Monday, January 24, 2011

My weight loss journey....down seketika

Ini adalah result untuk minggu lepas. Turun sebanyak 0.5kg sahaja. Saya harus kembali semula untuk mencapai target ke dua. Mungkin saya dah mula selesa dengan berat sekarang apabila semua pakaian lama dah boleh dipakai, sebab itu saya ambil mudah dan tak tekun lagi seperti dulu.


Petang tadi saya ke kedai lampu sekali lagi tp kedai yg lain sbb house of lighting tutup hari isnin. Baru perasan yang 3 biji lampu dinding tiada dalam bil. Salesgirl tu terlupa agaknya so pergilah kekedai lain lepas kerja tadi sebab esok kontraktor yang nak pasang lampu akan datang. So tak pergi gym lagi petang nie. Sampai rumah jam 6 petang....masa duduk depan TV, saya tertekan chanel 391.....ada talkshow korea iaitu Vitamins. Saya tak pernah tengok show nie....menarik jugak bila topik yang dibincangkan adalah berkenaan dengan diet. beberapa orang pakar diet membincangkan berkenaan dengan kaedah2 diet yang berbagai @ byk alternatif. oleh kerana saya tengok dah separuh show maka tak banyak yg saya dapat ikuti tapi apa yang saya ingat adalah kata2 seorang doktor " paling susah untuk berdiet tapi susah lagi untuk jadikan ia habit". Benar kata doktor tu.....untuk timbulkan kesedaran berdiet pelbagai cara dilakukan bila sudah berjaya maka cabaran baru terpaksa dihadapi iaitu jadikan ia habit. Habit adalah sesuatu yang susah hendak diubah dalam diri manusia.


Menurut salah seorang doktor yg bagi talk dalam rancangan tu iaitu Dr Kim menyatakan bahawa keupayaan pembakaran lemak dalam badan seseorang adalah berbeza. Ada orang yang makan sikit tapi badan tetap gemuk....ada orang yang makan banyak berpinggan2 tapi badan kurus...ini adalah kerana keupayaan pembakaran lemak berbeza dalam badan mereka. Manusia cenderung untuk gemuk apabila berada dalam keadaan stress. Bila kita stress, lemak dalam badan tidak dibakar sebaliknya badan menukarkan ia kepada gula dan sebab itulah bila stress, kita cenderung untuk makan makanan manis dan coklat. Ini situasi yang saya hadapi beberapa minggu lepas.....saya dalam keadaan stress. Saya mula mendekati makanan manis dan coklat. begitu sukar untuk kekal bermotivasi dalam keadaan begini. Minggu nie saya cuba dapatkan kembali semangat dan displin saya. Diharapkan dalam keadaan sibuk untuk pindah rumah baru akan menyebabkan saya lupa akan masalah itu.




Oklah dapat turunkan 0.5kg sbb saya dah habiskan satu paket coklat berly's sehari sebelum hari timbangan. Mujur ada thebiggestloserclub, atleast saya diingati bahawa saya masih ada azam yang harus dipenuhi. Azam yang paling banyak dibuat oleh manusia bila tiba tahun baru adalah untuk kuruskan badan......salah seorang daripada manusia tu adalah diri saya dan saya berjanji akan jadikan ia realiti bukan sekadar azam yang ditulis dalam diari pada setiap awal tahun.

No comments: