Saturday, May 15, 2010

Roti Kaya Goreng telur

Sebenarnya saya tak tahu nama roti nie. Saya selalu makan roti nie bila keluar lepak kat kedai mamak dengan kawan-kawan lepas mereka habis buat overtime masa dulu-dulu kat Balakong. My fren always order roti kaya goreng telur n saya pun cuba jugak pastu terus jadi habit bila gi kedai mamak tu. Oleh kerana masa order tu, mamak tu faham kami nak roti so ini lah kot nama roti nie.

Ini satu dish untuk menambahkan ketebalan inci lemak kat badan. Makan sekali sekala bolehlah....jangan selalu. Ini adalah sarapan saya pagi nie. pagi nie sanggup tak gi gym sbb nak buat photo light box sbb selalu bila saya masak, saya akan masak waktu malam jadi gambar bila ambil waktu malam tak cantik sangat. jadi inilah hidangan pertama guna photo light box. nanti saya masukkan step by step cara nak buat photo light box.


Roti Kaya Goreng telur

Bahan-bahannya:-

2 keping roti gardenia atau roti putih
1 biji telur
sedikit kaya (saya guna kaya pandan yang dibuat 2 hari lepas)
sedikit butter
sedikit minyak untuk mengoreng

Cara-caranya:-
  • Sapukan butter pada satu keping roti dan sapukan kaya pada roti yang satu lagi. telangkupkan bersama. Ketebalan kaya dan butter terpulang pada anda tapi kalau letak banyak kaya memang sedap.
  • pecahkan telur, pukul sedikit. Masukkan dalam pinggan leper


  • Letakkan roti tadi dan biar ia serap telur sebentar dan terbalikkan sebelah lagi
  • Ada lebihan telur boleh buat untuk sekeping lagi


  • Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak, jangan banyak. Guna api sederhana supaya ia masak rata

  • Masukkan roti celup telur tadi dan biarkan ia perang dan terbalikkan sebelah lagi.
  • Angkat dan letakkan atas tuala masakan supaya minyak berlebihan diserap. potong dan hidangkan.


    Ini gambar tanpa guna light box, gambar ambil waktu siang so x de problem sgt


    Ini gambar diambil dalam light box yg baru siap sebentar tadi wp masih belum lengkap sepenuhnya.


No comments: