Monday, July 5, 2010

Sweet n sour crab/ketam masak masam manis

Ok ini satu lagi masakan yg saya buat pada hari ahad sebelum pulang ke KL. Ketam 2 kilo nie dihabiskan dengan masak sweet n sour. Lega bila semua adik2 saya dapat merasa apa yg saya beli. Rasa puas sebab dapat makan bersam keluarga....bersama adik2 dan anak2 saudara.


Ketam sweet n sour/ ketam masak masam manis
photo n recipe by resepidaria.blogspot

BAHAN-BAHANNYA

3 ekor ketam (lebih kurang 1 kg)
1 tsp halia (chopped)
1 tsp bawang putih (chopped)
2 tsp bawang merah (chopped)
1 biji cili merah - dihiris
1 batang spring onion - dipotong
1 biji telur - dipukul sedikit

Bahan Perasa

200gm sos tomato
2 tsp sos cili
2 tbsp gula
1/2 tsp garam
1 1/2 tsp cuka
1 cawan air

Bahan pemekat

3 tbsp air + 1 tbsp potato starch (kalau tak ada gunalah tepung jagung)

CARA-CARANYA

1. Potong ketam dan basuh.

2. Campurkan semua bahan perasa dalam satu bekas.

3. Panaskan 2 tbsp minyak, masukkan halia, bawang putih, bawang merah dan cili merah. Masukkan ketam dan stir-fry. kemudian masukan bahan perasa dan kacau dengan ketam sehingga masak.

4. Masukkan bahan pemekat dan diikuti oleh telur serta spring onion, kacau dan perlahankan api.

4. Hidangkan ketika panas.

No comments: