Sunday, December 8, 2013

Jigsaw Puzzle

 Menyusun jigsaw puzzle atau photo mosaics adalah hobi masa saya remaja dahulu. Satu kepuasan apabila dapat menyiapkan photo mosaics. Bila sudah bekerja, hobi nie semakin dilupakan. 

Baru-baru nie semasa singgah di Daiso, terpandang jigsaw puzzle 300pcs Roses Basket. Adakah saya mampu menyiapkan foto nie dalam tempoh masa yang singkat seperti waktu remaja dulu?. Saya ingin cabar keupayaan diri sendiri. Lama sungguh saya tidak menyusun jigsaw puzzle. 

Saya mula menyusun pagi tadi bermula dari jam 8 pagi. Selepas selesai sidai baju, vakum dan mop lantai....saya mula duduk dimeja study.


Akhirnya sehingga jam 12 tengahhari saya berjaya menyiapkan 96% Roses Basket. Satu kepuasan.


Photo mosaics yang telah siap. Bukan mudah hendak menyusun 300 pcs jigsaw puzzle nie...perlu ada strategi. Mula-mula saya asingkan bahagian tepi foto, jigsaw yang bergaris lurus dan ketepikan bahagian lain. Jigsaw bahagian tepi nie pula saya bahagikan kepada 2 iaitu part mendatar dan part menegak. Susun satu-satu sehingga sempurna bingkai tepi foto lepas tu saya ketepikan pula bahagian kosong (tidak berwarna) dan susun sehingga penuh bahagian tepi menghala ketengah foto. 


Jigsaw puzzle yang telah siap saya bingkaikan dengan frame putih. Cantikkan......ia sangat berharga kerana ia adalah hasil tangan sendiri.

Kos foto mosaics nie adalah sebanyak :-

300 pcs photo mosaics  RM5
Frame berbingkai putih (Ikea) RM29.90
Kesabaran-tidak boleh diletakkan nilai

Dengan kos sebanyak RM35 saya gantungkan foto mosaics nie dibilik bacaan.

1 comment:

ferus said...

Cantikk.. tergambar kesabaran disitu.. :)