Friday, September 4, 2009

celoteh 2

Ok aku dah masukkan semua resepi biskut yang diperolehi dari kelas masakan yang aku hadiri 2/3 tahun yang lepas. Sebenarnya aku dapat hadiri 2 kelas saje untuk biskut tapi banyak kelas untuk roti dan kek. Resepi biskut ini telah di buat dihadapan kelas oleh pengajar dan aku dapatlah rasa sample biskut tu tapi terus terang selepas tu resepi nie dok dalam fail tak keluar-keluar.

letih je gi belajar tapi tak pernah praktis, tahun nie disebabkan aku kena jaga anak-anak saudara kat Tganu selama 2 minggu so aku ada masa nak try resepi biskut nie dan resepi biskut lain dalam internet, nanti bila dah cuba aku masukkan gambarnya dalam blog nie. Adik aku baru pindah kerumah barunya dan ada kabinet dapur yang cantik, untuk menyesuaikan dengan kabinet tu dia belilah oven baru. Ustazah tu tak pernah lagi baking biskut kat oven baru dia so ada peluang nak try test dulu.

Sebenarnya risau jugak sebab selama nie tak pernah nak kena bangun awal pagi sediakan jaudah untuk sahur dan kemudian kejutkan budak2 kecil tu untuk bersahur. kalau hidup bujang senang je, bangun jam 5.10minit pastu ambil mangkuk, masukkan oat 7 sudu, madu satu sudu, potong kurma 5 biji, masukkan kekacang dan last sekali susu. kacau dan terus makan. Tak sampai 15 minit dah siap bersahur. Anak saudara yg sulong darjah 4, kedua darjah 2, ketiga tadika dan keempat umur 3 tahun serta baby umur setahun. Yang sulung dan kedua dah puasa penuh...yang ketiga tu puasa setakat jam 4.30 petang, dia bukak puasa bila dengar azan asar.

Bila hendak menyambut raya tahun nie lagilah sedih sbb mak, bapak saudara, adik dan suaminya pun ikut gi umrah. Aku tak pernah buat ketupat sendiri, kalau setakat balut ketupat tu oklah. Selalunya mak yang sediakan bahan-bahannya pastu dia sediakan adunannya, bila dah siap dia tolak besen kat aku untuk balutkan ketupat tu. Kalau rendang pulak tugas aku cuma sediakan bahan-bahan mentahnya dan mak jugak yang masak. tahun nie padan muka semua kena buat sendiri...kalau tak buat kesian kat budak-budak kecik tu nak beraya juga mereka. Lagipun adik-adik aku yang lain semua berkumpul kat rumah dikampung tahun nie wp tanpa Emak. Pertama kali dalam hidup kami berlima beraya tanpa mak disisi dan pertama kali bagi cucu-cucu mak yang lima tu beraya tanpa nenek dia dan tanpa ibubapa dia sekali. jenuhlah nanti aku nak kena pujuk bila 2 anak adik aku yang kecil tu melalak nak emak dia.

No comments: