Friday, December 16, 2011

Rumors

Sebenarnya saya tidak ada niat ntuk mengupdate blog untuk beberapa hari nie sebab tumpuan adalah pada exam yang hanya tinggal 2 hari sahaja lagi. Saya tulis kisah nie kat blog supaya ia hilang dari fikiran saya dan saya boleh study dengan tenang pada malam ini.

Dalam hidup saya, saya amat berhati-hati dengan rumors/cerita buruk. Saya bercuti untuk study walaupun sebenarnya saya tidak perlu buat begitu sebab exam ini adalah salah satu keperluan kerja. tapi saya tetap ambik cuti sebab saya rasa bersalah guna waktu kerja untuk study. 

oleh kerana saya tidak boleh study dirumah, saya pergi ofis hari ini. Duduk senyap dibilik kosong untuk study....tenang dan tiada gangguan. Pagi tadi saya sedar yang handphone saya tak boleh guna terus....ahhhh ini problem sebab macammana saya nak contact rakan-rakan bagi bincang topik penting exam....atau tips soalan. Saya ambik handbag, kemudian turun ke lobby untuk ke cari handphone baru. Masa tu baru jam 11 pagi. Untuk jaga nama jabatan, saya simpan pas kerja dalam handbag supaya orang luar tidak membuat tuduhan bahawa pekerja mengular time kerja.

Saya sampai dilobby, tunggu lif untuk turun ke tempat parking. Depan lif....ramailah pulak orang termasuk boss saya sendiri. Seorang pegawai lelaki dari jabatan lain nampak saya tengah tunggu lif. Dia masa tu tengah bercakap dengan polis bantuan kat kaunter pertanyaan. Bila nampak saya, dia terus cakap 

Pegawai lelaki " hai takan jam salah kot....kan baru pukul 11 bukan pukul 12.15 (hari jumaat, rehat awal). ramai pulak jam salah hari nie. pakat nak mengular lah nie".

Polis bantuan " Belum time rehat dah pakat keluar....semua nak mengular"

Pegawai lelaki " Akak (dia panggil saya)....takan rehat awal kot....ke jam akak salah....baru pukul 11 pagi nie kak". Masa tu ada beberapa orang awam depan lif. Saya termalu.

Kebetulan pintu lif terbuka, saya pandang pegawai lelaki tu dan kemudian masuk dalam lif. Dalam lif, boss saya tanya "kenapa datang kerja....kan awak cuti" Saya jawap "saya datang ofis sebab nak study". beberapa orang awam ada dalam ofis tu....hope mereka tidak buat andaian buruk pada pegawai jabatan kami. Imej jabatan yang perlu dijaga.

Selepas selesai urusan beli handphone, saya balik semula ke ofis. Saya bukak carta organisasi cawangan pegawai lelaki tu....cari muka dia disetiap jabatan (saya tak ingat nama tapi cam muka). Setelah 30 minit mencari muka pegawai tu....akhirnya jumpa.

Saya bukak email ofis dan kemudian hantar email pada pegawai lelaki nie. walaupun saya tidak guna bahasa kesat tapi memang saya lepaskan marah dan geram kat pegawai tu sebab telah menjatuhkan maruah saya depan orang ramai dihadapan lif tadi. Dia bukan sahaja mencemarkan nama saya sebagai pegawai dihadapan orang ramai tetapi telah meletakkan imej buruk dimata polis bantuan tadi. 

5 minit kemudian, dia reply email saya " mintak maaf akak....saya cuma bergurau dengan akak tadi. saya tak sangka boss akak kat depan pintu lif. Maaflah ye....jangan simpan dalam hati lah akak....saya gurau je". Gurauuuuuuuuu.....gurau apa sampai jatuhkan maruah orang. saya tak kisah jika hanya saya seorang tapi masalahnya dia bercakap sindir dihadapan beberapa orang awam....dihadapan polis bantuan. Adakah dengan maaf dia boleh kembalikan nama baik saya. Saya delete email dia dan kemudian tutup komputer dan terus balik rumah.

Peristiwa yang sama pernah berlaku pada saya 4 tahun lepas. Saya terima surat dari sebuah syarikat penerbitan menyatakan bahawa saya mendapat tenpat ketiga dalam satu peraduan. Lebih kurang 2 minggu saya tunda ambil hadiah tu sebab tempat tu jauh. Satu hari ketika saya dan 3 orang pegawai keluar buat tugasan luar. Kami lalu kat kawasan syarikat penerbitan tu. Saya minta rakan saya singgah sebentar untuk saya ambil hadiah tersebut yang merupakan hamper besar. Oleh kerana kenderaan pejabat parking di tingkat 5, saya terpaksa bawak hamper ke pejabat sebab kereta saya parking kat basement. Masa masuk dalam lif ada seorang pegawai perempuan (cawangan lain), dia nampak saya bawak hamper. 

Pegawai perempuan " hai.....takan terima rasuah kot"

Kata-kata pegawai tu betul-betul mengejutkan saya dan 3 rakan tadi. Belum sempat kami jawap....lif terbuka dan perempuan tu keluar. Kami berempat memang tergaman sangat-sangat. Sesampai sahaja saya kat ofis....saya masuk bilik dan bukak komputer. Saya hantar email aduan terus kepada ketua cawangan dia dan CC kepada pegawai perempuan tadi serta boss saya (kami cawangan yg berlainan). Saya tunggu 5 minit dalam bilik saya.......saya dengar kecoh kat luar ofis....tak lama kemudian boss saya datang bersama pegawai perempuan tadi ke bilik saya. Boss saya mintak pegawai perrempuan tadi mintak maaf dengan saya.

Pegawai perempuan " Puan, saya mintak maaf banyak-banyak. saya cuma bergurau sahaja".

saya keluarkan surat syarikat penerbitan tadi dan tunjuk depan muka dia "saya tak terima rasuah....saya cuma ambik hadiah yang saya menang dari peraduan....mujur dalam lif tadi tak ada orang awam....jika tidak, saya takan maafkan awak....saya akan panjangkan hal ini". Boss saya pun sound pada pegawai tadi " U jangan cakap benda yang sensitif begini pada pegawai saya....u tahu tak berapa beratnya tuduhan awak kepada pegawai saya". 

Saya ada catu cerita pendek untuk anda.....baca dan fahami mesej yang hendak disampaikan dalam cerita pendek ini.

Once upon a time an old man spread rumors that his neighbor was a thief. As a result, the young man was arrested. Days later the young man was proven innocent. After been released he sued the old man for wrongly accusing him.


In court the old man told the Judge: 'They were just comments, didn't harm anyone..'


The judge, before passing sentence on the case, told the old man: 'Write all the things you said about him on a piece of paper. Cut them up and on the way home, throw the pieces of paper out. Tomorrow, come back to hear the sentence.'

The next day, the judge told the old man: 'Before receiving the sentence, you will have to go out and gather all the pieces of paper that you threw out yesterday.'

The old man said: 'I can't do that! The wind spread them and I won't know where to find them.' 

The judge then replied: 'The same way, simple comments may destroy the honor of a man to such an extent that one is not able to fix it. If you can't speak well of someone, rather don't say anything.

'Let's all be masters of our mouths, so that we won't be slaves of our words.'

  

6 comments:

Faeez said...

Salam Bdaria,
Cerita awak tu memang baik sebagai peringatan utk kita semua, termasuk kakak ni, supaya berhati2 sebelum berkata & jgnlah buruk sangka. Setiap apa yg seseorang lakukan, mesti ada sebabnya. Terima kasih berkongsi kisah ni..... & selamat berjaya dlm exam Bdaria :)

Anonymous said...

Salam......bersabarlah, bdaria......org yang suka ckap perkara -tve pd org konpem hidupnya negative n bnyak penyakit.....bagus bdaria dah melalui tahap marah yg sgt tinggi n dpt bersabar pd ketika itu adalah sgt baik...." org yg sgt kuat ialah org yg dpt mengawal kemarahannya ketika ia sedang marah....", Alhamdulillah, bdaria Sudah dpt melalui.....pd akk tindakan bdaria sgt bijak dan cadangan akk utk menenangkan hati agar tidak ada satu pun cas -tve mengganggu emosi n rohani bdaria...." maafkanlah dia, agar jiwa kita bebas drp cas negative itu dan tenant utk study......ok, good luck drp akak..mamahayyu.

quinnie said...

saya yg baca ni pun naik angin je dengar kisah awak ni..hehehe

tak paham kadang2 org yg ada mulut macam longkang macam nih....tak pikir langsung perasaan org...

tun_telani said...

kak daria..kagum dgn tindakan tegas akak hantar email terus. mmg kadang2 org bercakap x fikir sesuatu tu akan timbulkan fitnah yg akan tersebar. kalau tun, mmg kdg2 terlintas jugak perkara2 -ve dlm kepala pasal org lain, tp cepat2 istighfar n paling penting jgn tersalah keluar kat mulut.

Anonymous said...

Tak perlu berburuk sangka jika tidak tahu akan perkara sebenar..

IMANIS AINI said...

saya kagum dengan akak sebab berani.. kalau saya mungkin saya akan biarkan, sebab saya tak cukup berani.. terima kasih sebb bg inspire :)