Wednesday, November 30, 2011

Benarkah....barang di kedai bebas cukai airport lebih murah

Dalam minggu sebelum saya ke Kuching....saya dah kehabisan minyak wangi. Saya tidak akan keluar rumah jika tak sembur minyak wangi so memang bila dah habis tu terasa tak sedap hati. Masa tengok minyak wangi tinggal sikit....berharap sangat ia dapat tahan sehingga time krismas sebab masa nie minyak wangi ada 'sale'.

Ramai yang kata minyak wangi kat kedai bebas cukai airport murah....kedai yang kita lalu bila turun kapal terbang sebelum ke kaunter check out....bukan kedai yang berada di luar tu. Betul ke dakwaan mereka tu???????

Lepas sahaja tiba kat airport Klia, saya singgah ke kedai minyak wangi dan dah tentu saya hanya tuju kepada minyak wangi yang saya selalu guna iaitu J'adore, CD. Sebotol J'adore 100ml diatas tu berharga RM410, travelling botol RM100, dan body lotion RM189.

Bila masuk kerja seorang staff kat pejabat kata dia ada beli minyak wangi kat airport dan kemudian bila dia pergi ke Metrojaya....minyak wangi jenama yang dibeli tu harganya lebih murah kat metrojaya. Saya dah mula rasa tak sedap hati.

Semalam lepas sahaja selesai urusan kat pejabat Pos, saya terus ke kaunter CD di Metrojaya. Tanya harga J'adore 100ml, jurujual tu kata sebotol tu berharga RM415 dan jika saya beli sebotol 100ml tu dia akan bagi beberapa mini gift. Mujur beza harga RM5 sahaja tapi itu harga sebelum 'sale'.....yang pasti harga tersebut akan lebih rendah lagi jika 'sale' masa krismas nanti. saya suka beli minyak wangi kat kaunter sebab saya akan mintak banyak free gift....kadang-kadang saya akan dapat botol mini 15ml minyak wangi, 15ml lotion badan, 15ml body shampoo.....terasa rugi beli kat kedai bebas cukai tu.

Jadi tidak benarlah dakwaan bahawa harga minyak wangi kat kedai bebas cukai airport lebih murah. Kalau harga tak banyak beza....apa gunanya perkataan 'bebas cukai tu'. (Note....kenyataan saya nie berdasarkan survey untuk J'adore sahaja....so jangan serang saya pulak kalau anda tak bersetuju).

Untuk makluman anda peminat minyak wangi......1hb-2hb Disember iaitu esok dan lusa akan ada warehouse sale branded fragrances & Cosmetics. Saya tak pergi kot kali nie sebab dah habis beratus-ratus beli J'adore set tu.


No comments: