Friday, December 4, 2009

Hari Raya Korban 2009

Masakan yang simple yang kami buat ketika jamuan hari raya korban di Tahfiz. Selepas proses menyembelih lembu habis dilakukan maka lembu2 tersebut di bawa ke khemah untuk proses melapah beramai-ramai. Seorang pelajar membawa 2 ketul hati lembu yang masih fresh dan masih hangat lagi ke dapur untuk dimasak. Inilah hati lembu goreng kunyit yang berada didalam kuali.Setakat goreng kunyit semua orang tahukan so tak perlulah beritahu lagi bahan-bahannya. Cuma beberapa tip yang saya dapat masa masak nie. Tip dari mak. Hati lembu dipotong nipis akan digaul rata dengan garam dan kunyit. Sedikit minyak dipanaskan dan goreng hati tersebut dengan api sederhana sehingga kering air. Jangan tambah air semasa mengoreng, air akan keluar semasa mengoreng dan biar air ini betul-betul kering sehingga tinggal minyak yang dimasukkan pada awal tadi.

Selepas itu angkat hati tersebut. menggunakan kuali yang sama, masukkan sedikit minyak dan tumislah bawang putih, halia muda, bawang besar, lada besar. Bila sedah naik bau, baru masukkan kembali hati tadi. Gaul sebati dan masa ini masukkan bahan perisa yang anda gemari. Aku hanya masukkan sedikit kicap manis.

Ini pula adalah singgang daging. Daging yang masih baru dimasak singgang memang sedap. Dimakan pula dengan budu. Hidangan simple ini dimakan selepas semua penghuni dan tetamu jemputan pulang dari sembahyang jumaat.Niat dihati hendak memasukkan gambar-gambar semasa korban dijalankan tetapi server nie buat hal. Untuk download 2 gambar diatas memakan masa selama 2 jam. Memang menguji kesabaran betul bila mengunakan Celcom Broadband RM68 sebulan nie.

No comments: