Monday, August 31, 2009

Carrot Cup Cake

Sumber: Kelas masakan Bake With Yen, puchong pada 4/4/09. Gambar diambil dari kelas tersebut




Bahan-Bahan

Bahan A

4 biji kuning telur
1 ½ cawan minyak jagung atau minyak sayuran
200 gm karot yang telah disagat kasar
140 gm gula perang

Bahan B (di ayak bersama)
250gm tepung kek atau tepung superfine
1 tsb baking soda
2 tsb mixed spices atau cinnamon powder (B kurangkan kepada ½ tsb saja sbb tak suka
bau rempah tersebut)
1 tsp garam

Bahan C




4 biji telur putih
½ krim tartar (tak de pun tak pe)
50gm fine granulated sugar (resepi asal 100gm)

100gm chopped walnut (tak perlu dibakar terlebih dahulu) atau 100gm buah-buahan campuran atau kedua-dua sekali. Ikut suka.

Cara-caranya

1. Dalam mangkuk pengadun yang besar, masukkan bahan A. Mula-mula pukul telur sedikit dan kemudian masukkan minyak, gula, carrot dan kacau rata. Ketepikan

2. Masukkan Bahan B dalam adunan tersebut dan kacau rata.

3. Dalam bekas lain, masukkan tartar dalam telur putih dan kemudian pukul selama 5 minit kemudian masukkan gula. Guna high speed pukul lagi selama 15 minit sehingga sehingga telur putih menjadi kaku dan bila disentuh ia akan bertanduk.

4. Masukkan adunan tepung tadi kedalam adunan telur putih. Masukkan sedikit demi sedikit dan kacau rata.


5. Akhir sekali tabur walnut diatasnya atau kalau guna buah-buahan campuran masukkan terus dalam adunan. Ambil secubit tepung (sedikit tepung dari bahan B) dan gaulkan dengan buah-buahan tadi sebelum masukkan dalam adunan supaya ia tidak mendap dibahagian bawah kek.

5. Masukkan 45gm atau 1 scoop ais krim dalam acuan cup cake dan baker 25 minit pada 180 c





Nota:-

- Resepi carrot cake nie telah dicuba beberapa kali. Sukatan gula telah dikurangkan dari resepi asal. Ini resepi terbaik yang pernah dicuba dan beberapa kawan telah meminta resepi ini.

- Pastikan telur putih tadi dipisahkan dengan telur kuning berhati-hati supaya tak tercampur kuning telur. Pastikan juga bekas anda kering. Telur putih tidak akan 'stiff 'kalau anda tidak berhati-hati.


- Nak tahu kek dah masak ke tidak. tekan permukaan kek dan dia naik sendiri so kek tu dah masaklah.





Cream Cheese Frosting



Bahan-Bahannya


120gm Butter
120 gm gula icing
250gm cream cheese



1. Campurkan butter dengan gula icing dan pukul selama 10 minit dengan kelajuan medium speed. Lepas tu masukkan cream cheese dan pukul sehingga ringan dan gebu (light and fluffy)


2. Campurkan dengan warna kesukaan anda dan hiaslah ikut kreativiti anda. kemahiran nie anda kena masuk kelas sendiri.





Tips


Gula icing kena ayak sebelum hendak dimasukkan kedalam mangkuk. Jangan ayak kemudian simpan. Untuk bahan kering kena rajin ayak sebelum masuk dalam adunan.




No comments: