Friday, April 16, 2010

Mihun Goreng Merah

Mihun goreng nie saya buat semalam tapi disebabkan masalah server lembab nak download 1 gambar dekat 30 minit maka saya tunda entry nie. Resepi saya nie simple saja. Saya masukkan bahan2 yang ada dalam peti ais saja...so anda boleh tambah bahan lain jika anda suka.

Mihun Goreng Merah

Bahan-bahan

1/2 bungkus mihun - direndam
300gm udang
1 paket fish cake
3 batang sawi-dipotong (asingkan batang dan daun sawi)
3 ulas bawang putih - dihiris untuk ditumis
2 ulas bawang merah - dihiris untuk ditumis
5-7 biji cili kering - diblender
2 biji tomato - diblender
1/3 cawan sos cili
1/2 sudu makan gula
1/2 kiub ayam (optional)
Jika anda tidak guna kiub ayam, tumbuk hancur 1 sudu udang kering
sedikit garam
Air secukupnya

Cara-caranya
  1. Rendam cili dengan air panas dan kemudian blender cili kering masukkan sedikit minyak bersama supaya mudah hancur.
  2. Goreng fish cake dan potong kecil.
  3. Tumis bawang yang telah dihiris sehingga naik bau kemudian masukkan cili yang telah diblender. Masak sehingga naik minyak. Biar lada betul2 masak.
  4. Masukkan tomato + air dalam blender dan blender lumat. Apabila lada sudah masak, masukkan tomato, sos cili, kiub ayam/udang kering, gula dan garam. Masak sebentar.
  5. Masukkan batang sawi, biarkan sehingga lembut. masukkan udang
  6. masukkan pula mihun yang telah direndam dan kacau sebati.
  7. Akhir sekali masukkan pula daun sawi dan kacau sebati dengan semua bahan.
  8. Bila masak, angkat dan hiaskan dengan telur goreng yang dihiris halus.
Saya buat mihun nie untuk bekalan sarapan pagi dan juga untuk dijamu kepada kawan2 sepejabat. Oleh itu saya tumis semua bahan2 sos pada waktu malam. Mihun saya rendam semalaman sebab itu saya tidak masukkan sukatan air sebab ia terpulang kepada lama tempoh anda merendam mihun.

Setiap hari saya bangun jam 5.45 pagi so saya sempat mengoreng mihun sebab semua bahan telah siap sedia. Saya tak sempat nak hias mihun nie dengan hirisan telur goreng dan hirisan halus daun sup.Jam 6.45 saya dah bertolak ke pejabat.

No comments: