Thursday, October 25, 2012

Rat Race 2012


Setelah hampir setahun tidak aktif bersenam....timbul beribu kerisauan ketika memasukkan nama sebagai salah seorang peserta rat race. Dalam ofis nie hanya ada 4 orang pegawai perempuan....so salah satu syarat pertandingan adalah salah seorang peserta dalam satu pasukan haruslah perempuan. Satu kumpulan ada 4 orang dan salah seorangnya mesti perempuan.

Kebanyakan pegawai lelaki adalah pegawai-pegawai yang masih muda dan kebanyakan mereka adalah aktif bersukan...tu yang kecut perut sebab risau nanti kekalahan mereka adalah disebabkan oleh saya. Dalam pertandingan Rat Race ini, jarak larian adalah 5km dan ada 7 checkpoint. Di checkpoint ke 7, semua keempat-empat peserta dalam satu pasukan haruskah ada....barulah boleh lari ke garisan penamat dan dianggap menyempurnakan larian. Jika salah seorang ahli kumpulan tidak sampai di checkpoint ke 7 maka ahli yang lain kena tunggu. Dan seperti yang dijangka....ketika dicheckpoint ke 7, 2 rakan lelaki sudah menunggu saya manakala seorang rakan dalam pasukan berlari sebelah saya sambil beri semangat ' u can do'it'.......

Pasukan kami berjaya menghabiskan larian sejauh 5km itu walaupun tidak memenangi apa-apa hadiah. Yang penting keseronokan berlari bersama-sama beratus-ratus pekerja kolar putih dan berlari dengan memakai pakaian pejabat. Pasukan saya adalah pasukan 1 malaysia, 2 pegawai lelaki berbangsa india, 1 pegawai lelaki berbangsa cina dan saya wanita melayu. Kami bersama-sama menhabiskan larian....apabila sampai kegarisan penamat...kami sama-sama ketawa dan ucap tahniah sebab kami berjaya habiskan larian wp tanpa apa-apa hadiah. kekalahan adalah disebabkan oleh saya....saya yang lambat tetapi mereka tetap tunggu saya.
Saya selalu tertanya kenapa larian ini dinamakan Rat Race. Rat race....jika diikutkan ia adalah fenomena pekerja kolar putih yang makan gaji. Keluar dari universiti dan memasuki dunia pekerja dan berdiri dikaki sendiri. Memasuki dunia pekerjaan....masuk kerja jam 8 pagi dan pulang 5 petang setiap hari. keluar diwaktu yang sama....jalan yang sama dan sampai diofis....melakukan kerja yang sama. Esok atau lusa dan seterusnya ia adalah perkara yang sama dilakukan.

Setiap bulan menunggu gaji.....setiap tahun meninggu kenaikkan gaji. Kita mengulangi perkara yang sama setiap hari, setiap bulan dan setiap tahun....itulah rat race. Berlari diputaran yang sama. Kita takut meninggalkan gelung tu sebab komitmen dah tinggi....loan kereta dan rumah kena bayar tiap-tiap bulan....kita akan bekerja sehingga pencen.


1 comment:

gelangtembaga said...

u can do it... selamat menyambut eduladha bdaria...