Monday, August 31, 2009

Pengenalan

Selepas membuka fail lama yang tersimpan resepi-resepi diatas kertas A4 aku mula terfikir untuk menyimpan sahaja resepi tersebut dalam internet. Setahun sekali baru nak bukak fail nie. Itupun sebab tahun nie aku terpaksa cuti panjang untuk menjaga anak-anak saudara kerana ibubapa mereka akan pergi mengerjakan umrah selama 2 minggu puasa dan hanya kembali selepas raya tahun ini.

Kalau fail nie hilang maka hilanglah semua resepi yang kebanyakannya diperolehi dari kelas masakan yang aku hadiri 2 tahun yang lepas. Atas sebab itulah aku membuka blog ini. Selagi blog ini berfungsi maka selagi itulah resepi tersebut akan tersimpan dan yang penting ia boleh dikongsi bersama dengan yang lain.

Aku bukan tukang masak cuma pegawai yang tidak pernah memasak sbb duduk sorang dan kebetulan aku tak makan malam so dapur tu hanya untuk masak maggie sahaja. Tapi aku anak tukang masak. Anak sulong tukang masak, darah memasak ada dalam diri aku.....dari kecil aku tolong mak memasak. Bakat memasak yang ada dalam diriku memang disedari oleh mak sejak dari dulu. Kalau mak minat pada sesuatu masakan yg dibuat oleh orang lain dan beliau tidak mengetahui tentang resepi tu, beliau akan bawa balik sedikit masakan tersebut dan beri aku untuk rasa. Beliau akan tanya pendapat aku tentang bahan2 yang dimasukkan dalam resepi tu dan kemudian dia akan cuba....beberapa kali mencuba sehinggalah dapat rasa yg sama. tapi bakat itu tidak dikembangkan....cuma minat memasak tidak terus padam. Aku suka menonton cerita-cerita berkisar dunia Gourmet...rancangan2 masakan luar/dalam negeri...kejayaan chef2 serta aku mempunyai berbagai koleksi buku2 masakan chef2 terkenal. melayari internet dan mencari blog2 penulis berkaitan masakan dan resepi. Membaca cerita-cerita mereka adalah hobi aku. Selalunya hari ahad adalah hari experimen sbb isnin masakan tersebut akan dibawa ke pejabat so ada orang tolong habiskan.

Niat untuk buat komplikasi semua resepi mak hanya tinggal angan2....setahun demi setahun berlalu tapi impian tinggal impian.

Resepi dalam blog ini bukan resepi mak tapi resepi dari kelas memasak yang aku hadiri dan insyaallah aku akan masukkan beberapa tip dari mak terutama untuk resepi kuih muih tempatan kerana itu kepakaran mak. Apabila melihat sesuatu resepi aku dapat bezakan antara resepi yang betul wp tak 100% tepat berbanding dengan resepi yg merapu. So....insyaalah blog ini hanya melapurkan resepi yg diperolehi dari kelas masakan yang dah tentu betul wp bukan 100% tepat dan yang telah dicuba sahaja.

No comments: