Saturday, March 27, 2010

Berat badan saya dah naik

Berpindah ke bangunan baru, tempat makan yang baru membuatkan saya malas hendak turun untuk makan tengahhari. Sejak seminggu lepas saya lebih selesa membawa bekalan sendiri tambahan pula sekarang saya cuba untuk mengurangkan berat badan. Gambar yang diambil semasa di Bandung memberikan 'signal' bahawa saya menghadapi masalah besar. Seluar dah ketat sehingga saya terpaksa membeli seluar baru. Kebaya nie saya buat dalam tahun 2007 tapi sekarang nak masuk kebadan pun dah tak muat. Sekarang saya gantung di depan pintu bilik supaya saya sentiasa sedar apa yang telah saya buat keatas diri saya.
Akhir tahun 2006, saya telah membayar RM2,625 untuk 25 sesi khidmat personal trainer di gym. Penat lelah saya selama 4 bulan, saya berjaya turunkan 10kg. Dalam tahun 2008, saya 'rosakkan' semua ini apabila saya berkursus 4 bulan di hotel. Berat badan saya mula naik sedikit demi sedikit tanpa saya sedar. Selepas melihat gambar saya di Bandung dan saya baru tersedar yang berat badan saya telah naik lebih 10 kg. Kini berat badan saya melebihi berat badan sebelum saya mengambil personal trainer.


Lokasi bangunan baru yang terletak hampir dengan gym, membolehkan saya singgah pada setiap petang selepas waktu pejabat. Akibat terlalu menekan diri sejak seminggu lalu saya mengalami kecerderaan lutut. Semalam bekas personal trainer saya memerhati saya ketika saya berada di kelas Body Step dimana saya asyik memegang lutut sebab lutut saya terlalu sakit tapi saya memaksa diri meneruskan excersice sehingga kelas tamat. keluar dari kelas, dia datang dekat dengan saya dan meminta supaya saya balik dan meletakkan ais di lutut. Jika tidak saya tidak boleh berlatih selama sebulan jika dibiarkan.

Memang mujarab petua tu, saya beli air batu dan masukkan dalam tower dan letakkan disekitar lutut yang sakit. Pagi nie saya berehat dan tidak ke gym supaya lutut saya sembuh kembali.

No comments: