Tuesday, February 22, 2011

Kitchen Kabinet Part 1

Saya nak cerita sikit berkenaan kitchen kabinet. Oleh kerana tiada pengalaman dan tak tanya orang (salah sendiri), bila dapat kunci saya pakai redah je satu dua showroom kontraktor kitchen kabinet untuk dapat quotation sebab kesuntukan masa. Actually tindakan tanpa perancangan yang saya buat sebenarnya tidak memberi peluang kepada saya untuk buat perbandingan harga. Disebabkan saya buat kesilapan dari awal maka dalam entry ini saya nak berikan sedikit panduan kepada pembeli rumah pertama yang tak ada pengalaman supaya tidak mengulangi kesilapan saya.


Jika anda berangan-angan untuk memiliki kitchen kabinet yang cantik dan berpatutan harganya (ikut ketebalan poket anda) so tindakan awal yang patut di ambil adalah:-

1. Sebaik sahaja menandatangani S & P dan loan anda tak ada problem, anda boleh terus buat survey untuk kitchen kabinet berdasarkan layout plan rumah yang disertakan dalam S & P. Pergilah seberapa banyak showroom kitchen kabinet untuk melihat design, material yang digunakan dan dalam masa yang sama mintak mereka buat quotation untuk anda. Dapatkan rate harga untuk top unit,base unit dan tall unit. Guna rate nie bila buat perbandingan harga antara setiap kontraktor. Kontraktor kitchen kabinet banyak so jangan terburu-buru....anda mempunyai masa yang amat panjang untuk buat survey sebelum rumah siap.

2. Sentiasalah peka dengan pameran seperti Homedec atau Perfect Livin dll. Pameran-pameran kelengkapan rumah dan gaya hidup nie kadang-kadang memberikan anda harga promosi yang menguntungkan. Masa nak pergi kat sinipun jangan lupa bawak layout dapur anda so anda boleh terus dapatkan quotation dan jika harga yang anda rendah daripada rate yang anda dah survey tu bolehlah anda bayar pendahuluan sebanyak RM200-300 untuk lock price. Bila rumah dah siap dan dah dapat kunci, bolehlah anda call mereka balik untuk datang ukur.....price yang dicaj adalah price yang anda lock semasa promosi tersebut.

3. Jika anda nak tahu, terdapat banyak blogger mencatatkan pengalaman mereka dalam pembinaan kitchen kabinet nie....dan ada diantaranya adalah kontraktor yang agak terkenal. So anda boleh tahu dari pengalaman mereka berkenaan perkhidmatan sebelum dan selepas, kualiti dan masalah lain yang dihadapi ketika berurusan dengan kontraktor ini. Saya sendiri telah menyenaraikan beberapa kontraktor yang terdapat aduan berkaitan dengan perkhidmatan dan saya make sure tak akan pergi ke sini. Ia menjimatkan masa saya dalam nak pilih kontraktor.

4. Untuk table top, anda ada pilihan samaada nak mengunakan hardboard top, concrete top, solid surface table top atau granite. Yang paling murah adalah hardboard top dan yang paling mahal adalah solid surface dan granite. Ramai yang mengunakan solid surface sebab ia murah sikit dan kualiti elok. Tapi antara solid surface dan granite...perbezaan harganya adalah sedikit sahaja iaitu lebih kurang RM30 sekaki so kenapa anda tidak guna granite....ia lebih tahan lama dan tahan lasak.

5. Untuk material Door pula terdapat pilihan samada nak guna melamine door atau 3G. Budget anda besar dan anda sukakan konsep moden maka gunalah material 3G sebab dengan 3G anda boleh pilih color oren, hijau, putih atau hitam berkilat dll.

6. Untuk budget kitchen kabinet, make sure anda sediakan duit lebih dari quotation yang anda dapat. Katakan quotation anda adalah RM7,500 maka anda patut sediakan extra RM2,500 sebab bila ukuran sebenar dibuat....kaki persegi kitchen kabinet anda akan bertambah berbanding dengan layout plan yg diberikan.

7. Untuk peralatan dapur seperti hood, oven, microwave, dapur.....anda boleh beli terlebih dahulu. Saya sendiri beli semasa warehouse sale tapi kena ingat waranty barangan warehouse sale hanyalah 3 bulan sahaja so ini risiko anda kena hadapilah tapi harga memang murah. Jika anda risau tentang waranti ini maka anda kenalah survey kedai-kedai peralatan elektrik yang memberikan harga yang berpatutan dan service yang bagus.

8. Belilah majalah deko untuk dapatkan idea kitchen kabinet anda. Banyak kat pasaran seperti Dapur Impiana atau id in-design (sekadar sebut yang tuan blog beli ajelah....mahal oooiiii majalah deko nie)


Inilah serba sedikit panduan kepada bakal-bakal pemilik rumah baru (dari pembeli rumah baru kepada bakal pemilik rumah baru bukan nasihat pakar ye). Saya tak tahu tentang ini so pilihan saya tidak luas dan harga yang saya dapat juga agak mahallah....current rate. Nasihat nie sebenarnya diberikan oleh pekerja syarikat kitchen kabinet tu ketika saya duduk berbual dengan beliau, beberapa blogger yang mencatatkan pengalaman mereka dan pengalaman saya sendiri.

Inilah image kitchen kabinet yang tuan blog nie pilih. Seperti yang anda ketahui, tuan blog nie minat hitam dan putih....so kitchen kabinet diapun hitam dan putih jugaklah. Esok kontraktor akan datang pasang. Kitchen kabinet saya agak lambat siap bukan salah kontraktor tapi salah saya sebab lepas dapat kunci baru terhegeh-hegeh turun naik showroom dapatkan quotation dan saya terasa menyesal sbb tak tahu nasihat diatas lebih awal.

3 comments:

CN said...

Seronoknya pindah rumah baru..semuanya nampak baru!

Shereen said...
This comment has been removed by a blog administrator.
finas said...

cantik umah baru akk...nnt dah siap semua jgn lupa snap2 gambar yer..pasti lg cantik...wargh untung cleaner tu yer akk bagi dia banyak barang...at least tak ada la akk buang terus....