Saturday, May 22, 2010

Kelas Pizza & Cake Chef Steven Goh

Ini pulak kelas pizza dan kelas cheese cake yang dijalankan pada jam 2.30 petang. Kelas dikendalikan oleh Chef Steven Goh, chef yang baru kali pertama mengajar di bake with yen. sebelum nie chef banyak mengajar di Bagus. Kelas dijalankan di Room 2. ketika jam 2 petang, seorang pekerja BWY baru hendak mengemop lantai. bilik nie kotor sangat. bila kami masuk ke kelas, kerusi masih bertindan ditepi dinding, lantai basah. kami ambil jugak kerusi dan aturkan didepan meja panjang. Keadaan meja kerja juga amat kotor dan berabuk. jam 2.30 chef dok kalut menyiapkan barangan sebab dalam bilik nie apapun tak ada hatta peti ais punlangsung tidak dipasang. Chef goh sibuk mencari plag penyambung untuk pasang peti ais dan mesin penguli. Madam yen datang hantar kertas resepi yang baru difotokopi dan baru nak stapler. Chef cari dapur, dapur langsung tak ada dalam bilik masak nie. Madam kata beliau akan pergi beli. kami agak terkejut jugak, jam dah 2.40 petang tapi baru nak pergi beli stove.

Chef terpaksa lap sendiri meja kerja dan kain lap tersebut digunakan untuk lap bekas2 masakan yang berabuk. kami jadi rimas tengok chef sekejap kehulu kehilir cari barang dapur sampaikan sudupun tak ada. chef mulakan jugak mengajar dengan membuat baked cocunut cheese cake sbb resepi nie tak guna dapur. Akhirnya dapur dihantar tapi dapur buruk yang hanya ada satu stove aje yang menyala.

Kelas di BWY sudah tidak semeriah dulu. Kelas nampak kotor dan serabut. Lipas berlari-larian di dalam kelas. Jika keadaan ini berterusan maka rasanya ramai chef tidak akan mengajar lagi disini dan kelas tidak akan semeriah dulu. Oleh kerana 'kesibukan' chef mencari alatan dapur maka kami tamat kelas dalam jam 5.30 petang dan masa nak balik tu baru nak suruh kami gi cari kotak untuk bawak balik makanan yg dibuat. kami hanya 5 orang dalam kelas, ingatkan bolehlah bawak balik lebih sikit sbb tak ramai orang tapi chef nie jenis kedekut. Pizza 3 biji hanya dipotong sebiji dan dibahagiakan 12 bahagian. 2 biji lagi dia bawak balik. Cheese cake dibahgikan separuh dan separuh tu pulak dipotong 6. Kami memang hampa sangat tengok 'kedekutan' chef dah lah kami bayar agak mahal RM60 untuk kelas nie.Chef menggunakan pencucuh api untuk 'melonggarkan' bahagian tepi yoghurt mouse bagi memudahkan ia dikeluarkan dari love shape mould. kalau kita tak ada pencucuh nie guna aje hairdryer untuk melonggarkan mousse dari acuan.

gambar kanan, chef sedang mengeluarkan mousse dari acuan.Chef mengeluarkan yoghurt mousse dari acuan dan menghias dengan coklat triangle.Chilled starwberry yoghurt mousse sedang dihiasi oleh chef dengan coklat. Yoghurt mousse nie paling sedap. Rasa seperti ais krim stawberry, memang tidak puas makan. Chef potong dibahagian bawah mousse nie saja untuk dibahagiakan kepada kami berlima supaya stawberry kat atas tu tidak disentuh.Ini pula Baked coconut cheese cake. Selalunya saya kurang sikit dengan cheese cake nie sbb muak tapi yang nie memang best sebab guna baked coconut. memang wangi kelapa bakar dan paling best sekali ia tidak terlalu manis sbb guna gula melaka.
Inilah sepotong yang diberi bawak balik oleh chef nie. sempatlah saya posingkan dalam light box saya. Cuma latar biru nie rasanya tidak sesuai sangat.

Pizza italian. sos pizza memang sedap dan memuaskan hati saya cuma dohnya kurang sikit. ia hanya sedap masa panas tapi bila sejuk, dohnya keras dan boleh baling ke dinding. Kami hanya dapat seorang sepotong pizza ini, kesian kami kan. dia sanggup simpan lebihan pizza nie dan 2 biji lagi pizza yang belum dipotong.

Walau apa pun saya memang berpuashati dengan Chilled strawberry yoghurt mouse. kesedapannya membuatkan saya lupakan 'keserabutan' dikelas tadi dan 'kedekutan' chef. Atleast berbaloi jugaklah bayaran RM60 tu untuk 3 resepi nie.

1 comment:

Sidratul Muntaha said...

Selalunya yg murah2 ni demo class je.bkn hands on kantu psl xdpt bwk blik cake or product yg kita buat