Wednesday, November 30, 2011

Kaunter Serba Boleh.....Pos Malaysia

Minggu-minggu terakhir nie memang saya agak sibuk.....sibuk menyiapkan semua kerja-kerja sebelum bercuti panjang pada 7hb Dis sehingga 16hb untuk persediaan menghadapi exam pada 19hb nie.

Petang semalam, lebih kurang jam 3.45 petang.....tergerak hati untuk tarik laci yang mengandungi dokumen peribadi penting. Bukak diary....tengok ada sampul surat yang tidak dibuka lagi. Bila bukak surat tu....terkejut beruk bila tengok itu notis renew insuran kereta dan road tax. Rupanya insuran dan road tax saya dah mati beberapa hari lepas. Bila dah tahu....terus takut nak bawak kereta takut kena tahan.

Mulalah kalut call agen insuran yang selalu saya uruskan hal-hal tersebut. Dia pulak outstation....call maybank, banyaklah pulak prosedur nak kena buat....geran asal ada kat tangan saya.....ambik masa jugak nak selesai. Mengadu kat seorang pegawai senior....dia kata pergi aje kat pejabat Pos.....u boleh uruskan hal tu semua dalam masa sejam sahaja.

Saya pelik.....pejabat Pos boleh renew insuran kereta ke???.....itukan kaunter 'serba boleh' kata pegawai senior tersebut. Saya dah bertahun tak jejak kaki ke pejabat pos bila semua urusan bil boleh dibayar secara online so perkembangan terbaru pejabat pos memang saya tak pernah nak ambik tahu.

Ambik kunci kereta dan terus drive ke pejabat pos di IPC, Mutiara Damasara. Jam dah 4.15 petang, saya dapat nombor 2086....no tertera kat skrin ketika itu 2066....maknanya ada 20 orang didepan saya. Tiba turn saya....kaunter 3 tak boleh uruskan sebab satu komputer sahaja yang boleh digunakan untuk insuran....so kena tunggu turn kat kaunter 2. Sejam berlalu......tiba turn saya. memang boleh beli insuran kereta tapi bukan insuran Tokio Marine Insurans....insuran Kurnia, Etika dan ada beberapa lagi. Saya pilih Kurnia Insuran.....hanya bawak cover note insuran lama dan original geran kereta maka urusan insuran dan road tax dapat dilakukan.....ohhhhhh termasuk duit sekalilah ye.

Dalam jam 5.45 petang, urusan saya selesai. Kaunter serba boleh......pejabat Pos Malaysia.....lebih baguslagi kalau komputer yang digunakan itu ditukar kepada komputer baru supaya urusan dilakukan dalam masa yang sekejap bukan 1 jam. Komputer yang digunakan tu....komputer zaman dinasor.....masa tu saya terasa diri bertuah kerana selama 5 tahun bekerja di pejabat saya sekarang.....komputer dimeja saya ditukar setiap 3 tahun sekali. Apa-apapun syabas pejabat Pos Malaysia......kaunter serba boleh (pinjam kata-kata pegawai senior saya).

1 comment:

Ami said...

pejabat pos memang serba boleh! cuma, kalu lunch time tu, pejabat pos tolonglah buka semua kaunter. masa tu kan ramai yg nak berurusan..