Thursday, April 3, 2014

Bagaimana hendak block no phone telemarketer dan scammers

Ini satu lagi info yang ingin saya kongsikan kepada anda. Bagaimana hendak mengetahui nombor panggilan yang masuk adalah spammer atau scammer atau telemarketing yang begitu annoying yang tidak tahu nak stop bila bercakap atau anda rakyat malaysia yang baik hati yang tak tahu bagaimana nak kurang ajar. Ini satu cara bagaimana anda mengelakkan mereka semua

Anda pergi ke blog ini. Blogger ini aktif mengupdate nombor-nombor telefon yang disenaraikan sebagai scammer atau penipu-penipu.

http://christopherteh.com/blog/2011/10/telemarketer/

Dah masuk ke blog christopherteh, anda copy paste nombor2 telefon tersebut kedalam Microsoft office Excel komputer anda


Nombor telephone tersebut bersambung dengan huruf so susah anda nak massukkan dalam contact no anda. Jangan bimbang tak perlu taip satu-satu....ada 1000 lebih nombor kat situ, takan nak taip satu-satu.

Letakkan cursor kat ruangan atas sekali cth kolom K baris 1. Tekan FxAnda akan nampak paparan ini, kat select a category tekan All dan cari perkataan LEFT. Tekan OK


Lepas tu ia akan keluar paparan ini, dekat text bawa cursor ke ruangan paling atas bahagian kiri sekali iaitu di kolum A1. Kat ruang Num_Chars tekan 5 sebab no phone yang kita nak ambik tu ada 5 huruf iaitu 22001. Lepas tu tekan OK

Untuk memudahkan anda, letakkan cursor kat ruangan 22001 dan bawa cursor ke bahagian bucu kanan dan pastikan cursor anda akan berbentuk + dan tarik kebawah sampai ke nombor phone 5 angka tamat. Semua nombor sudah disalin serentak.


Untuk no phone dibaris ke 7, tukarkan Num_Chars ke nombor 12 sebab ada 12 ruang dalam nombor phone tersebut termasuk tanda (-).

letakkan cursor dibucu bawah kanan sehingga berbentuk + dan tarik turun ke bawah sekali sehingga habis. Ia akan salin semua sekali secara automatik tanpa anda perlu ulang satu-satu.Bila anda sudah dapat semua nombor-nombor telefon tersebut, copy dan paste ke sheet baru. Buat 3 kolum. Kolum pertama isi nombor, kolum ke dua tulislah nama yang ingin anda letak pada nombor tersebut seperti scammers1 atau jangan angkat1...suka hati anda. Kolum ketiga barulah nombor telefon.


ada lebih kurang 1200 nombor phone. ini saya copy pada tarikh 1 april 2014. Mungkin ada tambahan lagi. Cara senang nak buat numbering secara automatik taip number 1 dan kemudian letakkan cursor dibucu bawah kanan dan tarik sehingga ke bawah. Secara automatik nombor akan dimasukkan ikut urutan. begitu juga dengan perkataan scammers...taip scammer 01 dan letakkan cursor dibucu bawah sebelah kanan sehingga muncul + baru tarik hingga kebawah sekali. Secara automatik scammers 01 akan bernombor sehingga scammers 1233 atau lebih.

Ini adalah salah satu fungsi excel yang anda kena explore. Seronok belajar guna excel. Bagi orang yang bekerja dengan angka...excel adalah permainan mereka. terdapat beratus-ratus fungsi yang boleh dibuat.


Sekarang SAVE. Tulis file name anda cth Block Phone No kemudian dibahagian Save as type, pilih CSV(comma delimited)(CSV).

Bukak google mail anda. Di akaun email google anda klik Gmail, dan pilih Contact. Pilih Import Contacs


Tekan Choose File dan pilih file anda tadi Block Phone No. csv.  Kemudian tekan Import
Ok...semua nombor telah di import ke bahagian contacts. Tutup gmail anda.

Sekarang tengok smartphone anda......Saya guna Samsung GalaxyNote2
Dibahagian contact, semua nombor tersebut telah keluar di handphone. Nombor-nombor 5 angka nie terus set kan sebagai reject list. Kalau no hp kita boleh ignore sahaja. Kalau nak lebih senang lagi nombor-nombor handphone ini boleh letakkan vibration supaya dia tidak menganggu anda. Bahagian Call rejection hanya muat untuk 100 nombor sahaja jadi pilih yang paling menganggu sahaja..keutamaan adalah pada nombor 5 angka.

Dalam senarai nombor telefon tu ada nombor 66688 dari Astro. Yang nie janganlah block sbb nanti tak tahu pulak pengesahan bayaran astro anda kalau pakai online banking.

Anda hendak semak selama ini berapa banyak nombor dari telemarketing atau penipu menelefon anda. Cuba lihat kat Phone bahagian Logs. Dalam hp saya ada puluhan nombor dalam list scammers yang telah menelefon saya tapi kebanyakannya saya tak angkat sbb saya takan angkat nombor yang saya tak kenal. Tapi bahaya jugak manalah tahu kalau2 nombor phone penting juga saya tak angkat.

Kepada yang hendak mencuba, harap anda ada sikit basic tentang Excel. Selamat mencuba

2 comments:

Unknown said...

masya Allah bagus sgt info ni sume....moga Allah memberkati usaha anda berkongsi ilmu....

Unknown said...

masya Allah bagus sgt info ni sume....moga Allah memberkati usaha anda berkongsi ilmu....