Tuesday, July 3, 2012

Curiga

Saya ada satu lagi kisah yang hendak saya ceritakan supaya kita semua boleh ambil iktibar. Hari jumaat petang....saya berjanji dengan rakan sekerja dari cawangan lain untuk berjumpa di The Coffee Beans, Subang parade bagi membincangkan berkaitan dengan topik-topik yang harus kami tumpukan untuk exam Law 1.

Kawan saya nie berbangsa cina dan kami berkawan rapat kerana kami masuk ke jabatan ini bersama-sama. Dalam bidang yang dikuasai 90% oleh lelaki.....amat lega kalau dapat jumpa kawan wanita. Sebab itu bila mula-mula masuk kerja dahulu, kami bertiga amat rapat walaupun berlainan cawangan. Saya, Bee dan Chin (nama samaran) adalah pekerja kontrak. Selepas 2 tahun menjadi pegawai kontrak, saya dan Bee diserapkan kepada pegawai tetap....walaupun gaji basic pegawai tetap lebih rendah daripada pegawai kontrak. Chin pula ambil keputusan untuk berkerja di syarikat lain yang menawarkan gaji lebih tinggi disebabkan pengalaman yang diperolehi dijabatan ini.

Masa jumpa Bee kat The Coffee Beans....kami habiskan masa sejam untuk diskus topik exam dan 2 jam lagi bercerita merapu. Bee berkata bahawa beberapa hari lepas dia tidak boleh tumpukan perhatian pada study sebab satu peristiwa yang menyedihkan telah terjadi kepada keluarga Chin.

Chin telefon bee sambil menangis memberitahu bahawa adik iparnya telah bunuh diri (dalam minggu lepas). Bee bercerita tentang keluarga Chin kepada saya. Saya terbayangkan chin, seorang wanita yang sangat cantik....berbadan cantik dan bila dia pakai kebaya ke pejabat memang semua orang akan menoleh. Jika chin cantik sudah tentu adiknya juga sangat cantik. Adik chin telah berkahwin dengan lelaki berbangsa Korea yang berusia lebih tua daripadanya...perbezaan umur mereka dalam 12 tahun. lelaki itu berjawatan besar disebuah syarikat international....gajinya dibayar dalam US dan sebulan gajinya mencecah US12 ribu. Dari sini kita boleh agak kehidupan adik chin memang dalam kategori mewah dan tinggal di kondo mewah ditengah-tengah Kuala lumpur. Suaminya sering bertugas di luar negeri dan selalu tinggalkan adik Chin bersama dengan 2 orang anak lelaki mereka. Anak lelaki yang sulung berusia 8 tahun dan yang kedua 5 tahun.

Adik chin tidak bekerja dan menjadi surirumah sepenuh masa. Masa banyak dihabiskan dengan bershopping, salun atau yoga. Menurut Bee, Chin selalu bercerita bahawa adiknya mempunyai masalah dengan suaminya. Dia mengesyaki suaminya mempunyai kekasih lain. Dia mula bersikap pranoid.

Chin berasal daripada Terengganu dan hubungan keluarga mereka sangat rapat. Abang chin adalah seorang peguam. Apabila adik chin mula mencurigai suaminya....keluarganya menyokong. Menurut Bee....bila 1 dengar cerita chin dan sebagai wanita...dah tentu I akan sokong wanita dan merasakan lelaki jahat. Ok masa nie saya boleh terima.....sebagai wanita saya juga akan merasa begitu jika cerita ini diseritakan kepada saya. Kemudian bee berkata " I mula rasa sesuatu yang pelik bila Chin berkata bahwa adiknya berebut lelaki dengan lelaki". Haaaaa.....

Rupanya adik Chin mengesyaki bahawa suaminya adalah gay dan mengahwini dirinya hanya untuk menutup identiti sebagai gay. kekasih suaminya adalah lelaki. Sudah tentu cerita ini menjadi topik hangat dalam keluarga Chin dan menimbulkan kemarahan bapa dan abang Chin. Mereka sekeluarga berpakat bertemu semuka dengan suami adik Chin dan meminta perceraian. Mereka mengemukakan tuntutan sebanyak RM300 ribu atas perceraian tersebut.

Kita berbalik kepada suami adik Chin. Dia adalah foreigner yang tinggalkan ahli keluarga dan hidup di Kuala lumpur tanpa ada sesiapa disisinya kecuali isteri dan anaknya. Jika ada masalah kepada siapa dia hendak mengadu. Dia keseorangan di tanah asing tetapi isterinya dikelilingi oleh ahli keluarga dan jika ada masalah....isterinya akan mengadu kepada keluarganya dan mereka akan bersemuka dengannya. Selepas terima tuntutan perceraian.....dia terus uruskan penjualan beberapa lot kondominium yang dibeli atas nama isterinya. Dah tentu isterinya tidak mengesyaki apa-apa sebab mungkin dia perlukan wang untuk bayaran alimoni. Selepas urusan pengiklanan penjualan lot kondominium tersebut...dia balik kerumah dan gantung dirinya. Dia tinggalkan sepucuk surat kepada isterinya.

Dalam surat itu...dia menulis bahwa saat yang paling gembira dalam hidupnya adalah saat kali pertama mereka bertemu, dia tidak kesal tinggalkan negaranya untuk bersama dengan wanita yang paling dicintainya. Di negara asing ini....dia hanya mempunyai isterinya dan anak-anak. Merekalah dunianya. Dia berkerja keras demi memastikan wanita yang dicintainya hidup senang dan gembira disisinya tetapi dia tidak sangka usaha kerasnya telah menimbulkan salah faham. Dia bersumpah bahawa dia hanya mencintai wanita dan wanita itu adalah isterinya. Dunianya adalah isterinya dan bila isterinya berkeras untuk bercerai....dia rasa dunianya sudah musnah. Dia minta supaya isterinya kebumikan dia di Kuala lumpur kerana dia terlalu cintakan Kuala Lumpur dan orang-orang yang dicintainya berada di Kuala Lumpur.

Sudah tentu surat terakhir itu meninggalkan kekesalan besar kepada Chin sekeluarga. Masing-masing menangis kesal atas apa yang berlaku.

Bila Bee habis bercerita....saya yang mendengar menjadi sedih. Kesimpulan terakhir yang keluar dari mulut Bee "Bila anak lelaki I nak kahwin nanti....I akan nasihatkan dia supaya berkahwin dengan wanita berkerja. Bila mereka bekerja....mereka sudah tidak ada masa nak fikir perkara-perkara yang bukan-bukan atau mereka-reka cerita yang bukan-bukan". Ohhhhhh ok....itu kesimpulan Bee sebab mungkin Bee berfikir sebagai seorang ibu kepada anak lelaki yang berusia 3 tahun.

Tapi pada saya....intipati cerita ini adalah perasaan curiga yang keterlaluan merosakkan hubungan suami isteri. mereka suami isteri tidak berkomunikasi dengan baik. Masalah komunikasi. Ia bukan masalah kepada mereka sahaja tetapi kepada semua pasangan suami isteri yang lain tanpa mengira bangsa, warna kulit atau agama. Gagal berkomunikasi dengan baik menjadi punca mengapa terlalu banyak curiga timbul. Manusia gagal berkomunikasi dengan baik menjadi punca mengapa hubungan sesama manusia bermasalah.

Jika pembaca membaca entri ini, saya berharap anda tidak terlalu fokus dan komen tentang isu bunuh diri tersebut. Ia akan menyentuh sentiviti bangsa dan peribadi orang lain. Jadikan cerita ini sebagai pengajaran. Inilah akibatnya jika terlalu suka ikutkan perasaan....terlalu cepat mengesyaki dan menuduh yang bukan-bukan dan cepat buat kesimpulan sendiri. Berpesanlah kepada diri sendiri.

Saya berkata kepada Bee "saya harap anak-anak dia tidak mengetahui berkenaan surat tersebut" dan Bee bersetuju dengan saya.

7 comments:

tunteja said...

oh kak.. saya tak dpt bayangkan betape kesal dan menyesalnya bila perkara tu terjadi.. sgt2 tragis..

Anonymous said...

Dear Bdaria,
D thg i like soo much abt yr blog are d "celoteh" part coz of "D moral behind of each story". Keep it up.Rgds
Chan

ejaMaria said...

sedihnya...

ya... saya setuju komunikasi itu sangat penting... bercakap benarlah walaupun pahit...

bdaria said...

Salam Tun,

Bila saya dengar isi kandungan surat tu....saya terus terfikir bagaimana si isteri menghadapi kekesalan tersebut. Ia terlalu melukakan. Kesal yang dibawa ke mati. Dia akan menyesal seumur hidup. Seolah-olah ia satu hukuman keatas dirinya. Kasihan sungguh saya kepada si isteri. Hanya satu kesilapan, dia dihukum sebegitu sekali.

bdaria said...

Sala Eja,

Komunikasi dalam kontek ini adalah bagaimana hendak bertanya "awak ada kekasih lain ke?". Terlalu susah si isteri hendak bertanya direct kepada suaminya soalan ini. Dia ambil jalan jauh...dia siasat pasport dan cari tiket kapal terbang, check bil kad kredit serta mengadu kepada familynya dengan story yang dia create. Dia syak....dia curiga...dia tuduh. Family pulak tambah api lagi...sokong dan percaya setiap perkataan yg keluar dari mulut anak. Awak anak saya...walaupun awak salah, saya tetap sokong awak. Ini adalah perkataan yang keluar dari mulut sibapa.

Sebab itu ambil iktibar dari cerita ini. Daripada curiga, salahfaham....cuba berkomunikasi dengan baik.

tunteja said...

slm kak, byk yg saya ambil buat pengajaran kak.. bile ikut kata hati, x berbincang secara baik.. mmg byk keburukannye.. teruskan menulis ye kak..

intandayani said...

betul sgt tu.mmg komunikasi selalu jd punca dlm keretakan rumah tangga.saya suka baca blog ni.tahniah