Thursday, January 19, 2012

Bunga Hyacinth


Setiap pagi jam loceng saya akan berbunyi pada 5.50 pagi. Selepas bangun tidur....perkara pertama yang saya buat adalah minum air kosong yang sentiasa berada ditepi katil saya. Pagi nie bekas air tersebut kehabisan air....so saya terpaksa bangun dan jalan ke dapur. Ketika melalui ruang tamu......hidung saya terbau haruman bunga. Sedapnya bau bunga....memenuhi ruang tamu saya. Terpaku sekejap....memang sedap sungguh bau bunga diwaktu subuh begini. Rasa segar dan nyaman sangat.....saya  terus masuk bilik semua dan ambil kamera....ambil gambar bunga Hyacinth.

Bunga Hyacinth nie saya beli kat Ikea.....pokoknya kecil sahaja.....masa beli saya ambil pasu yang pokok bunga hyacinth belum berkembang....masih dalam kudup bunga dan pagi nie semua kudup bunga tersebut kembang dan mengeluarkan haruman yang sangat wangi.

Bila google dan dapat maklumat berkenaan bunga Hyacinth nie....baru diketahui bahawa bunga nie digunakan untuk membuat minyak wangi. Malah ada legenda berkaitan dengan nama bunga ini. Kononnya dizaman dahulu ada seorang budak lelaki greek yang mempunyai rupaparas yang sangat kacak telah menarik minat dua dewa iaitu Apollo dan Zephyr (macam cinta sejenis je). Dalam perebutan mendapatkan budak lelaki nie telah menyebabkan budak lelaki ini terbunuh. Selepas budak lelaki ini mati.....ditempat dimana darah budak lelaki ini mengalir telah ditumbuhi oleh sejenis bunga yang sangat harum....dewa Apollo telah menamakan bunga tersebut sebagai Hyacinth sempena nama budak lelaki tersebut iaitu Hyacinthus. Begitulah kisahnya bagaimana bunga ini mendapat nama.

Bunga ni tumbuh dari bebawang....sepokok kecil bunga hyacinth nie berharga RM9.90. Mula-mula nak beli 2-3 pasu tapi risau lak takut ia hanya sekali berbunga lepas tu mati. Nampaknya petang nanti kena pergi beli lagi beberapa pasu sebab saya dah betul-betul jatuh cinta dengan bunga nie.

3 comments:

ejaMaria said...

eh best ni... nak juga la... tanam terus kat tanah laman ok tak?
kena google ni...

almialip said...

assalam kak, saya pun ada bunga ni, beli kat econsave rm9.88 warna pink dan ungu tapi belum berbunga..tak sabar tunggu..

Anonymous said...

asslam...nak tanye leh tak saya nak tau katne nk dptkan bunga ni selain kat ikea & econsave..??
kt econsave branch mana ada..?? teringin sangat2 nk dptkan bunga ni tuk kawan...plzzz...