Friday, July 16, 2010

Ciplak dan lunch stories

Saya ada menemui satu blog masakan nie, rasanya masih baru. Entry yang dimasukkan kebanyakan adalah resepi2 yang diambil dari blog masakan lain seperti dari blog mamafami, blog saya dan lain2 lagi. Bukan resepi saja tapi juga gambar2 masakan. Bagi mamafami, gambar2 masakan beliau ada watermark so senanglah nak cam itu dari blog mamafami tapi gambar dari blog saya tiada watermark (hanya baru2 nie saja saya letak watermark) so bila tuan punya blog nie copy n paste termasuklah ciplak gambar masakan saya maka entry yang dipaparkan seolah2 beliaulah yang buat sbb beliau tidak meletakkan sumber atau darimana gambar tu diambil. Anda boleh lihat disini, disini, disini, dan disini, anda boleh bandingkan dengan melihat entry yang sama dalam blog saya ini iaitu disini, disini dan kat sini pun. Rasa geram sangat tadi bila tengok gambar2 masakan saya senang2 di ciplak macam tu. Macammana Cik Mat gebu terkilan sbb gambar dari blog beliau diciplak begitu juga perasaan saya.

Kepada tuan blog tersebut rasanya tidak susah kalau letakkan ayat pendek nie dalam setiap entry yg anda ciplak dari blog orang lain. Tulis saja "gambar dan resepi diambil dari", kan senang tak ada sapa nak marah. Hanya taip 5 perkataan nie aje...tak patahpun jari tangan anda.....kami susah2 menaip resepi, ambil masa berjam2 nak download gambar...anda senang2 ciplak dan buat entry dalam blog anda. lepas nie saya kenalah rajin letak watermark kat gambar yang hendak didownload. Kadang2 lupa sbb saya tak suka guna netbook (kat netbook ada photoshop) tapi lebih suka guna laptop sbb besar. Netbook hanya diguna bila nak outstation saja. Satu lagi kalau nak CnP tu link lah dengan blog tuanpunya resepi tu....saya tak minta anda jadi follower atau masukkan blog saya dalam list blog anda....tak perlu, saya tak kejar semua tu.....cukuplah jika anda dapat tulis 'resepi di ambil disini(link)"...cukuplah. Jangan salah faham maksud saya.

Hari nie hari jumaat, so masa rehat panjang. Saya tak pernah berbelanja lebih dari RM10 bila makan tengahhari tapi hari nie cipta sejarah betul.....selalunya bila saya susah hati @ sedih atau 'period pain' saya akan makan banyak. Ada saja yang saya mengidam nak makan. Hari nie saya teringin sangat nak makan ikan kerabu mangga...macam sedap je tengok orang order bila kami masuk ke kedai nie. Jom tengok hidangannya....

Saya order ikan kerabu mangga nie. Kerabu mangganya agak manis sikit....ikannya pulak terlalu garing sampai rasa keras bukan ranggup. So hidangan nie hanya layak 3 bintang je. Kalau anda hendak cuba masak...senang je. Ikan siakap digoreng kemudian letakkan kerabu mangga diatasnya. Itu saja.


Ini pula desert yang saya order. ABC Santai. Special dia sbb letak inti kacang merah. Kesedapannya tidak boleh lawan ABC kat shah alam tu. Gambar tak clear sbb pakai hp je.


Ok ini pula bilnya.....terkejut koi bila tengok bil nie. Sorang makan nie.....kalau mak koi nengok bil nie mesti dia berleter sepanjang hari.


Kalau anda hendak makan di Restoran nie....cuba order tom yam dia....boleh tahan sedap tapi kenalah sabar menunggu sbb orang ramai setiap kali time rehat tengahhari.

No comments: