Sunday, November 8, 2009

Sweet Buns

Dalam tahun 2005, aku masuk kelas "hand on" untuk cara-cara membuat roti. Aku hanya berpeluang praktis dalam kelas sahaja. lepas tu resepi tersebut simpan dalam fail. Hari nie sbb nak test oven Fagor nie, aku buat roti....ilmu yg aku tinggalkan 4 tahun yg lepas.

Hasilnya, masih keliru nak adjust celsius. Dalam katalog tulis untuk roti 200C, bila pasang 200C, belum 5 minit...roti dah perang...tiba2 pulak oven terpadam...ada signal masalah fuis....hampir 4 minit betulkan oven barulah ia on balik. Memang menguji kesabaran betul. Tukar kepanasan kepada 150C tapi bahagian bawah roti jadi putih....memang sakit hati nak serasi dengan oven nie. Kesilapan aku sbb pasang fuis tak betul...waranty 3 bulan sahaja so kena check lagi lepas pasang balik fuis.

Masa kelas hand on tu, chef ajar 3 cara untuk buat sweet bun

1. Sponge Method
2. Straight dough method
3. Boiled Dough Bread - sesuai untuk roti sandwich/roti putih

Oleh kerana lepas balik gym, jam dah pukul 12 so aku decide untuk buat sweet bun guna straight dough method.

SWEET BUN (STRAIGHT DOUGH METHOD)

BAHAN-BAHANNYA

500gm tepung roti/high protein flour
75gm gula
1 biji telur
5gm garam
10gm yis/mauripan
45gm susu pekat
5gm soft Pro - Kalau tak ade, tak payah bubuh pun takpe bukan nak buat business
220ml air sejuk/air ais
50gm butter/shortening

CARA-CARANYA

1. Masukkan semua bahan kering pastikan garam dan yis tidak tercampur.

2. Gaul sebentar kemudian barulah masukkan bahanlain seperti telur, susu pekat, air dan butter. Pukul dengan doh hook selama 12 minit.

3. Biarkan doh rehat selama 30 minit.

4. Buat ketulan kecil seberat 60gm setiap satu. Untuk business, 90gm.

5. Masukkan inti kesukaan anda dan biarkan doh naik dua kali ganda (lebih kurang 45-60 minit)

6. Sapukan bahagian atas dengan telur (2 biji telur + sedikit air)

7. Bakar dengan suhu 180C selama 15 minit. sapukan dengan sedikit butter selepas dibakar supaya nampak kilat.




Sweet Bun bulat berinti kelapa, sweet bun berkelopak berinti kacang merah



Sweet Bun berinti kelapa



Sweet Bun sosej gulung

Buat doh memanjang, tekan hujung doh dan nipiskan dan letakkan dihujung sosej... pusing doh sekeliling sosej hingga habis.



Sweet bun berinti kacang merah



Sweet bun gaya sanggul berinti kacang merah

No comments: