Wednesday, February 16, 2011

Asam pedas ikan Siakap


Dalam proses nak pindah rumah nie, tak adalah masakan yang menarik dari dapur saya. Saja nak kongsi hidangan dinner yang sempoi nie. Ikan siakap nie sebenarnya saya beli sebelum tahun baru cina lagi. Masa tu ikan siakap tengah offer dan segar-segar sangat so saya belilah seekor....kononnya nak buat ikan kukus tapi boleh terlupa dan ikan tu terbiar kat tempat beku lebih dari dua minggu. Bila nak kosongkan peti ais baru ternampak ikan nie.....so jadilah ikan siakap asam pedas. Saya ambil resepi nie dari MyResepi. Jom tengok resepinya.

Asam pedas ikan Siakap
Sumber: Sila ke sini


Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan patin/tenggiri (saya guna ikan siakap)
  • 4 ulas bawang merah-ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 2cm kunyit hidup-ditumbuk
  • 1 btg serai dititik
  • 3 btg daun kesum
  • 1 bunga kantan-dibelah dua
  • 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
  • 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
  • garam dan gula (ikut rasa)
  • minyak masak
  • sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)

Cara-caranya:-

  1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
  2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan.

Saya makan bersama nasi kukus. Bila masak nasi dalam kuantiti yang sedikit......lebih elok masak secara kukus. Nasi nie untuk 3 kali makan. saja masak banyak supaya boleh simpan dalam peti dan buat nasi goreng bila balik gym dah penat dan tak ada time nak masak yang rumit-rumit.



Inilah dinner saya semalam. Nasi kukus bersama asam pedas dan sawi goreng udang kering.


No comments: