Wednesday, March 3, 2010

Libur di Bandung 2010, Tangkuban Perahu

Kami menyewa kenderaan untuk membawa kami ke Tangkuban Perahu, ladang strawberi, Kampong Baru dan beberapa tempat lain yang terpaksa dibatalkan sbb berlakunya tanah runtuh maka kami habiskan perjalanan kami di FO disekitar Jalan Lembang dan Toko Tiga.Pemandangan di Tangkuban baru, bekas kawah gunung berapi ini amat cantik tapi sayang…..kami tidak dapat menikmati keindahan tersebut dengan tenang sebab diganggu oleh penjaja jalanan. Sesampai saya disini, lebih kurang 6-8 orang penjaja akan mengkerumumi saya seorang. Kami berlima telah dikerumuni lebih dari 15 orang penjaja. Sebelum turun kenderaan, supir sempat berkata bahawa hari ini kakak-kakak semua akan jadi artis. Rupa2nya inilah yang dimaksudkan oleh pak supir. Saya rasa amat rimas dan menjengkelkan apabila setiap langkah saya diikuti oleh mereka.

Mereka tetap setia mengekori kami sehingga kehujung kawasan kawah........kemudian masih mengekori kami sehingga ke Van. Mulut mereka sentiasa merayu supaya kami membeli barang jajaan mereka.
Walaupun lenguh mulut beritahu bahawa kita tidak mahu dan tidak berminat tapi mereka tetap ikut kita. Dari pengalaman ada beberapa tips untuk anda bagi mengelakkan penjaja2 ini:-  1. Jangan sesekali bertanya harga barangan dan cuba tawar menawar kerana anda tidak akan terlepas daripada mereka. Buat tak tahu sahaja….tapi sampai hati kah kita?. Mereka akan memilih perempuan sbb mudah dipujuk dan perempuan mudah simpati.


  2. Jangan sesekali membenarkan mereka mengambil gambar untuk anda wp mereka cuba menghulurkan bantuan dengan kata bahawa ia percuma tapi percayalah diakhir perjalanan anda terpaksa membayar ‘khidmat’ mereka dengan membeli barangan mereka.


  3. Jangan beramah mesra dengan mereka jika anda tiada langsung niat untuk membeli item2 yang dijual….tak perlu tanya berkaitan dengan sejarah Tengkuban Perahu…..bila dah mesra mereka akan melekat dengan anda macam magnet sehinggalah anda membeli barangan jualan mereka barulah mereka tinggalkan anda.


  4. Jika hati anda sekeras batu, abaikan nasihat diatas.


Mengapa anda tidak harus membeli barangan daripada penjaja ini:-  1. Item2 jualan akan ditawarkan pada harga Rp450.000 @ RM167 tanpa kira apa jenis baranganpun. Harga key chain 10 pcs ini ditawarkan dengan RM167, tasbih inipun ditawarkan dengan harga yang sama….logik ke.

  1. Akibat tidak tahan dengan desakan mereka saya terpaksa juga membeli tasbih ini dengan harga Rp50.000 @ RM18.60 yang saya rasa tetap mahal itupun selepas penjaja ini ikut saya sehingga ke van dan sebab saya rasa terhutang budi kerana dia jadi 'camera man' untuk saya. Kawan saya membeli key chain ini(10pcs) dengan harga Rp100.000 @ RM37.20.Ketika di jalan Dago/Juanda, key chain yang sama dijual oleh penjaja jalanan dengan harga Rp100.000 untuk 20pcs + percuma lagi 5pcs. Sakit hati bila perkara ini berlaku.
Ini key chain yang dibeli di Tangkuban Perahu 10 keping Rp100.000. Terpaksa pujuk hati " tak pe key chain nie lebih cantik dengan tulisan penuh Tangkuban Perahu berbanding dengan key chain di Jalan Dago/Pasar Baru". Mujur lain sikit kalau tak memang frust dan sakit hati.Yang ini kawan saya beli dari penjaja jalanan di Jalan Dago/Jalan Juanda. 25 keping rp100.000.

Saya terlepas peluang untuk membeli pasu dari kayu batik ini gara-gara cuba hendak melarikan diri dari 'paparazzi'. Satu keajaiban yang pertama kali kami lihat iaitu pokok yang bercorak batik, sempat ambil gambar ketika diawal perjalanan ke kawah.


Pengalaman kami di Tangkuban Perahu sekurang-kurangnya menyedarkan kami betapa seksanya hidup Britney Spears dihurungi oleh paparazzi setiap masa…..huhhhhh dahsyatnya perumpamaan.


Kalau anda tak pergi ke Tangkuban Perahu pun tak ralat kalau begini keadaan yang anda harus tempuhi. Sudahlah mahal kita kena sewa kenderaan untuk ke sana dengan jalan yang bengkang bengkok tapi sudahnya kita tidak dapat menikmati keindahan kawah ini dengan tenang…..serabut dengan penjaja ini yang memaksa kita membeli barangan jualan mereka.

2 comments:

Anonymous said...

salam,

kami sekumpulan (8 orang) baru balik dr bandung semalam..tp keadaan kami lebih terok sbb seperti dipukau apabila terpaksa membeli brgan jualan mereka..
bayangkan setiap seorang dari kami membayr hmpr 1 juta rupiah utk 3 barang sahaja..selepas beli mereka tgglkan kami mcm tu aje..

kami semua sgt2 kesal..kpd bakal pengunjung berhati2 ketika di sini...

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport