Thursday, December 22, 2011

Pulut durian bersantan

Pulut tanak bersama durian dan santan kelapa.....my favorite. Dalam keluarga saya hanya saya seorang yang suka makan macam nie....kalau belah utara makan macam nie dah biasa.

Resepi simple....rasanya semua orang tahu. Tanak pulut/masak pulut dan kemudian perah santan bersama dengan air suam dan masukkan sedikit garam dalam pati santan tersebut. Masukkan pulut kukus dalam pinggan dan letakkan isi durian....curahkan pati santan atas pulut dan makanlah bersama dengan durian tadi.


Saya nak bercerita pasal durian nie. Hari sabtu lepas.....lepas penat study dan jam pun dah pukul 6.30 petang so saya berdiri ditepi tingkap pandang pasar malam yang berada didepan apartment. Sejak saya pindah ke sini saya tak pernah pergi pasar malam seksyen 8 nie. Hari nie ramailah pulak peniaga. Saya masuk bilik....salin pakaian dan keluar jalan kaki ke pasar malam. Niat awal hanya nak beli meehun sup sahaja.

tengok ada dua tempat orang jual durian....saya pergi ke tempat yang dijual oleh pasangan suami isteri bersama anak remaja mereka. Seperti biasa saya pilih durian timbang yang paling mahal sekali.....yelah saya sorang so beli sebiji cukuplah.....sebijik dalam RM25.....saya mintak dia belah sebab kat rumah tak ada pisau besar.

Masa dia tengah masukkan durian tadi dalam plastik....saya belek-belek durian yang dilonggok....selonggok RM20 lebih kurang 7 biji selongok. Budak lelaki tadi perasan saya dok tengok durian longgok tu....dia kata "akak....durian tu isinya tebal wp kecil". Mula-mula saya buat tak tahu sajalah.....takan saya nak makan banyak-banyak durian tu. Saya ambil durian yang dibeli tu dan berjalan ke gerai depan....hati saya masih tertarik kat durian yang dilonggok tu sebab nampak macam baru....saya pergi kat budak tu dan beli selonggok durian yang kecil-kecil tu.

Bila balik rumah....saya makan durian yang beli timbang...emmmmm kurang sedap sangat.....saya belah durian yang dilonggok tadi....duriannya hanya sebesar tapak tangan saya. Bukak durian tu.....wahhhh kuningnya isi....makan seulas...memang betul isi tebal dan yang penting sedappp sangat. Jadi janganlah pandang rendah kat durian longgok nie....kadang-kadang ia lebih elok daripada durian timbang yang mahal tu. memang puas hati betul beli durian longgok nie berbanding dengan durian timbang yg saya beli pada awal nya...saya cuma sentuh seulas sahaja....masih ada lagi kat dalam peti ais tu. Dalam sebiji durian nie hanya ada 3-4 ulas sahaja.

Inilah baki durian yang tinggal setelah 3 biji sekali makan......buah kecil tapi isi tebal dan sedap. Rezeki saya...sebelum nie tak pernah beli durian dapat yang elok.

2 comments:

quinnie said...

geram tengok isi durian tu daria...elok gemok isinya...hehhehe...memang beli durian ni kadang2 ikut rezki...:)

Norasikin said...

Anak saya suka sangat makan durian, tak pandang kiri kanan dah. Sedap ke tak sedap ke dia senyum je.. :D