Sunday, October 10, 2010

Frozen Ketupat palas

Mesti anda semua pelik, dah lebih sebulan raya berlalu tapi tiba-tiba keluar entry ketupat palas. Saya suka pulut so mak saya memang dah tahu yang ketupat palas adalah my favorite. Selepas balik dari Kedah, mak saya buatkan ketupat palas dan frozenkan. Dia call saya suruh balik dan ambil ketupat palas tersebut. Resepi ketupat palas nie tak ada sbb mak saya yang buat....yang saya tahu dia masak dulu santan dan kemudian baru masukkan pulut dan kacau sebentar sehingga pulut separuh masak. Saya cuma tahu buat kelongsong ketupat palas tapi tak tahu balut ketupat palas wp tiap2 tahun mak saya ajar cara balut tapi tak pernah pandai. Adik ke 2 saya kata salah seorang dari kami kena pandai buat ketupat palas....adik ke 3 saya pandai so oklah dah ada bakal penganti.Rupanya ketupat palas boleh di frozen (kat tempat beku) dan setelah lebih sebulan saya baru teringat nak makan dan semalam baru rebus semua dan kemudian masukkan semula dalam peti. Bila nak makan baru saya gorengkan semula dalam non stick wok dan inilah ketupat palas goreng yang garing...bestnya.


Ketupat palas yang telah digoreng garing. Bubuh sedikit saja minyak kedalam kuali/wok dan kemudian tutup. Alih-alihkan supaya ia garing sama rata. Api biar perlahan sahaja supaya tidak hangit. Ada orang goreng dengan mengunakan minyak banyak tapi kalau nak kontrol kalori hindari dari buat macam tu.

Saya tak perlu rendang jika makan ketupat palas cukup kalau ada susu pekat atau madu.

4 comments:

Mamahikal's said...

salam kenal..sya selalu lalu blog badaria..mesti nk jenguk jer klu de blogger yg hapdet blog..hi2..
emmm sedapnya ketupat palas..mmg peberet sya..hu..hu..

azian said...

Hari raya tempohari saya hanya rebus ketupat palas frozen yg telah saya buat sebulan awal. Senang dan memudahkan kerja.

bdaria said...

Azian, saya tak pandai buat ketupat palas. Klu nak makan kenalah tunggu mak yang buat. Raya tahun lepas mak gi mekah, so kempunan tak dapat makan ketupat palas...tahun nie baru dapat makan.Sebab tu tahun nie mengada2 suruh mak buat 2 kali satu utk raya satu untuk frozen.

bdaria said...

Mamahikal's. terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog nie.