Sunday, April 4, 2010

Minyak Masak

Oleh kerana dalam 2 hari nie saya banyak guna minyak masak so saya nak berkongsi sedikit cerita berkaitan dengan minyak masak.

Dalam satu tugasan, pasukan kami telah 'melawat' sebuah kilang yang terletak dikawasan pendalaman di klang (di sebuah kawasan kampung). Kilang ini mengeluarkan minyak masak kelapa sawit yang dalam plastik. Ketika sedang menjalankan tugasan, saya terpandang botol2 minyak masak (kosong) yang tertera jenama2 terkenal seperti knife, seri murni dll. Saya tanya pada rakan sekerja " kenapa kilang nie keluarkan minyak masak jenama knife...bukankah ia dikeluarkan oleh Lam Soon". " u sedar tak kita berada di sebuah kilang yang mengeluarkan minyak masak palsu" jwp rakan sekerja tersebut.
Kilang tersebut mempunyai jualan tahunan mencecah 20-25 juta setahun. Pelanggan2 dia adalah semua kedai2 kecil diluar bandar dan dibandar. Produk tiruan tersebut tidak dapat menembusi pasaraya besar so selamatlah orang yang membelibelah di Tesco/Parkson/Metrojaya.
Bagaimana hendak mengenali minyak masak tiruan.....saya rasa sukar sekali sbb bentuk botol, sticker semuanya sama kecuali jika anda peka dengan warna jernih minyak masak. Ketika berada dikilang tersebut sempatlah saya memerhati pekerja bangla tengah packing minyak masak dalam botol2 jenama terkenal. Dari segi kualiti, kebersihan dan teknologi mesin memang kilang nie memang teruk(standard kilang belakang rumah tanpa kelulusan pihak berkuasa).
Ada satu lagi penemuan yang kami temui ketika menjalankan tugas. Anda biasa tak makan asam dalam plastik bungkusan warna hitam yang dijual dengan harga 50 sen (sekarang dah 60 sen). Saya tak ingat nama produk tu. Pasukan kami ke sebuah kilang yang mana pemiliknya adalah cina. ketika hendak pulang, salah seorang rakan sekerja menjenguk ke dalam kilang. Ada pekerja (perempuan tua berbangsa cina) tengah menimbang asam dan memasukkan kedalam plastik bungkusan tersebut tanpa sarung tangan...mengangkang dihadapan besen besar(mengandungi asam) yang dah nampak kehitaman dengan beberapa ekor anjing sedang berkeliaran disekelilingnya. Keadaan lantai kilang yang berdebu dan begitu berabuk. Sejak itu saya sudah tak beli lagi asam tersebut.

No comments: