Friday, January 13, 2012

Anak saudara baru

 Alhamdulillah....akhirnya jumpa jugak kamera saya so bolehlah ambik gambar masakan semula. Sejak akhir-akhir nie saya hanya masak yang simple-simple sahaja.....mood masak hilang entah kemana. Sebenarnya banyak yang saya nak kena cuba terutama selepas masuk beberapa kelas Chef Asma pada akhir tahun lepas. Kalau tak cuba takut hilang ilmu yang diperolehi.....sesetengah perkara ia tidak mampu diperjelaskan atas kertas melainkan kita tengok dan praktis sebab tu saya kena praktis buat.

Saya sendiri kurang pasti mengapa saya malas nak masuk dapur......balik kerja saya hanya bancuh milo panas sahaja sebagai hidangan makan malam. Kadang-kadang kalau lapar sangat....saya ambik biskut. saya bukan wanita yang ada anak dan suami....kena buat masak selalu.

Awal 2012....sudah hendak masuk pertengahan bulan. Alhamdulillah akhir tahun lepas saya dapat seorang lagi anak saudara baru....anak ke 4 adik perempuan saya yang bekerja sebagai ustazah kat teluk Intan. Anak saudara saya yang ke 4 nie lelaki selepas 3 orang perempuan....gembira betul adik saya. Ini anak saudara saya yang ke 9....dalam 2 bulan lagi saya akan dapat 2 orang lagi anak saudara...insyaallah. Hari sabtu lepas baru berpeluang untuk melawat imran (nama anak saudara baru saya).....alhamdulillah Allah berikan reseki lebih buat saya (saya terima dividen dan bonus serentak) maka bolehlah saya kongsikan bersama Imran dan adik saya yang bertarung nyawa melahirkan Imran. Adik saya terkejut bila saya hadiahkan dia handbag jenama mahal buat dia....dia ustazah yang terlalu simple.....tak pernah pakai jenama mahal.....selepas keluar U sehingga bekerja saya tak pernah nampak dia beli sesuatu yang mahal untuk dirinya.Dalam banyak-banyak adik memang saya terlalu sayangkan adik yang ke 3 nie.....dia jenis yang lembut dan tidak pernah lukakan hati saya. Bukan niat nak membezakan kasih sayang buat adik-adik tetapi setelah berkorban masa remaja untuk mereka dan sekarang bila semua sudah berdikari kita boleh lihat bagaimana mereka hargai pengorbanan kita.....ada yang pandai dan ada yang lupa terus. Air mata kerap mengalir apabila hati teruk dilukai oleh mereka....dalam hati hanya mampu berkata' saya tidak diperlukan lagi mereka sudah besar dan ada kehidupan sendiri....cepat sungguh masa berlalu.....dan akhirnya saya akan sendirian". Saya tidak pernah menceritakan setiap keburukan adik-adik saya....saya simpan rapat dalam hati saya.....dengan doa moga Allah tidak melupakan saya sebagaimana mereka lupakan saya. Wahhh....tiba-tiba emosi pulak ye.

Ok inilah Imran yang lahir pada 28hb Disember 2011 pada jam 11.45 malam. Hero pertama adik perempuan saya yang ke 3 dan anak saudara lelaki yang ke 3 dalam keluarga kami. Ketika gambar nie diambil Imran berusia 2 minggu. Adik saya suka nama-sama ringkas untuk anak dia....sebab katanya dia nak orang sebut penuh nama anak dia. Semua anak-anak saudara saya tidak mempunyai nama yang panjang....semua satu sebutan sahaja seperti Maryam,Aisyah, Nabilah, Rahimah, Rahman, Rahim, Sofiyyah dan Amira.


Sekarang nie bila hampir dengan tahun baru cina maka banyaklah sale terutama untuk perhiasan tahun baru cina. Saya suka betul dengan bunga-bunga kat bawah nie.....siap beli beberapa pasu pelbagai warna....kalah orang yang nak menyambut tahun baru cina. Harga sepasu cuma RM6.90 kat ikea. Cantik sungguh bunga dia.


No comments: