Monday, July 16, 2012

Cymbidium, clay craf


Lamanya tidak bercerita tentang kelas clay yang saya ikuti ini. Saya bayar untuk 3 jenis bunga. Baru siap satu bunga dan kemudian untuk bunga kedua saya pilih cymbidium orchards. Disebabkan masalah keluarga dan kemudian study untuk exam Law 1 dan kelas untuk law 2 maka projek bunga ke 2 banyak tertunda dan terbengkalai.

Sabtu lepas saya seharian berada di bengkel untuk menyiapkan jugak sepasu orkid cymbidium sebelum puasa....hope so. If not terpaksa lah gi bengkel dalam bulan puasa.


Langkah pertama adalah menyiapkan 5 kelopak orkid untuk 23 kuntum. Semalam seharian dirumah saya habiskan masa dengan mewarna kelopak-kelopak cymbidium. Saya pilih cymbidium berwarna pink.

 Proses mewarna....inilah proses yang membuatkan saya tersengguk-senguk untuk menyiapkan 5 kelopak bagi mendapatkan satu kuntum bunga. Saya bukan minat melukis....tangan keras. Memang agak comot kerja saya.
 Ok....dah siap 5 kelopak diwarnakan. Sekarang proses mencantum kelopak dengan putik bunga. Proses mencantum agak rumit sebab guna super glue.....banyak kali jari-jari saya yang melekat antara satu sama lain. Super glue adalah sejenis gam bunga yang sangat kuat....jika terkena jari....jenuhlah nak pisahkan jari-jari tu. Jika tersilap....kelopak bunga akan rosak....proses nie ambik masa yang agak lama dan beberapa kali mengamuk sendiri terutama bila jari melekat.


 Ok dah siap dicantum 5 kelopak dengan inti tengah bunga. Masa mewarna memang nampak comot tetapi kena touch up dengan berus kosong barulah warna nampak sekata.


Setelah seharian proses mewarna dan mencantum....akhirnya hanya dapat siapkan 12 kuntum sahaja. Wahhhhhh ada lagi 11 kuntum nak kena buat. Bila fikir kerumitan dan masa yang hendak diluangkan untuk siapkan sepasu atau 3 tangkai orkid....memang tak sanggup nak ambil tempahan. Mak dan adik perempuan saya sudah tempah 2 pasu bunga orkid dan my ofismate juga ada bertanya samaada saya hendak terima tempahan atau tidak. Rasanya buat masa nie saya tidak boleh beri tumpuan.

4 comments:

~~zana@pb~~ said...

Walaupun susah, comot, tangan keras, hasilnya cukup menawan bdaria.

wawo said...

Bdaria...wawo pun nak tempah laaa :-)

bdaria said...

Salam Wawo,

Mahal oiiiii harga sepasu tu sebab kos buruh mahal RM200 untuk 8 jam belum masuk harga material. Bayaran upah tu ikut harga semasa rate gaji cik bdaria. Lawak je....lama sungguh tak dengar cerita wawo.

wawo said...

Bayar ansur bleh...ngeh 3x. Byk sebenarnya nak citer kat bdaria tp xpe la nanti la...