak ada kawan. Semua peserta kat yenyi dan para pengajar adalah berbangsa cina dan saya adalah satu-satunya peserta melayu (pada hari tulah....hope lepas nie adalah jumpa bangsa melayu). Agak kekok sikit.

3. Masa belajar....walaupun dia kata boleh masuk bila-bila masa. Bagi yang bekerja....masa terluang adalah hari sabtu dan ahad tapi kebiasaannya hari nie bengkel penuh dan kalau nasib kita baik maka dapatlah tumpuan dari pengajar.

Saya akan cuba buat entri pengalaman saya belajar kat sini dan saya akan tunjukkan hasil kerja tangan serta kos yang saya kena bayar untuk dapatkan satu pasu bunga tersebut. Mungkin ambil masa untuk siapkan satu pasu bunga tu sebab saya terlupa yang minggu kedua bulan May....saya kena kursus sebulan.

No comments: