Friday, January 13, 2012

Keluhan setiap pagi


Selepas 2 minggu persekolahan bermula.....keadaan sesak teruk setiap pagi di Kota Damasara nampaknya tidak surut. Jika awal persekolahan mungkin kita boleh fahamlah sebab ramai ibu bapa nak hantar anak ke sekolah dan mungkin minggu pertama sesak teruk sudah boleh di duga tetapi bila keadaan berlarutan sehingga minggu ke 2 rasanya dah ia akan berterusan sehingga bila-bila.

Bila mula-mula pindah ke kota damasara.....inilah perkara yang saya paling benci hendak tempoh.....terpaksa harung 10 trafik light sebelum sampai ofis dan jalan sesak. Selama setahun saya jadi penduduk tetap Kota Damasara.....setiap pagi dihidangkan dengan penutupan separuh jalan bila kontraktor nak tebuk lubang dan kemudian bila jalan yang dirosakkkan itu di tutup balik.....ia akan jadi belopak-lopak dan raa macam naik kuda bila kita lalu.....jalan yang elok 2 line dah jadi 1 line yang elok dan satu line lagi berlubang-lubang. Masa nie kita tertanya-tanya mana perginya pihak berkuasa yang bertanggungjawap....kenapa biar kontraktor/developer korek lubang sesuka hati dan kemudian tutup semula macam lepas batuk di tangga. Mana perginya pihak bertanggungjawap.....mana perginya YB.....tak nampakkah kesusahan penduduk hadapi setiap masa.....kami bayar cukai jalan, cukai pintu....cukai taksiran majlis bandaraya.....cukai pendapatan.....bila lambat bayar cukai taksiran majlis bandaraya maka surat kuning dikeluarkan...ugut nak rampas harta benda penghuni.....tapi bila penduduk mengadu keadaan jalan yang teruk, berlubang-lubang....diam sahaja. Penduduk kota damasara sudah mencecah 2 juta orang tetapi keadaan public transport amat teruk dan jalan utama untuk keluar dari Kota Damasara hanya ada satu.

Ini keluhan saya setiap pagi sejak persekolahan bermula awal januari lepas.....saya keluar rumah lebih awal daripada biasa iaitu 6.35 pagi....keadaan masih gelap. Jika hari cuti sekolah saya keluar rumah dalam jam 6.50 pagi dan sampai ofis dalam jam 7.05 pagi tapi bila hari persekolahan saya keluar lebih awal lagi tapi saya akan sampai di ofis dalam jam 7.30 pagi. Jarak perjalanan yang hanya 15 minit menjadi 50 minit perjalanan bila hari persekolahan.


Dari keadaan gelap sehingga keadaan terang saya masih berada dalam kereta dan hanya beberapa depa dari jarak gambar diatas diambil. jam sudah menunjukkan 7.15 pagi tapi saya masih belum lepas ke persiaran surian. Ini belum lagi bila tiba pembinaan LRT dijalankan.....jika permbinaan LRT sudah masuk ke dalam Kota Damasara.....tidak dapat dibayangkan kesesakan jalan yang akan berlaku bila separuh jalan ditutup. Saya tidak tahu nanti nak keluar pukul berapa dari rumah.

Saja lepaskan keluhan di sini.....pagi tadi lepas sahaja punch kad saya masuk ke pantri dan beberapa orang pegawai tengah sarapan....saya mengadu pasal kesesakan jalan dan betapa letih saya tekan brek setiap pagi.....seorang pegawai menyampuk 'itu baru brek (kereta auto).....belum tekan cluch(kereta manual) macam saya'.....itu baru sikit belum duduk jauh macam saya'......kalau macam inilah respon yang saya dapat lebih baik saya diam. Bosan bila bercakap dengan orang yang macam nie.

No comments: