Monday, July 5, 2010

Ikan kerapu bara masak sweet n sour

Saya tiba dirumah dalam jam 4.30 petang menaiki airport limo. Kenapalahpemandu teksi nie bersikap kurang ajar bila memandu. Saya hampir terhumban kedepan apabila pemandu teksi brek dengan mengejut....bawak kereta macam kena kejar hantu aje dah lah tu dalam teksi dia asyik maki hamun orang yang bawak kereta slow. Inilah salah satu sebab mengapa saya benci sangat dengan pengangkutan awam. Meluat saya tengok manusia yg berperangai begini...kenapalah malang sangat dapat driver macam nie. Mujur sampai dirumah dalam keadaan selamat.
Untuk makan malam saya mengoreng beberapa ekor ketam yang dibeli. Hanya ketam goreng kunyit sahaja.Bila makan ketam nie saya teringat kepada family saya. Biarpun penat masih belum hilang.....esok pagi2nya saya start kereta dan terus drive balik Pahang. Call adik bongsu yg duduk kat Kuantan supaya balik ke kampung.Biarpun saya beli sedikit sahaja makanan laut ini tetapi saya ingin supaya adik-adik saya dapat menikmatinya bersama saya.

Saya sampai dikampung dalam jam 12 tengahhari. Sampai saya di depan pintu rumah, anak saudara saya si Aisyah yg berusia 2 tahun menjerit2 berlari kearah saya....seronok agaknya tengok mak long dia tiba2 muncul depan pintu rumah. Mujur ada coklat farero rocher yg dapat kat flight MAS dalam beg tangan....so coklat tu sebagai buah tangan untuk si kecil aisyah. Budak kecil nie hantu coklat (mak long dia yang ajar...hehe).

Ok inilah Ikan Kerapu Bara masak sweet n sour. Ikan kerapu bara nie saya beli kat Sandakan. Harga sekilo ikan Kerapu Bara nie adalah RM12, seekor ikan nie lebih kurang RM8. Saya beli sebab warna ikan nie cantik sangat....merah menyala selalu yg kita jumpa kerapu yg berwarna hitam.

Tak payah resepilah ye...saya main campak-campak aje....sos tomato saya gantikan dengan 3 biji tomato yg diblender, sos chili, sos tiram, halia muda, gula dan garam. Sebab perut dah lapar sangat dah tak ingat nak bersukat-sukat....masak pakai sesedap rasa saja. Isi ikan kerapu bara nie memang sedap dan manis...memang kenalah dengan sweet n sour. menyesal pulak hanya beli seekor sahaja bukan senang nak jumpa kat KL.


No comments: