Saturday, July 31, 2010

Kuih dadar/Ketayap/gulung

Entry ini telah diciplak oleh http://resepi.tipsone.com @ resepi.thief no.1. com. Tolong saya dan letakkan comment anda di blog beliau dan katakan anda benci dengan perbuatan menciplak.
==================================================
Pagi nie saya hanya melepak kat rumah je sbb malam semalam saya cirit birit yang agak teruk, pagi nie rasa lemah sangat badan. Sepatutnya saya balik Pahang pagi nie sbb mak dan adik no 2 saya balik ke rumah Pahang dan mak saya pesan yg dia ada bawak balik banyak durian kampung untuk saya. this morning terpaksa call mak dan bagitau yang saya tak boleh balik sbb badan rasa lemah sangat sbb cirit birit semalam. Saya buat kuih dadar @ ketayap @ kuih gulung nie sbb terasa sangat nak makan dan yang paling senang...inti kelapa dah ada just bancuh batter saja.

Kuih Dadar/kuih gulung/kuih ketayap
photo and recipe by resepidaria.blogspot.com

Bahan-bahan:
200 g tepung gandum (diayak)
1 butir telur
350 ml santan kelapa cair (saya guna 100ml santan kotak + 250ml air)
sedikit pewarna hijau
100ml minyak jagung

Inti kelapa:
1 biji kelapa (parut bahagian putih)
150 gm Gula Melaka (dilarutkan dalam air panas 100 ml)
1 1 / 2 sdm gula
1/2 sudu makan tepung gandum/tepung jagung
1/4 sudu garam

Cara-caranya:
1. Campurkan setengah daripada santan kedalam tepung. Tambah telur, pewarna hijau dan minyak jagung. Gaul sehingga sebati.

2. Tuang sedikit demi sedikit baki santan dan terus mengacau selama 5 minit.

3. Biarkan adunan selama 30 minit.

4. Panaskan kuali leper/pan/kulai omelet. Tuang sesenduk adunan ke kuali.

5. Sendengkan kuali agar adunan tersebar merata dan nipis. Anda harus lengangkan sikit adunan supaya ia bulat dan nipis. Apabila adunan sudah masak dan bahagian tepi2nya sudah nampak garing, angkat dan ulang proses ini sehingga bancuhan habis.

6. Sesudah kulit dadar masak anda boleh letakkan 2 sudu teh inti kelapa dan mengulung sementara ia panas.

7. Untuk membuat inti: Masukkan kelapa parut dalam kuali, masukkan gula melaka yang dicairkan, garam dan gula. Kacau sehingga sebati dan biarkan ia sehingga kering air. Ketika hampir kering air masukkan tepung gandum/jagung dan gaul rata. Biarkan sehingga betul2 kering dan angkat serta sejukkan.

No comments: