Sunday, May 23, 2010

Tom Yam Kai

Ini menu saya pada tengahari nie. Tom Yam Kai, resepi nie diperolehi dari majalah sedap bil 23. Majalah resepi yang telah bertapak hampir setahun lebih tapi baru kali ini mendapat perhatian saya. Itupun sebab menunggu kawan saya dibank. Turn untuk no giliran beliau masih panjang lagi so sayapun pergi ke 7 eleven dan terpandang majalah nie. Setelah ambil baca, resepinya nampak ada sesuatu kelainan berbanding dengan majalah masakan yang telah lama bertapak dipasaran. Penyampain dan resepinya simple dan mudah. banyak info2 dan tip2 berguna didalamnya. saya sudah jatuh hati dengan majalah ini, bila serve kat webside saya dapati ramai blogger kita juga mengambil resepi dari majalah ini seperti resepi Enoki Goreng Keju Pedas.

Setelah mencuba resepi nie, saya amat berpuas hati dengan Tom Yam Kai ini wp ia masih tidak dapat menandingi kesedapan tom yam kat restoran santai. Resepi nie memang sempoi, saya juga rasa terkejut masa buat rempah tom yam ini sbb terlalu mudah. Dalam hati berkata ' betul ke macam nie' tapi bila dah masak memang terasa seperti rempah tom yam dikedai. Masa tengah masak memang saya happy with the result so bila akhir proses semasa memasukkan santan....alamak hilang 'sedikit' kesedapan tadi sbb saya tak berkenan dengan kehadiran santan dalam tom yam. Ok inilah resepinya...cubalah memang saya rekemenkan.


TOM YAM KAI

Sumber: Majalah Sedap Bil 23
(utk 8 orang makan)

Bahan-bahannya:-

  • 250gm dada ayam, rebus dan siat panjang (saya rebus terus je, tak siat pun)
  • 200gm cendawan straw, belah dua (saya guna grey oyster mushroom)
  • 2000ml stok ayam
  • 3 batang serai, ambil putihnya dan hiris serong
  • 5 helai daun limau, buang tulangnya
  • 2cm lengkuas, hiris
  • 12 biji cili padi merah
  • 2 sudu makan kicap ikan 9saya tak bubuh sbb tak ada)
  • 1 sudu makan garam
  • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 1/4 sudu teh gula pasir
  • 3 sudu makan air asam (daripada 1 1/2 sudu teh asam jawa dan 3 sudu makan air, larutkan)
  • 4 tangkai daun ketumbar (saya tak masukkan sbb tak ada)
  • 50ml santan pekat segera (santan kotak)
  • 1 sudu makan air perahan lemon

Bahan rempah tom yam:

  • 3 sudu makan minyak masak
  • /2 sudu makan udang kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji cili kering
Cara membuat rempah tom yam:
  1. Goreng udang kering, bawang putih dan cili kering sehingga terbit aroma.
  2. Angkat dan kisar halus
  3. Jaga2 jangan sampai cili terhangus

Cara membuat tom yam:

  1. Rebus stok ayam (saya rebus ayam dan air sekali), rempah tom yam, serai, daun limau dan lengkuas sehingga terbit aroma
  2. Masukkan isi ayam yang telah disiat, sendawan straw, cili padi merah, kicap ikan, garam, seruk lada sulah dan gula pasir. Masak sehingga mendidih
  3. Masukkan air asam, daun ketumbar dan santan. kacau rata
  4. tutup api. Masukkan air perahan lemon. kacau rata. angkat.

Pesan sedap

  • Jika suka rasa lebih pedas, ketuk sebahagian cili padi merah

Nota:

  • jika anda suka lebih masam, lebihkan perahan lemon.

No comments: