Thursday, April 24, 2014

Berjaya mendapat pulangan kembali duit caj SMS Scam


Lanjutan daripada entri saya yang lepas, apakah tindakan anda selepas mendapati anda dicaj atas sms/mms yang anda tidak langgan?. Ini hasilnya

Saya telah menerima pembayaran atas caj SMS/MMS scam yang kenakan kedalam akaun DIGI saya oleh syarikat Content Provider yang saya tuntut. Saya tak cakap banyak dengan mereka, 7hb April saya pergi ke Tribunal Tuntutan Pengguna Shah Alam. 9hb April saya pergi ke syarikat CP buat serahan tangan....hanya serahkan borang tuntutan dan notis perbicaraan. saya bagitau pada tarikh 8hb May, sila pergi ke Mahkamah Tribunal untuk pendengaran kes.

Selepas tu saya terima panggilan telefon menyatakan syarikat setuju buat bayaran dan saya beritahu mereka bahawa apabila saya menerima bayaran kedalam akaun telefon saya barulah saya keluarkan surat pembatalan tuntutan. Hari nie 24hb April, saya terima call menyatakan bahawa bayaran telah dibuat dalam akaun Digi saya. Selepas terima resit dan semak dalam akaun Digi ada bayaran dimasukkan barulah saya buat surat pembatalan dan fax kepada TTPM.

Tak perlu nak bertekak atau bergaduh. hanya penatlah sikit sebab kena korbankan cuti separuh hari pergi ke pejabat TTPM dan pergi ke alamat CP. Mereka hanya bayar RM282, terkurang beberapa ringgit iaitu caj RM0.15 untuk sms STOP ALL. Pengajaran disini.....TELCO adalah satu-satunya pihak yang kaut keuntungan. Mereka menjadi provider yang membenarkan syarikat CP menembusi nombor-nombor mobile pelanggan mereka atas perjanjian 50:50 mungkin lebih atau kurang daripada kadar itu. Bila pengguna call, mereka suruh taip STOP ALL...mereka caj 15 sen. Mereka suruh pengguna minta kembali pulangan atau diskaun daripada CP. CP kena pulangkan duit. TELCO jugak yang untung....share 50% dapat, caj 15 sen dapat. Itu untuk saya sorang....anda...dan anda yang lain serta berjuta-juta pelanggan Telco. Uhhh....kaya tokey Telco.

1 comment:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

ya...sy punya last yr...x sedar...byk jgk kna..tp tu la sy ni mls..mmg mereka menipu..mngaut hasil haram..