Sunday, January 16, 2011

Ice Cream Oreo with pecan

Ice Cream Oreo with pecan, hidangan ais krim pertama yang saya makan dalam tempoh 3 bulan tempoh berdiet ini. Ini entry tertunggak, buat hari jumaat lepas. Minggu ini adalah 'bad week' bagi saya. Emosi saya terganggu, sakit hati, marah, benci yang amat sangat dan kecewa. Saya tak mampu kawal tekanan......saya asyik terbayangkan ice cream dan chocolate. Saya perlu makan ice cream dan coklat bagi mengurangkan perasaan marah dan sakit hati saya. Ini adalah habit buruk yang saya amalkan dari dahulu apabila saya berada dalam tekanan. Saya cuba tahan tapi tak mampu......akhirnya saya makan sekeping wafer coklat dgn peanut butter dan balik rumah saya singah minimarket beli 1 tup ice cream vanilla.



This week saya tak turun berat badan tapi naik sedikit 0.1kg. Saya dah jangka. Oklah inilah resepi Ice Cream Oreo with pecan. Saya beli 1 tup ice cream vanilla tapi saya tak habiskannya......kat minimarket tu tak ada yg kecil so kenalah beli yg besar.






Ice cream oreo with pecan
Sumber: internet (dah lama saya simpan, saya dah tak ingat ambil dimana)


Bahan-bahannya:-

  • 1 tub ais krim vanilla

  • 1 cawan biskut Oreo yang dihancurkan

  • 1 cawan kacang pecan-dibakar (anda boleh gantikan degan kacang lain)

  • 2 sudu makan susu pekat manis

  • 2 sudu makan gula

  • 1 sudu makan butter (sy guna 1/2 sm butter)

Cara-caranya:-

  1. Gula dimasukkan kedalam kuali dan masak diatas api yang sederhana sehingga nampak perang (jangan sanpai hangit), kemudian masukkan butter dan susu pekat. Kacau rata.
  2. Masukkan kacang pecan atau campuran kacang yang anda suka (kacang hendaklah dibakar selama beberapa minit terlebih dahulu). Kacau rata sehingga semua gula karamel meliputi kacang. Sejukkan.
  3. Keluarkan 1 tup aiskrim vanilla dan masukkan kedalam bekas.
  4. Gaul oreo yang telah dihancurkan dan kacang pekan bersama ais krim.
  5. Masukkan semula kedalam bekas ais krim dan bekukan semula.
  6. Hidangkan.

Nota:-

  • Saya tak bekukan pun, lepas gaul je saya terus masukkan kedalam gelas dan makan. Saya tak gaul semua, saya buat untuk 3 scoop ais krim sahaja.
  • Hidangan yang akan digemari oleh anak anda so cubalah.

No comments: