Sunday, April 11, 2010

Asam Pedas Ikan Siakap
Saya telah membeli seekor ikan siakap beberapa hari lepas. Cadangnya nak buat stim, dah beli bahan2 pun tapi last minute boleh ubah plan. Akibatnya asam pedas melaka yang saya buat betul2 kekurangan bahan. Saya suka resepi asam pedas melaka yang disumbangkan oleh Junjs11 dalam MyResipi. Biarpun asam pedas yang saya buat kekurangan bahan tapi ia tetap sedap. memang dari dulu kalau nak buat asam pedas melaka saya akan guna resepi nie. Ini resepi yang paling sedap yang pernah saya cuba.


Tengok betapa kosongnya asam pedas yang saya buat. Tak pe yg penting sedap.

Saya ada kawan dari Melaka iaitu Zarina. Setiap kali dia balik melaka pada setiap hujung minggu dia akan bawakan asam pedas ikan yang dibuat oleh mak dia khas untuk kami kawan2 serumahnya. Asam pedas yang paling sedap yang pernah saya makan. Bila zarina dipindahkan ke Muar, saya bukan sahaja kehilangan rakan baik tapi juga asam pedas mak Zarina. Bila saya cuba asam pedas resepi Junjs11, saya bagaikan dapat rasa semula asam pedas mak Zarina wp saya buat belum 100% dapat menandingi kesedapan asam pedas buatan orang Melaka.
Kalau anda berminat dengan resepi asam pedas ini anda boleh dapatkannya di sini http://www.myresipi.com/top/detail/1329.

No comments: