Sunday, June 13, 2010

Pankek Oat

Ini sarapan saya pagi nie. Pankek oat, hidangan sarapan pagi yang sihat. Dihidangkan bersama milo panas + susu rendah lemak tanpa gula sebagaimana kesukaan saya pada setiap pagi. Pagi nie tak dapat pergi gym sbb lutut masih terasa sakit dan doktor pun mintak rehat. Saya makan bersama wild blueberry spread. emmm memang enak sungguh.PANKEK OAT
sumber: Majalah sedap bil 9

Bahan-bahannya:-

100gm tepung gandum - diayak
1 st serbuk penaik (baking powder) - diayak
50gm oat, dikisar kasar
1/4 st garam
1 sudu makan gula aising (sy guna organik raw cane sugar)
2 biji telur
25gm yoghurt
100ml susu cair (sy guna susu HL, sy tambah 50ml lagi sbb batter tebal sikit)
1 susu makan margerin, dicairkan (sy guna butter)
50gm madu sebagai pelengkap (sy guna organic wild blueberry spread)

Cara membuatnya:-
  1. Campurkan tepung gandum, serbuk penaik, oat, garam dan gula. Kacau rata. ketepikan
  2. Pukul ringgan telur. Masukkan yoghurt, susu cair dan margerin cair. Kacau rata
  3. Tuangkan ke dalam campuran tepung gandum. Kacau rata. Biarkan selama 15 minit.
  4. Sudukan ke dalam acuan benjo berdiameter 6cm. Biarkan setengah masak. Balikkan adunan. Biarkan masak. Guna api perlahan.
  5. Hidangkan bersama madu atau apa2 saja kegemaran anda
Masa saya remaja dahulu saya begitu berminat dengan pankek yg bulat cantik. saya selalu tertanya2 bagaimana hendak membuat pankek yg bulat dan cantik. dalam resepi langsung tidak disebut sehinggalah saya mengetahui sendiri. Rupanya terdapat pelbagai acuan gegelang pankek yang pelbagai bentuk ada bentuk love, bintang, binatan dan macam2 lagi. Kenapa saya suka Majalah sedap, inilah keistimewaannya, biarpun gambar presentation tidak segah majalah masakan lain tapi resepinya detail.

1 comment:

Sha My heart said...

Majalah Sedap? Tak perasan pula.

Rasa nak cuba. Terima kasih berkongsi.