Thursday, December 10, 2009

Kek Karot

Kek Karot
Bahan-Bahan

Bahan A

4 biji kuning telur
1 ½ cawan minyak jagung atau minyak sayuran
200 gm karot yang telah disagat kasar
140 gm gula perang
Bahan B (di ayak bersama)
250gm tepung kek atau tepung superfine
1 tsp baking soda2 tsb mixed spices atau cinnamon powder (saya kurangkan kepada ½ tsb saja sbb tak suka bau rempah tersebut)
1 tsp garam

Bahan C
4 biji telur putih
½ tsp krim tartar (tak de pun tak pe)
50gm fine granulated sugar
100gm chopped walnut (tak perlu dibakar terlebih dahulu) atau 100gm buah-buahan campuran atau kedua-dua sekali. Ikut suka.
(untuk kali ini saya guna kacang pecan sbb walnut tak de. Pecan memang mahal tapi sedap)

Cara-caranya
1. Dalam mangkuk pengadun yang besar, masukkan bahan A. Mula-mula pukul telur sedikit dan kemudian masukkan minyak, gula, carrot dan kacau rata. Ketepikan
2. Masukkan Bahan B dalam adunan tersebut dan kacau rata.

3. Dalam bekas lain, masukkan tartar dalam telur putih dan kemudian pukul selama 5 minit kemudian masukkan gula. Guna high speed pukul lagi selama 15 minit sehingga sehingga telur putih menjadi kaku dan bila disentuh ia akan bertanduk.

4. Masukkan adunan tepung tadi kedalam adunan telur putih. Masukkan sedikit demi sedikit dan kacau rata.

5. Akhir sekali tabur walnut/pecan diatasnya atau kalau guna buah-buahan campuran masukkan terus dalam adunan. Ambil secubit tepung (sedikit tepung dari bahan B) dan gaulkan dengan buah-buahan tadi sebelum masukkan dalam adunan supaya ia tidak mendap dibahagian bawah kek.
5. bakar 45 minit pada 180 c atau sehingga masak . Ikut oven masing-masing.


Inilah hasilnya. Buah-buahan kering yang hanya tinggal sedikit dimasukkan dalam kek. Yang paling laku adalah kacang pecan tu....siap kena korek dek budak2 bila dihidangkan kek ini. Kalau ada hendak masukkan kacang pecan/walnut dalam adunan pun boleh jugak. Sukahati.Nota:-

- Pastikan telur putih tadi dipisahkan dengan telur kuning berhati-hati supaya tak tercampur kuning telur. Pastikan juga bekas anda kering. Telur putih tidak akan 'stiff 'kalau anda tidak berhati-hati.

- Nak tahu kek dah masak ke tidak. tekan permukaan kek dan dia naik sendiri so kek tu dah masaklah.

No comments: