Tuesday, December 14, 2010

Mee Goreng




Nie mee goreng yang dibuat untuk dinner semalam. Goreng untuk 2 kali makan, dinner dan sebagai bekal lunch esok harinya. Kalau saya buat mee goreng nie bagi anak-anak saudara saya makan mesti berjam-jam mereka kat pinggan buang sayur yang extra banyak dalam tu.


Tapi kan diet saya dah rosak hari nie, saya simpan bekal lunch nie dan makan nasi kukus ayam goreng Sri Petaling yang dibeli oleh rakan sekerja. Bau ayam goreng berempah yang masih panas sbb baru lepas keluar dari kuali dan bau mengoda kuah kari daging, kari ayam dan kuah pajeri nenas yang dituang atas nasi dan kegebuan nasi kukus telah berjaya mengoda saya untuk menjamahnya....dan habis sepinggan. Silaplah tak ambil gambar tadi....kalau tak mesti boleh goda anda semua pulak untuk gi cari nasi kukus ayam goreng berempah.


Waaaaa untuk lunch hari nie kalori dah 1200, pagi tadi 250 so dah 1450 kalori. Malam nie nampaknya makan buah ajelah ye. Kadar pengambilan saturated fat juga mencecah 14% (lebih 6% dari had yang dibenarkan). Dok termenung jap tadi masa lepas isi My Diary.....nampaknya kena 2 jam kat gym petang nie dan petang esok untuk cover balik lebihan kalori.






Seperti biasalahkan mee goreng nie dibuat mengunakan
paste kuew teow yang dibuat banyak2 dan disimpan oleh orang yang tak berapa rajin macam saya nie. Saya tumis bawang putih dan masukkan 1 sudu makan cili boh, sedikit air dan 2 sudu makan paste kuew teow, pastu humban semua sayur2 tu, fish ball dan masukkan mee. Kacau dah siap. Senangkan....dasar orang malas heheheh.

No comments: