Saturday, October 10, 2009

Apam Gula Hangus

Sumber: Kelas masakan BWY


Ini ada satu lagi resepi apam yang diperolehi dari kelas tersebut.

APAM GULA HANGUS

Bahan (A)

2 cawan gula caster
2 cawan air
250gm butter
1 tin susu pekat (g00gm)

- panaskan gula hingga menjadi caramel
- Masukkan air, panaskan sehingga pekat
- Akhir sekali masukkan butter dan susu pekat - tutup api
- Sejukkan atau biarkan ia sehingga ia suam kuku sebelum digunakan

Bahan (B)

2 cawan tepung
3 tsp soda bicarbonate

- Ayak semua bahan B

Bahan (C)

10 biji telur saiz B
1 tsp esen vanilla

-Pukul bahan C sehingga kembang

CARA-CARANYA

1. Dalam mangkuk adunan, satukan bahan A & B dan tuangkan bancuhan C

2. putar hingga rata mengunakan whisk tangan

3. Alas acuan dengan kertas dan masukkan adunan

4. Kukus selama 45 minit

5. Tutup pengukus mesti dialas dengan kain atau tutup acuan dengan aluminium foil


Nota:-

- Kalau guna tray 12 x 12 x 3 - kukus 45 minit sehingga masak

- Kalau guna acuan, kukus 25 minit

- Pukul telur macam buat bahulu

No comments: