Wednesday, October 7, 2009

Pau

Resepi nie, saya dapat dari MyResepi. Dua bulan yang lepas saya ada beli tepung hongkong kononnya nak buat kek lapis tapi tak jadi so tepung tu tersimpan lama sehinggalah beberapa hari lepas, saya tengok dah due expired date. Tepung nie dah lah mahal dan ia tidak boleh disimpan lama sbb sayangkan tepung nie, akupun koreklah resepi pau kat MYR dan test.

Pau mengunakan resepi ini jadi elok sangat dan gebu sama seperti yang dibeli dari kedai. Memang tak rugi mencuba jika anda ingin mencuba.






Gambar nie agak kelabu sbb ambik pakai kamera handphone tapi pau nie sebenarnya sangat putih sbb pakai tepung hongkong. Kalau anda nak pakai tepung gandum biasa atau tepung pau dalam kotak pun boleh tapi taklah seputih pakai tepung hongkong.


PAU GEBU

BAHAN-BAHANNYA (60 biji)

Bahan (A)

300gm air suam

220gm gula

18gm yis segera - mauripan

Bahan (B)

920gm tepung hongkong

80gm shortening

180gm air

1 sudu teh bread softener (kalau tak ada pun tak pe, gebu jugak. saya tak bubuh pun)

2 sudu teh baking powder/double action baking powder

2 sudu teh minyak masak


CARA-CARANYA

1. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk. campur sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit

2. Ayak tepung bersama baking powder kemudian campurkan semua bahan B dan campur sebati dengan bahan A. Uli dengan tangan selama 30 minit atau masukkan dalam mesin buat roti sehingga sebati dan menjadi doh.

3. Rehatkan doh selama 20 minit.

4. Bahagikan doh kepada 30gm ke 50gm ikut besar yang anda suka dan rehatkan lagi 10 minit

5. Bulatkan doh dan masukkan inti ikut suka anda samaada kacang, kaya atau kentang dll. Tutup doh dan letakkan atas kertas yang disapu dengan sedikit shortening atau plastik. Rehatkan lagi selama 40-45 minit. Proses ini penting sb jika anda terkurang tempoh rehat, pau anda tidak akan jadi licin dan jika anda terlebih rehat, pau anda akan mengerutu.

6. Kukus selama 10-15 minit sahaja. jangan terlebih kukus.


7. Jika anda hendak jadikan ia frozen, kukus 10 minit dan bila telah sejuk masukkan dalam bekas serta simpanlah dalam peti sejuk. Kukus semula bila hendak makan.


8. Jika hendak meniaga pau frozen kenalah masukkan sedikit sodium benzode (sukatan 1% drp berat adunan) untuk tahan selama 3 bulan. So saudara-saudari jika anda beli makanan frozen, sodium ini akan dimasukkan terutama jika ia boleh tahan sampai setahun...bayangkan berapa banyak sodium benzode dimasukkan. Janganlah amalkan membeli makanan yang ada bahan kimia tidak elok untuk kesihatan anda dalam jangkapanjang.



Note: Inti seelok2nya sama berat dengan doh. Contohnya jika doh anda seberat 30gm maka intinya juga harus seberat 20-30gm juga. Jika anda bubuh inti sedikit, maka akan jadi seperti pau seperti gambar diatas. Masa nak bubuh inti, rasa macam dah banyak tapi bila doh kembang maka inti itu rupanya hanya sedikit sahaja. Jika anda hendak pau sebesar pau dikedai, doh harus sebesar 50-60gm dan masukkan inti kira2 40/50gm.




No comments: