Friday, October 15, 2010

Week 1, Day 3

Rabu 12hb. Kerja saya kat ofis nie tidak memerlukan saya banyak bergerak....mengadap dokumen sahaja setiap hari duduk pulak dalam air cond. Sekarang nie dah akhir tahun....nak kejar statistik sebab tulah tekun aje kat meja kerja. Lebih sakit jiwa, hari nie kena dekat dengan komputer sebab beberapa orang pembaca tidak puas hati dengan satu entry saya so hari nie saya di serang di shoutbox. So saya kena sentiasa alert dan kena delete that komen....serta 'ban' kan ID mereka. ID mereka saya dapat kesan begitu juga dimana mereka berada. Saya tak ambil pusing dengan komen mereka....saya tak peduli anda suka atau tidak....itu pendapat saya....hak saya ikut suka sayalah...kadang2 kita nie gajah depan mata tak nampak...kuman seberang lauk nak di gaduhkan. U nak kutuk saya....marah saya...ikut suka u lah. saya tak ambil pot.....banyak benda lagi nak fikir tapi jangan sesekali luahkan dalam blog saya. Ini 'rumah' saya jangan buat kurang ajar dalam rumah saya. Itu untuk insan2 tertentu saja ye....bukan anda...anda baik.

Ok kita pergi pada kisah thebiggestloserclub (TBLC). Jika anda nak join club ini dan risau sebab anda tidak pergi gym....dekat sini ada pilihan excersice...anda boleh pilih latihan di rumah. Anda pernah tak menonton kisah kejayaan seorang bintang tenis wanita mengurangkan berat badannya (saya terlupa nama dia). Beliau bintang tenis terkenal dizaman mudanya tapi selepas dia ditikam dibelakang oleh peminat fanatik...dia hilang dari media. Disebabkan kecederaan itu beliau berehat selama 3 tahun...dan akibatnya berat badan beliau naik dan semua media memperkatakan tentang perkara ini. Stamina beliau berkurangan dan prestasi beliau mula merosot disebabkan usia dan juga berat badan beliau. Beliau kemudian menyepikan diri dan kemudian muncul dengan bentuk badan yang cantik. Bila ditanya berkenaan kejayaan beliau....beliau berkata makan makanan yang betul dan bersenam. Beliau tidak suka gym dan beliau hanya berjogging dan berlari. Jadi anda boleh bersenam tanpa gym.....guna alternatif yang ada disekeliling anda. Nanti saya masukkan gambar seorang wanita cina yang sentiasa berjogging disekitar aparment saya setiap hari (kecuali hari hujan) tanpa culas wp sehari pun selama mana saya pergi kerja jam 6.50 pagi. Setiap pagi saya akan bertembung dengan beliau...inilah yang dinamakan keazaman dan displin.

Jom kita tengok menu diet saya hari nie.

Sarapan pagi
  • Mixed grain bread, 2 keping 166 kalori
  • Tea + 1 tsp gula 18 kalori
Jam 10 pagi
  • Nutrigen Liteyo light low Fat Yogurt, strawberry 135g per tub 115 kalori
  • Air kosong 2 gelas
Makan tengahhari
  • Nasi putih 1/2 cawan 99 kalori
  • Sawi rebus, 1 cup 31 kalori
  • Ayan kukus 131 kalori
  • Air kosong 2 gelas 0 kalori
Minum petang
  • Wholemeal bread 2 keping 167 kalori
  • Milo kosong 1 mug 175 kalori
Makan malam
  • Rock melon 4 ketul dihiris nipis 61 kalori
  • Milo + susu segar 1 mug 238 kalori
Latihan - Tiada

Dulu saya selalu tertanya-tanya mengapa saya susah sangat nak turunkan berat badan wp saya dah kurangkan makan dan excersice selalu. Masa tu dah terfikir-fikir nak ambil personal trainer semula tapi bila join club baru saya tahu jawapannya. Saya suka minum MILO dengan susu pekat manis 3 kali sehari. Tengok berapa kalori untuk Milo + susu low fat milk = 238 kalori. Baru low fat milk belum lagi susu pekat manis...wow banyaknya. Kalori sebanyak nie kena berlari selama sejam.

No comments: