Wednesday, December 21, 2011

Dah habis exam

Alhamdulillah....dah habis exam paper law pada isnin lepas.Selepas study bagai nak rak.....seminggu lebih saya betul-betul concentrate kat paper nie. Saya tahu kelemahan saya....so saya memang betul-betul berusaha untuk 'try my best', saya benci kena menghafal.....saya orang akaun yang begitu phobia bila kena menghafal. Saya cuba jadikan nota-nota saya sesuatu yang mudah....saya buat graf....diagaram....setiap nama kes yang susah nak ingat...saya jadikan ia dalam perkataan yang funny supaya saya senang ingat.

Selepas bertungkus lumus begitu.....jam 5 pagi pada hari exam saya terjaga dan mula rasa panik. Untuk elak 'blank' masa exam saya tidur awal...dalam jam 9 malam saya dah masuk tidur....saya pastikan otak saya tak penat. Selepas bangun jam 5 pagi....saya mula tak boleh tidur....bangun dan cuba tenangkan diri....

Saya tiba awal kat dewan exam....sebelum masuk dewan saya pergi cafe dan ambil sedikit sarapan. Saya simpan nama-nama kes dalam bentuk note kat handphone....saya cuba ingat balik setiap fakta kes tapi 'blank'....ah sudah macam mana nie......coool.....tenang mungkin dalam dewan nanti saya akan ingat.....saya simpan note tersebut dan cuba tenangkan diri lagi.

Bila dalam dewan.....saya baca ayat-ayat quran supaya saya tenang dan tak panik.....sebab saya rasa 'blank'......kosong. Bila kertas soalan dibenarkan bukak.....saya baca satu persatu soalan....saya cuba tulis setiap kes bagi setiap soalan....gagal. Saya benar-benar 'blank'....saya tak ingat satu kes pun sedangkan saya tahu jawapannya....saya tahu bagaimana nak jawap tapi saya tak boleh sokong jawapan saya dengan kes undang-undang.....saya tak boleh sokong jawapan saya dengan dikta hakim yang diputuskan bagi setiap kes yang berkaitan. Saya cuba ingat balik....saya ketuk-ketuk kepala saya....kenapa 'blank'.....saya dah hafal kes tu....saya dah hafal setiap fakta kes sehingga setiap keputusan mahkamah.....kenapa saya boleh tak ingat pada saat-saat saya perlukannya. Saya dah nak menangis......saya nak berdiri bangun dan lari keluar dari dewan exam tapi saya tahan diri dan cuba bertenang lagi.....2 setengah jam berlalu dan dalam kertas jawapan saya saya hanya mampu beri jawapan tanpa disokong dengan kes undang-undang.

Selepas keluar dari dewan.....saya terus berlalu keluar dari dewan tanpa mahu bertembung dengan rakan-rakan....saya terus berlari ke kereta dan terus balik. Sampai dirumah saya terus masuk tidur.....tapi saya tak boleh tidur.....saya cuba menagis sepuas-puas hati tapi air mata saya tak keluar.....saya bangun dan duduk di sofa.....bukak internet dan cari movie yang lucu dan tonton. Alhamdulillah saya jumpa sebuah movie yang menarik dan saya ketawa sepuas-puas hati. Hati saya lapang......tahun depan kena ambik lagi exam tu hahahahaha.

Bila pergi ofis....semua orang bertanya tentang exam tu....saya jawap ' Exam tu ok tapi saya nak prepare untuk ambik sekali lagi tahun depan". Saya dah tahu saya gagal dalam exam nie....pegawai senior tak percaya bila saya kata saya gagal jawap. "kenapa tak boleh jawap.....bukankah selama nie u selalu guna kes undang-undang mahkamah  dalam perbincangan kes yang u sedang buat......u praktis dalam kerja u.....kenapa tak boleh jawap kat exam". Pelikkkkkkk......bukan dia sahaja pelik tapi rakan-rakan yang lain pun pelik sebab mereka sangka saya bijak.....selalunya sayalah tempat mereka tanya bila mereka confuse tentang akta. Saya cuma boleh jawap "masa prepare kes.....saya rujuk buku, akta, nota, jurnal dalam cari bahan untuk support kes saya.....bukannya saya hafal 500 kes dalam kepala....cuba tanya peguam kat luar sana tu mereka hafal ke semua kes undang-undang.....asalkan kita tahu macammana nak guna dan nak cari kes bila perlu.....cukuplah.....bukannya saya nak masuk mahkamah berhujah......saya betul-betul tak faham mengapa saya perlu hafal 500 kes mahkamah nie.

Apa-apapun....yang penting saya tahu kat mana silap yang saya dah buat dan saya akan pastikan saya tidak ulangi pada tahun depan dan padan muka saya sebab tahun depan saya kena ambil 2 exam sekali....satu paper baru dan satu paper ulang.

5 comments:

Chik Mimi said...

sabar ye bdaria saya pun pernah kena blank ,dan sekarang ni pun saya rasa memori ingatan saya pun tak berapa nak elok

quinnie said...

boleh paham perasaan daria ambik paper law nih....saya dulu pun masa belajar bercinta rasanya kalau kelas law ni...kena ingat kes lagi...hehehhe...tak pe..thn depan boleh ambik lagi...:)

tun_telani said...

chaiyok2!! gambatte!!! tun pun x suka menghafal. kdg2 bila dh terkena mental block mmg xleh wat apa lah. xpe kak, kalau dh rezeki akak, maybe graph turun dh markah lulus direndahkan, kalau x iA tahun dpn blh wat lagi baik =)

Anonymous said...

xpe...subjek ni mmg mencabar...
selalunya, bila repeat paper kita akan lebih faham teknik2 utk menjawab dan cara belajar...

Anonymous said...

Alhamdulillah, saya pun baru habis exam, sama juga nasib saya dengan Cik Bdaria, semua lupa sebab kurang mengulangkaji, sampai anak tanya mak tak baca buku ke